Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Zwiń
X
-
-
Komentarz
-
Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
hmmm... czy tylko ja konwertuję rawy do DNG? Po co ten bałagan z xmp?Marki trzy.Komentarz
-
czasami zdjęcia otwieram na różnych komputerach .. na domowym , na lapku i w redakcji ..Eos systemKomentarz
-
Mam dwa pytania:
1) Jako zdobywający pierwsze szlify w LR zadziwiła mnie jedna rzecz, zdjęcia wywołane do jpg zajmują w porywach do 17 mb, wołane w DPP max 7 mb. W oby dwu programach zapis był do pełnej rozdziałki oraz jakość była ustawiona na 100%. Skąd te różnice w wielkościach, bo kumam, że różnice mogą sięgać 20-30%, ale 200-300%.
2) sorry za offtop, poleci ktoś jakąś sensowną przeglądarkę pod Windowsa, bo z Fastona byłem na maxa zadowolony, aczkolwiek mam wrażenie, że pokazuje co innego niż LR, może bez wielkich różnic, ale widać to gołym okiem7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|Komentarz
-
-
Tak myślałem, że algorytmy, ale różnice są spore.7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|Komentarz
-
A jak wygląda sprawa odszumiania i wyostrzania w obu przypadkach?
Pokaż jakiś przykład, bo mnie takich różnic nie udaje się uzyskać. Ostatni jpeg wołany w DPP jest nawet większy, mimo mniejszej ilości widocznego detalu (w Lr więcej wyciągnięte ze świateł i cieni).I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
myślę, że to kwestia kompresji - btw. nie ma sensu zapisywać JPGów z jakością 100% - lepiej wtedy użyć Tiffa czy czegoś, co da nam konkretną poprawę jakości, a nie tylko zwiększy rozmiar1) Jako zdobywający pierwsze szlify w LR zadziwiła mnie jedna rzecz, zdjęcia wywołane do jpg zajmują w porywach do 17 mb, wołane w DPP max 7 mb. W oby dwu programach zapis był do pełnej rozdziałki oraz jakość była ustawiona na 100%. Skąd te różnice w wielkościach, bo kumam, że różnice mogą sięgać 20-30%, ale 200-300%.Komentarz
-
Skoro używasz LR to LR jest bardzo fajną przeglądarką. Po co coś więcej?Komentarz
-
Ze względu na konieczność wcześniejszego importowania obrazków do katalogu zapewne. Z Lightrooma nie skorzystasz klikając po prostu w systemowych okienkach na pliku, trzeba wcześniej umieścić te pliki w katalogu. To jest jednak pewna upierdliwość jak chce się tylko przejrzeć jakieś obrazki.Komentarz
-
A to prawda. Wtedy używam Adobe Bridge.
To ogólnie wkurzająca rzecz (prawie) wszystkich programów działających na własnych katalogach.
Natomiast inna sprawa, że skoro nie importuję tzn. że to mało ważne/cokolwiek i używam często systemowej przeglądarki...Komentarz
-
Komentarz
-
7D, 24-105L, 24LII, 50/1.4, 580EXII, ...mayby soon 135L or something with MACROKomentarz
-
Wyostrzanie raczej na tym samym poziomie, odszumiania raczej w ogóle nie ruszałem.
Na pewno więcej grzebie niż w DPP, cienie i światła są ciągnięte. Ogólnie dużo suwaków idzie w ruch.
Zaznaczę też, że nie porównywałem jednego konkretnego zdjęcia na DPP i LR, po prostu tak spora różnica od razu rzuciła się w oczy.
Zapewne rodzaju kompresji, tylko różnice są spore, skoro czasami osiągam trzykrotnie większe pliki.
Jak dla mnie przeglądarka z LR średnia, powody podali już przedmówcy.
Co do przeglądarki zależy mi na czymś co nie będzie w ogóle ingerowało w zdjęcie swoimi algorytmami.Ostatnio edytowany przez Merauder; 18254.7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|Komentarz
Komentarz