Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ukasus
    Bywalec
    • 2007
    • 165

Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Zamieszczone przez gadget_zary
    Na przyszłość to warto też włączyć sobie auto-zapis danych do XMP.
    jak to włączyć ?
    Eos system

Komentarz

• Merde
      Grzeczny i układny podpis
      • 2008
      • 7756

Zamieszczone przez ukasus
      jak to włączyć ?
      Menu Edit / Catalog settings, zakładka Metadata -> zaptaszkować Automatically write changes into XMP
      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• blackninja
        Początki nałogu
        • 2007
        • 378

hmmm... czy tylko ja konwertuję rawy do DNG? Po co ten bałagan z xmp?
        Marki trzy.

Komentarz

• ukasus
          Bywalec
          • 2007
          • 165

czasami zdjęcia otwieram na różnych komputerach .. na domowym , na lapku i w redakcji ..
          Eos system

Komentarz

• Merauder
            Pełne uzależnienie
            • 2008
            • 1092

Mam dwa pytania:

1) Jako zdobywający pierwsze szlify w LR zadziwiła mnie jedna rzecz, zdjęcia wywołane do jpg zajmują w porywach do 17 mb, wołane w DPP max 7 mb. W oby dwu programach zapis był do pełnej rozdziałki oraz jakość była ustawiona na 100%. Skąd te różnice w wielkościach, bo kumam, że różnice mogą sięgać 20-30%, ale 200-300%.

2) sorry za offtop, poleci ktoś jakąś sensowną przeglądarkę pod Windowsa, bo z Fastona byłem na maxa zadowolony, aczkolwiek mam wrażenie, że pokazuje co innego niż LR, może bez wielkich różnic, ale widać to gołym okiem
            7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• gadget_zary
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1046

1. Kwestia algorytmów zapisu ?
              2. InfranView

Komentarz

• Merauder
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 1092

Tak myślałem, że algorytmy, ale różnice są spore.
                7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|

Komentarz

• Merde
                  Grzeczny i układny podpis
                  • 2008
                  • 7756

Zamieszczone przez Merauder
                  Tak myślałem, że algorytmy, ale różnice są spore.
                  A jak wygląda sprawa odszumiania i wyostrzania w obu przypadkach?
                  Pokaż jakiś przykład, bo mnie takich różnic nie udaje się uzyskać. Ostatni jpeg wołany w DPP jest nawet większy, mimo mniejszej ilości widocznego detalu (w Lr więcej wyciągnięte ze świateł i cieni).
                  I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• airhead
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 2495

1) Jako zdobywający pierwsze szlify w LR zadziwiła mnie jedna rzecz, zdjęcia wywołane do jpg zajmują w porywach do 17 mb, wołane w DPP max 7 mb. W oby dwu programach zapis był do pełnej rozdziałki oraz jakość była ustawiona na 100%. Skąd te różnice w wielkościach, bo kumam, że różnice mogą sięgać 20-30%, ale 200-300%.
                    myślę, że to kwestia kompresji - btw. nie ma sensu zapisywać JPGów z jakością 100% - lepiej wtedy użyć Tiffa czy czegoś, co da nam konkretną poprawę jakości, a nie tylko zwiększy rozmiar
                    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• allxages
                      Pełne uzależnienie
                      • 2006
                      • 2549

Mam dwa pytania:
                      2) sorry za offtop, poleci ktoś jakąś sensowną przeglądarkę pod Windowsa, bo z Fastona byłem na maxa zadowolony, aczkolwiek mam wrażenie, że pokazuje co innego niż LR, może bez wielkich różnic, ale widać to gołym okiem
                      Skoro używasz LR to LR jest bardzo fajną przeglądarką. Po co coś więcej?

Komentarz

• strideer
                        Pełne uzależnienie
                        • 2005
                        • 1905

Zamieszczone przez allxages
                        Ze względu na konieczność wcześniejszego importowania obrazków do katalogu zapewne. Z Lightrooma nie skorzystasz klikając po prostu w systemowych okienkach na pliku, trzeba wcześniej umieścić te pliki w katalogu. To jest jednak pewna upierdliwość jak chce się tylko przejrzeć jakieś obrazki.

Komentarz

• allxages
                          Pełne uzależnienie
                          • 2006
                          • 2549

A to prawda. Wtedy używam Adobe Bridge.
                          To ogólnie wkurzająca rzecz (prawie) wszystkich programów działających na własnych katalogach.

Natomiast inna sprawa, że skoro nie importuję tzn. że to mało ważne/cokolwiek i używam często systemowej przeglądarki...

Komentarz

• strideer
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1905

Natomiast inna sprawa, że skoro nie importuję tzn. że to mało ważne/cokolwiek i używam często systemowej przeglądarki...
                            Spróbuj poużywać systemowej przeglądarki w Windows :-)

Komentarz

• lusaczek
                              • 2012
                              • 12

Mam dwa pytania:
                              może google picasa?
                              7D, 24-105L, 24LII, 50/1.4, 580EXII, ...mayby soon 135L or something with MACRO

Komentarz

• Merauder
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 1092

Zamieszczone przez Merde
                                A jak wygląda sprawa odszumiania i wyostrzania w obu przypadkach?
                                Pokaż jakiś przykład, bo mnie takich różnic nie udaje się uzyskać. Ostatni jpeg wołany w DPP jest nawet większy, mimo mniejszej ilości widocznego detalu (w Lr więcej wyciągnięte ze świateł i cieni).
                                Wyostrzanie raczej na tym samym poziomie, odszumiania raczej w ogóle nie ruszałem.
                                Na pewno więcej grzebie niż w DPP, cienie i światła są ciągnięte. Ogólnie dużo suwaków idzie w ruch.
                                Zaznaczę też, że nie porównywałem jednego konkretnego zdjęcia na DPP i LR, po prostu tak spora różnica od razu rzuciła się w oczy.

Zamieszczone przez airhead
                                myślę, że to kwestia kompresji - btw. nie ma sensu zapisywać JPGów z jakością 100% - lepiej wtedy użyć Tiffa czy czegoś, co da nam konkretną poprawę jakości, a nie tylko zwiększy rozmiar
                                Zapewne rodzaju kompresji, tylko różnice są spore, skoro czasami osiągam trzykrotnie większe pliki.

Jak dla mnie przeglądarka z LR średnia, powody podali już przedmówcy.

Co do przeglądarki zależy mi na czymś co nie będzie w ogóle ingerowało w zdjęcie swoimi algorytmami.
                                Ostatnio edytowany przez Merauder; 18254.

Komentarz

Pracuję...