Obróbka zdjęć z flashem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AniaCzajka
    Dopiero zaczyna
    • 2010
    • 47

Obróbka zdjęć z flashem

No właśnie, od niedawna mam lampę i próbuję się uczyć, ale mam problem z obróbką zdjęć robionych z flashem. Nic mi sie w nich nie podoba. Niby są naświetlone prawidłowo (i tło i pierwszy plan), ale są nieprzyjemne w odbiorze (tak to bym ujęła). I dotyczy to kolorystyki, nie mogę dobrze nasycić kolorów, nie mogę uzyskać "klarowności", nie podoba mi się po prostu. Żałuję, że pousuwałam wszystkie "próby", bo nie mam w tym momencie jak pokazać, o co mi chodzi, ale mam nadzieje, że rozumiecie co mnie boli.
    Może ktoś podzieli się ze mną obróbką zdjęć błyskanych? Chodzi mi o podstawy, główne zasady itd. Szukam i szukam, i nic nie mogę znaleźć.
    Pozdrawiam
    zostało 5D z 550EX i apetyt na zycie
  • ghrond
    Bywalec
    • 2009
    • 138

przy dobrym naświetleniu nie trzeba za dużo obrabiać, mi kiedyś to pomogło

Fenomenalny poradnik fotografowania z lampą błyskową. Napisany zrozumiałym językiem i zawierający mnóstwo przykładów.
    my space: fotografia koncertowa | blog | uex

Komentarz

• fotomih
      Bywalec
      • 2009
      • 167

Szklarnie masz niezłą więc lampą wystarczy lekko doświetlić.
      Światło odbite od ściany za Tobą lub sufitu i powinno być ok. Pokaż jakiś przykład :>
      Moja galeria CB

Komentarz

• AniaCzajka
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 47

Przykładu właśnie nie mam, bo nie mam czasu i zarobiona jestem. Ale mi nie chodzi o technikę robienia zdjęć, bo naświetlać umiem (odbijam światło jak trzeba, palnik 45st. jak trzeba, dbam o dobrze naświetlone tło a pierwszy plan jedynie muskam lampą itd. itp.). Ale sfrustrowana jestem przez obróbkę. Nie umiem uzyskać nasycenia barw, nie umiem zmienić kolorystyki itd . Jestem słaba w PS, wywołuję rawy głównie w ACR i LR pod kątem zwykłej obróbki (WB, kontrast, ogólnie wszystkie zakładki ACR mam opanowane dobrze), ale na tym kończę, bo nic więcej nie umim
        I stąd moje pytanie do "magików" PS, może są jakieś akcje czy coś, co da mi kontrolę nad tym, co mnie boli? Jak patrzę na niektóre zdjęcia z lampą na Forum, to ogarnia mnie depresja... nawet nie mam pojęcia jak się do tego zabrać...

Komentarz

• iso
          Uzależniony
          • 2009
          • 547

Bez zdjęć to i wróżka nie przepowie. Może odbijasz od kolorowych ścian?

Komentarz

• photographus
            Początki nałogu
            • 2007
            • 434

Zamieszczone przez AniaCzajka
            Przykładu właśnie nie mam, bo nie mam czasu i zarobiona jestem.
            Więcej czasu zajmuje pisanie tego typu dyrdymał niż wrzut fotki na forum. Chyba że chciałaś pochwalić się tym że umiesz "naświetlać i odbijać i trzymać kąt głowicy lampy"
            regulamin pkt 8

Komentarz

• AniaCzajka
              Dopiero zaczyna
              • 2010
              • 47

Zamieszczone przez photographus
              Więcej czasu zajmuje pisanie tego typu dyrdymał niż wrzut fotki na forum. Chyba że chciałaś pochwalić się tym że umiesz "naświetlać i odbijać i trzymać kąt głowicy lampy"
              A Ty chyba chciałeś się pochwalić tym, że potrafisz emotów używać, bo to najbardziej sensowne w Twoim poście...
              Jeśli piszę, że nie mam czasu, to znaczy, że nie mam czasu wyjąć, przypiąć, pstryknąć, wywołać i wrzucić. To, że siedzę przy komputerze nie znaczy, że bezproduktywnie....

Komentarz

• MarcinG
                Bywalec
                • 2007
                • 123

Nie umiem uzyskać nasycenia barw, nie umiem zmienić kolorystyki itd
                ogólnie wszystkie zakładki ACR mam opanowane dobrze
                Te dwa zdania wykluczają się wzajemnie.

