Wyświetlanie kolorów w Bridge

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Max_im
    Uzależniony
    • 2006
    • 668

Janusz

Cieszę się że próbujesz mi pomóc ale mam wrażenie ze nie czytasz uważnie tego co piszę.

jeszcze raz

Robię fotki RAW+L
    JPG z puszki to ten L
    Przy przeglądaniu w Bridge RAW wygląda tak samo jak wywołany przez ACR i wysłany do PS. Jeżeli zapiszę z tego JPG i potem oglądam to to Bridge wyświetla go jaśniej niż jak otworzę z innym programie (PS64,PS32,Digital Photo Professional,Podgląd windows)
    Natomiast JPG z puszki (sRGB) oglądany w Bridge w porównaniu z PS wygląda tak

zrzut z ustawieniami kolorów był wcześniej
    ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez Max_im
      Janusz

Cieszę się że próbujesz mi pomóc ale mam wrażenie ze nie czytasz uważnie tego co piszę.
      Wręcz przeciwnie czytam dość dokładnie ale cedzisz info jakbyś chciał utrudnić łamigłówkę. :-)

....
      Robię fotki RAW+L
      To akurat podałeś po raz pierwszy.... :-)

.... Jeżeli zapiszę z tego JPG i....
      JAK ZAPISUJESZ TEGO JPEGA... wiem, że krzyczę ale bez DOKŁADNYCH info nie sposób Ci pomóc.

Gdzieś na pewno popełniasz błąd. Jak nie mówisz co i jak robisz tylko stwierdzasz, że wszystko robisz na pewno dobrze a jest źle to jak mamy dojść co robisz źle?

Co masz w Cache'u Bridge'a - czyściłeś cache'a?

EDIT: Domyślam się, że używasz całego pakietu Creative Suite (też tego nie powiedziałeś :-) ) - jakie masz ustawienia innych programów? - one mogą zmieniać ustawienia CMSa.
      Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Max_im
        Uzależniony
        • 2006
        • 668

Zamieszczone przez Janusz Body
        JAK ZAPISUJESZ TEGO JPEGA...
        Wywołuję w ACR i zapisuję jako JPG na dysku - ale ten jest tylko trochę jaśniejszy

Zamieszczone przez Janusz Body
        Gdzieś na pewno popełniasz błąd.
        też tak uważam dlatego pytam

Używam bridge i PS
        !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
        uruchamianie z wciścniętym Alt+Shift+Ctrl zrobiłem
        bufor wyczyściłem
        Ostatnio edytowany przez Max_im; 7569. Powód: Automerged Doublepost
        ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

....

Używam bridge i PS.....

Skąd się wzięło to:

Skoro bez Creative Suite Bridge wyświetla:
          Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• Max_im
            Uzależniony
            • 2006
            • 668

Zainstalowane mam wszystko
            to mój profil, jak to powstało nie pamiętam.
            Zainstaluję jeszcze raz może pomoże

Komentarz

• 7osiem
              Coś już napisał
              • 2008
              • 66

podepne sie z mąłym pytaniem bo osiwieje zaraz..
              po reinstalce systemu zrobilem kalibracje w windowsie wgrany profil w szopie profil srgb roboczy save for web z konwert zaznaczonym podglad na monitor ociepla i wzmacnia kolory nigdy tak nie mialem zawsze bylo takie samo w windzie czy w przegladarce jak w szopie..

pls help?! )
              www.s78.eu

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Zamieszczone przez 7osiem
                .....
                po reinstalce systemu zrobilem kalibracje w windowsie ....)

Czym ta kalibracja?

Janusz,

Komentarz

• eLGrego

Zamieszczone przez 7osiem
                  podepne sie z mąłym pytaniem bo osiwieje zaraz..
                  po reinstalce systemu zrobilem kalibracje w windowsie wgrany profil w szopie profil srgb roboczy save for web z konwert zaznaczonym podglad na monitor ociepla i wzmacnia kolory nigdy tak nie mialem zawsze bylo takie samo w windzie czy w przegladarce jak w szopie..

pls help?! )
                  Witam wszystkich serdecznie jako że to mój pierwszy post!
                  Spotkał mnie nagle taki sam problem chociaż nic nie robiłem z systemem ani ustawieniami koloru w
                  PS. W PS3 w przestrz. roboczych prophoto, adobe, jpgi wynikowe zapisane do sRGB miały widoczne inne mocniejsze cieplejsze barwy, dawniej było OK, tak samo w XP, IE7 czy IrfanView. Wydawało mi się że jakoś ogarniam zarządzanie kolorem w PS dzięki wykładom pana Janusza Body, za które serdeczne dzięki i ukłony, a tu taki ZONK! Najpierw podejrzewałem że moje Eizo 1931 się rozjechało nigdy nie kalibrowane dla full amatora ale pare testów, ustawień i prób i byłem pewien że chodzi o soft a nie monitor. Parę dobrych godzin wertowania forum i za opinią pana Janusza Body w innych postach usunąłem, aczkolwiek niechętnie jedyny oryginalny domyślny profil Eizo w WindowsXP. Przecież był tam od wieków tzn. od instalacji syst. i monitora i było OK. I co? I gra gitara, wszystko chodzi jak dawniej a ja dalej nie wiem czemu nagle ten profil zaczął przeszkadzać. Kiedyś testowałem przez jakis czas Lightroom 3 beta może się coś w windzie namieszało chociaż wątpię.
                  Pzdr.

Komentarz

Pracuję...