Obróbka zdjęć z flashem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AniaCzajka
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 47

Dziękuję za rady, na pewno się do nich zastosuję i zacznę szukać rozwiązania po stronie światła, nie processingu. :smile:
    zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie

Komentarz

• jinks
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2178

Zamieszczone przez ghrond
      przy dobrym naświetleniu nie trzeba za dużo obrabiać, mi kiedyś to pomogło

http://foto.jasiu.pl/
      spróbuj opanować najpierw to a potem dopiero błyskanie typu off-shoe (strobist) - będzie ci łatwiej wszystko zrozumieć.
      Miłego dnia
      moja www

Komentarz

• marekb
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 2273

i oprócz światła zawsze zwracaj uwagę na detale,a niedługo nie będziesz się tak zachwycać tym zdjęciem...

Komentarz

• Vitez
          zło konieczne
          • 2004
          • 19804

Zamieszczone przez AniaCzajka
          Ok, weźmy np. takie zdjęcie (jeśli autor ma coś przeciwko to zdjęcie usunę i przeproszę)(...)
          Jest, jakby to powiedzieć, nasycone, klarowne i ma ciekawą kolorystykę. Nie potrafię tego uzyskać na swoich
          Pokaż więc te fotki, na których próbowałaś ale nie potrafisz uzyskać takiego efektu . Nie rób ich na zamówienie specjalnie na potrzeby tego wątku tylko wrzuć coś z twardego dysku.

Mała wskazówka - spróbuj na początek uzyskać takie zdjęcia bez flesza. Da się.

Komentarz

• magart
            Początki nałogu
            • 2008
            • 378

Ok, weźmy np. takie zdjęcie (jeśli autor ma coś przeciwko to zdjęcie usunę i przeproszę)

Jest, jakby to powiedzieć, nasycone, klarowne i ma ciekawą kolorystykę. Nie potrafię tego uzyskać na swoich i dlatego poprosiłam o to, żeby ktoś podzielił się swoją metodą. Myślę, że tego nie da sie osiągnąc na etapie wywoływania RAWa, ale może się mylę. Wstawię później jakieś swoje, może to coś da.
            ... Bo na lampie był albo softbox albo parasol. Samą lampą bez dodatków ciężko taki efekt uzyskać. Już faktycznie może by łatwiej było w świetle zastanym uzyskać taki efekt niż zwykłym flashem.
            A, i w tym przypadku obróbki nie jest dużo. W każdym razie nie spowodowana jest ona użyciem lampy, ale po to żeby dodać swój styl do zdjęcia
            Ostatnio edytowany przez magart; 20720.
            EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
            www.magaczewski.blogspot.com
            www.fotogaleria.magaczewski.pl

Komentarz

• AniaCzajka
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 47

Zamieszczone przez Vitez
              Pokaż więc te fotki, na których próbowałaś ale nie potrafisz uzyskać takiego efektu . Nie rób ich na zamówienie specjalnie na potrzeby tego wątku tylko wrzuć coś z twardego dysku.
              Ja naprawdę nie mam nic z lampą na hdd. Lampę mam od niedawna, co pstryknęłam, próbowałam obrobić i niezadowolona wywalałam. Kurcze, teraz żałuje, bo miałam jedno zdjęcie, nad którym siedziałam wyjątkowo długo i nic. Sfrustrowana skasowałam, bo w żaden sposób nie mogłam doprowadzić do takiego stanu, by mi się choć troszkę podobało. Dlatego pomyślałam, że może ktoś podzieli się ze mną obróbką, bo w tym upatrywałam problem.

PS. Spróbuję je odzyskać z karty. W moim odczuciu ono najlepiej oddawało moją niemoc.

Komentarz

• AniaCzajka
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 47

Odzyskałam jakieś pliki, ale nie ten, o którym myślałam... jednak coś mam.
                To taki pstryk testowy zrobiony około 19-tej, f/2,5 1/50, iso 200, wolfram z góry, lampa (nie pamiętam jak z kompensacją) na 45st. Wywołałam to tak, i nie podoba mi się
                Wiem, że to mogłam spokojnie zrobić na zastanym, ale chcę opanować lampę.