Nie wiem z jakich zdjęć jesteś nie zadowolona- jakie zdjęcia masz, a jakie chcesz uzyskać.
                Bez przykładu nikt nie jest w stanie Ci pomóc.
                Zdjęcia na CB i www

Komentarz

• Merde
                  Grzeczny i układny podpis
                  • 2008
                  • 7756

Ale czego ty chcesz? Żebyśmy sobie wszyscy wyobrazili co z twoimi zdjęciami jest nie tak? Bo ty jesteś zajęta i nie masz czasu, a my oczywiście go mamy i powinniśmy sypnąć radami jak z rękawa...
                  I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• AniaCzajka
                    Dopiero zaczyna
                    • 2010
                    • 47

Ok, weźmy np. takie zdjęcie (jeśli autor ma coś przeciwko to zdjęcie usunę i przeproszę)
                    Jest, jakby to powiedzieć, nasycone, klarowne i ma ciekawą kolorystykę. Nie potrafię tego uzyskać na swoich i dlatego poprosiłam o to, żeby ktoś podzielił się swoją metodą. Myślę, że tego nie da sie osiągnąc na etapie wywoływania RAWa, ale może się mylę. Wstawię później jakieś swoje, może to coś da.

Komentarz

• airhead
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 2495

Myślę, że tego nie da sie osiągnąc na etapie wywoływania RAWa, ale może się mylę. Wstawię później jakieś swoje, może to coś da.
                      a ja myślę, że warto się raczej zająć pracą ze światłem
                      Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
                      Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

....bo naświetlać umiem (odbijam światło jak trzeba, palnik 45st. jak trzeba, ........
                        Może niekoniecznie "jak trzeba". Jeśli palnik na wprost przyjąć za pierwszy stopień wtajemniczenia w pracy z lampą to palnik 45° to drugi stopień. Dobre zdjęcia wychodzą gdzieś od ósmego a bardzo dobrze od dziesiątego. Stopnia wtajemniczenia oczywiście.

Janusz,
                        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• AniaCzajka
                          Dopiero zaczyna
                          • 2010
                          • 47

Zamieszczone przez Janusz Body
                          Może niekoniecznie "jak trzeba". Jeśli palnik na wprost przyjąć za pierwszy stopień wtajemniczenia w pracy z lampą to palnik 45° to drugi stopień. Dobre zdjęcia wychodzą gdzieś od ósmego a bardzo dobrze od dziesiątego. Stopnia wtajemniczenia oczywiście.
                          Trzeci: odbijanie światła, czwarty: nie wiem, może lampa na kablu? piąty: hmmm...strobist? szósty: ufff... strobist + obróbka? siódmy:
                          Kupiłam kabel i radiowe wyzwalacze i będę się piąć w górę.
                          A na poważnie, Panie Januszu, czy zgodnie z tym, co Pan napisał dobrze byłoby szukać wiedzy np. na warsztatach dla strobistów?

Komentarz

• dinderi
                            Pełne uzależnienie
                            • 2009
                            • 3028

Ja bym zaczął od pokonywanie punktów mniejszymi kroczkami:
                            3 - 75 stopni
                            4 - 90 stopni
                            5 - 90 + obrót
                            6. - palnik na wporst + obrót w lewo
                            7 - palnik na wprost + obrót w prawo

etc. etc.

Niestety, jeśli nie masz czasu robić zdjęć, na nic się zda ten wątek. MUSISZ (bo nie ma innej drogi) robić zdjęcia i eksperymentować.
                            Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
                            09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

....
                              A na poważnie, Panie Januszu, czy zgodnie z tym, co Pan napisał dobrze byłoby szukać wiedzy np. na warsztatach dla strobistów?

Zacznij może od jakiegoś podstawowego kursu fotografii z lampą. Jak na razie to wszystko to co wymieniłaś to zaledwie 4 stopień.

Bez Twoich zdjeć to jest gadanie o niczym.

Basic tips:
                              Lampa nie musi siedzieć na aparacie. Lampa ma doświetlać a nie oświetlać. Lampy ma nie być widać na zdjęciach a w każdym razie ma nie być nazbyt nachalnie widoczna. Nikt nie każe używać tylko jednej lampy. Jest coś takiego jak blenda - tego się z lampą też używa. Światło typu "spot" nie jest w niczym gorsze od rozproszonego. itp. itd.

Ogólnie to airhead dobrze powiedział - zająć się pracą ze światłem.

Janusz,
                              Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

Pracuję...