Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Zwiń
X
-
-
-
Odp: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ
Menu Edit/Preferences "odhaczyć" opcję show import dialog when a memory card is detected.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Ew. w windowsie można wyłączyć opcję autostart aplikacji.Komentarz
-
Zależy które okno przeszkadza - to otwierane przez system, czy import w samym Lr.I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce itKomentarz
-
Walczylem z ustawieniami dosc dzielnie, ale wyglada na to ze nie da sie w 100% imitowac ustawien DPP w LR. To co sie ustawi na jednej fotce i wyglada juz dosc blisko, w innej jest zupelnie inne niz to co pokazuje DPP.Komentarz
-
Pytanie:
Ustawiam krzywe w LR4 tylko dla wizualizacji pomysłu na obróbkę. Czy jest możliwość jakoś wyeksportować ustawienie krzywej do PS6 bez zapisywania zmian do zdjęcia? Chcę zastosować krzywą z ustawieniami z LR jako ostatnią warstwę w obróbce w PS. Na razie robię to manualnie...Komentarz
-
Raz na jakis czas moj LR potrafi strasznie zamulac, dzieje sie to nieregularnych odstepach czasu, co kilka tygodni. Glownie odczuwam to przy balansie bieli. Inne programy dzialaja ok. Co nalezy sprawdzic?Ostatnio edytowany przez wagteil; 36457.Komentarz
-
Troche pomoglo: 10 Tips to Improve Lightroom’s Speed and Performance Without Additional HardwareKomentarz
-
Witam,
Pomoże ktoś w kłopocie?
problem jest następujący:
miałem obrobiony katalog w LR
katalog znajdował się*na dysku zewnętrznym
zewnętrzny zdechł
dostałem odzyskane z niego dane na innym dysku zewnętrznym
LR pokazuje mi oczywiście katalog z padłego dysku w bibliotece
z nowego dysku zaimportowałem ponownie te same foty
są one oczywiście widoczne w bibliotece jako nieobrobione
Pytanie: Czy jest szansa na odnalezienie na twardym kompa plików LR z info obróbce poszczególnych fot i zsynchronizowanie ich ze zdjęciami z nowego dysku zewnętrznego?
chodzi mi rzecz jasna o to, abym nie musiał ponownie obrabiać tych samych fot : )
z góry dziękuję za pomocOstatnio edytowany przez EOS1N; 46090.Komentarz
-
-
@EOS1N jest szansa.
LR buduje swoją własną strukturę danych. Katalog w LR jest tak jakby zbiorem linków do fizycznych danych. Jeżeli te dane znikną to LR ma wszystkie informacje ale nie ma do czego je podpiąć i wyświetla znak zapytania. Jeżeli dane przeniosłeś, zmieniłeś nazwę folderu w systemie lub tak jak w twoim przypadku zmienił się cały dysk, musisz wskazać gdzie są te zgubione dane.
Jeżeli zrobisz nowy import, dla LR jest to całkowicie nowy zbiór informacji.
Co musisz zrobić to kliknąć na folder ze znakiem zapytania, wybrać "Find missing folder..." i wskazać odpowiedni folder.Komentarz
-
Na przyszłość to warto też włączyć sobie auto-zapis danych do XMP.Komentarz
-
Trochę tabelek obrazujące wydajność przy zastosowaniu SSD: miejsce instalacji, cache, katalogów i zdjęć.
Will an SSD Improve Adobe Lightroom Performance? | Computer DarkroomEOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2
flickrKomentarz
-
kurczę, wychodzi na to, że najwięcej daje przechowywanie zdjęć na SDD, a nie katalogu :/ niedobrzeTrochę tabelek obrazujące wydajność przy zastosowaniu SSD: miejsce instalacji, cache, katalogów i zdjęć.
Will an SSD Improve Adobe Lightroom Performance? | Computer DarkroomKomentarz
Komentarz