Link do RAWa: http://rapidshare.com/files/339247492/CONVAR43.cr2.html

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

...., lampa (nie pamiętam jak z kompensacją) na 45st....
                  Lampa na 45° - hmmmmmmmmmmmmm.... kąt padania = kąt odbicia czyli 45° ustawiasz tylko wtedy gdy jesteś od obiektu ok 1.41 odległości od sufitu. Jak jesteś blisko obiektu to lampa prawie pionowo do góry. Hmmmmmmm.... dinderi miał rację - małe kroczki i dużo nauki :-)

http://canon-board.info/showthread.php?t=55279

EDIT: Wywołanie to tylko przykład. Można to zrobić na milion sposobów.

Janusz,
                  Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• AniaCzajka
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 47

Zamieszczone przez Janusz Body
                    Lampa na 45° - hmmmmmmmmmmmmm.... kąt padania = kąt odbicia czyli 45° ustawiasz tylko wtedy gdy jesteś od obiektu ok 1.41 odległości od sufitu. Jak jesteś blisko obiektu to lampa prawie pionowo do góry.
                    Też odbijałam od sufitu, ale to mocno zaciemniało dół tej figurki. Robiłam w rożnych konfiguracjach, ale, IMO, taki kąt dał najlepsze naświetlenie. To stoi na drugiej półce od dołu, a próbowałam rozproszyć światło od półki nad scenką.
                    Dobrze, nieważne, dzięki za posta, wiem, czego się uczyć. Cieszy mnie to, że mam cel, bo ogarniała mnie depresja kiedy nie wiedziałam za co się wziąć: czy szukać obróbki czy coś innego.

Komentarz

• pank
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1502

Pokombinuj w ten sposób: ustaw aparat na Av, ekspozycję na -1, -2 Ev a lampę na +1, +2 i zobacz co wychodzi.
                      Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• Art Mag
                        Początki nałogu
                        • 2005
                        • 261

Mnie wyszło tak :

Trudno oczekiwać spektakularnych wyników od zastosowania tak prostej metody oswietlania fotografowanego obiektu. Miekie rozproszone światło po całości, da wzglednie miły efekt dla oka, ale bez szaleństw. Takie światło jest nazywane nieraz "światłem idiotów", nazwa doskonale odzwierciedla problem. Przypalić równomiernie miękim światłem z każdej strony i oczekiwać cudu, tak się nie da.

Powiedz jakie sa Twoje oczekiwania co do wyglądu zdjęcia. Czy chodzi o kolory, kontrast, balans bieli, światłocień, czy coś innego. Samym stwierdzeniem o depresji i załamaniu, ciężko uzyskać precyzyjną poradę na forum fotograficznym
                        ArtMag

Komentarz

• Manaj
                          Coś już napisał
                          • 2009
                          • 50

Nie wiem jak bardzo chciałaś w to zdjęcie ingerować ale to jest moja propozycja.

lekko muśnięte curvsami + levele + hue/saturation + leciutki d&b

Komentarz

• wedluk
                            Dopiero zaczyna
                            • 2008
                            • 28

a może po prostu zmień monitor, ewentualnie kalibracja .... i problem z postrzeganiem kolorów sie skończy
                            "Nie jest miarą zdrowia być dobrze przystosowanym do głęboko chorego społeczeństwa."

Komentarz

• dinderi
                              Pełne uzależnienie
                              • 2009
                              • 3028

Wydaje mi się, że :
                              1. z lampą na aparacie, trudno Ci będzie uzyskać jakikolwiek inny, dobry efekt, niż ten co na zdjęciu.
                              2. mi się to zdjęcie wydaje całkiem przyjemne w odbiorze więc jeśli Tobie nie, może rzeczywiście przydałoby się skalibrować monitor
                              3. jeśli zdjęcie jest zbyt miękkie, podciągnąć lekko kontrast i nasycenie.
                              Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                              09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Janusz Body
                                Moderator
                                • 2004
                                • 5757

Z samym wołaniem RAWa niewiele więcej można zrobić ale można ciut poprawić w PS. Tu znowu wariacji jest multum. :-)

Janusz,
                                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

Pracuję...