Wyświetlanie kolorów w Bridge

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Max_im
    Uzależniony
    • 2006
    • 668

Wyświetlanie kolorów w Bridge

Witam

Używam Bridge jest świetny.
    Ale mam problem z kolorami w Bridge.
    Otóż oglądając jpga w Bridge mam inną kolorystykę (tonację) niż po otwarciu go w PS.
    Natomiast oglądając rawa mam te same kolory jak po otwarciu go w ACR i wysłaniu do PS
    ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez Max_im
    Witam

Używam Bridge jest świetny.
    Ale mam problem z kolorami w Bridge.
    Otóż oglądając jpga w Bridge mam inną kolorystykę (tonację) niż po otwarciu go w PS.
    Natomiast oglądając rawa mam te same kolory jak po otwarciu go w ACR i wysłaniu do PS
    Npisz co DOKŁADNIE robisz. Jakie masz ustawienia w Color Management w Bridge/Photoshop. To są programy niesamowicie spójne więc po prostu coś masz źle poustawiane. Podejrzewam, że źle jest w Color Management w PS ale...

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Max_im
      Uzależniony
      • 2006
      • 668

wiem że są spójne i na tym mi zależy ale coś mam nie tak

Robię jpg z RAWa w ACR zapisuję na dysku i oglądając go w Bridge widzę jaśniejsze cienie i lekko czerwoną tonację w porównaniu z widokiem w PS

JPG z puszki oglądany w Bridge jest jaśniejszy i zdecydowana czerwona tonacja w porównaniu z widokiem w PS

ustawienia
      !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
      przykład
      Ostatnio edytowany przez Max_im; 7569. Powód: Automerged Doublepost
      ".......abym ochronił wyobraźnię przed złudzeniem, że nowszy aparat zmieni mnie w lepszego fotografa." A Mroczek

Komentarz

• Krzychu
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3611

wiem że są spójne i na tym mi zależy ale coś mam nie tak
        Robię jpg z RAWa w ACR zapisuję na dysku i oglądając go w Bridge widzę jaśniejsze cienie i lekko czerwoną tonację w porównaniu z widokiem w PS
        A jpg zapisujesz z profilem ?
        Pozdrowienia,
        KZ
        KZ Aviation Photography

Komentarz

• Max_im
          Uzależniony
          • 2006
          • 668

tak sRGB w puszce i w PS po wywołaniu RAWa

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

A nie masz jakichś ustawień profilu monitora w systemie? Może Windoza coś miesza.

Skąd i jaki masz profil monitora?

EDIT Jeśli używasz profilu monitora z płytki/strony producenta to go wywal. :-)

Janusz,

Komentarz

• Max_im
              Uzależniony
              • 2006
              • 668

Monitor profilowany mam przez eye one display 2

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Sprawdź co masz poustawiane w Zarządzaniu Kolorami w panelu sterowania.

EDIT: Aha i jeszcze czy przypadkiem nie używasz 64 bit i 32 bit PSa - mają osobne niezależne ustawienia.

EDIT2: Zamknij PSa i Bridgea i uruchom je ponownie z wciścniętym Alt+Shift+Ctrl w trakcie usruchamiania i zresetuj wszystkie ustawienia.
                Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• Max_im
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 668

Zamieszczone przez Janusz Body
                  EDIT2: Zamknij PSa i Bridgea i uruchom je ponownie z wciścniętym Alt+Shift+Ctrl w trakcie usruchamiania i zresetuj wszystkie ustawienia.
                  zrobiłem tak i nic

Sprawdź co masz poustawiane w Zarządzaniu Kolorami w panelu sterowania.
                  tam do monitora mam przydzielony jest profil ostatniej kalibracji (dzisiejszej)

EDIT: Aha i jeszcze czy przypadkiem nie używasz 64 bit i 32 bit PSa - mają osobne niezależne ustawienia.
                  tak używam

ale w PS64 wyświetla tak samo jak PS32

Wygląda na to że to bridge coś źle odczytuje

otworzyłem JPGa w PS64 zapisałem pod inną nazwą i wraz są różnice
                  !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                  PS

Jak JPG z puszki otworzę w ACR i wyslę do PS to wyglądają tak samo w PS i Bridge
                  Ostatnio edytowany przez Max_im; 7569. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• enkoder
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 29

tak używam
                    ale w PS64 wyświetla tak samo jak PS32
                    Sorki za OT ale jaki jest sens używać dwóch wersji PS-a na jednym kompie ?

Komentarz

• sebcio80
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2655

Zamieszczone przez enkoder
                      Sorki za OT ale jaki jest sens używać dwóch wersji PS-a na jednym kompie ?
                      PS4 instaluje automatycznie dwie wersje 64 bit i 32 bit

uzywanie obu wersji ma sens

32 bit jak uzywa sie duzo wtyczek bo brak odpowiednikow 64 bit

64 bit przy sporej ilosci RAMu i obrobce bardzo duzych plikow
                      Moje wątki na forum: sport | fashion
                      | R5 | 5D3 | 16-35L II | Sigma 24 Art | Sigma 50 Art | Sigma 105 Art | Sigma 120-300 2.8 OS |

Komentarz

• Max_im
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 668

sebcio80
                        Dokładnie tak

Sprawdzam wszystko co możliwe

PS obie wersje, Podgląd windows, Digital Photo Professional, Wyświetlają jednakowo. Chyba sobie daruję JPG z puszki służą mi do porównania i tak potem robię JPG z RAWa a on tylko jaśniej wygląda w Brigge

Komentarz

• Janusz Body
                          Moderator
                          • 2004
                          • 5757

sebcio80
                          Dokładnie tak

PS obie wersje, Podgląd windows, Digital Photo Professional, Wyświetlają jednakowo. Chyba sobie daruję JPG z puszki służą mi do porównania i tak potem robię JPG z RAWa a on tylko jaśniej wygląda w Brigge

A ten jpeg z puszki to nie jest przypadkiem AdobeRGB? - jak masz ustawione w aparacie? W RAWach to bez znaczenia dla RAWa ale dla jpega tak. Na tym przykładzie, który pokazałeś to chyba jest nie tylko jaśniej ale też jakieś przesunięcie kolorów też jest.

Pamiętaj, że jpeg z puszki zawsze będzie inny od jpega wygenerowanego przez PSa z RAWa. Inny algorytm a nawet Bridge generyje sobie własne podglądówki bazujące na ustawieniach z ACRa (z pliku *.xmp) jesli są takowe. Jak ich nie ma to generuje podglądówki na "domyślnych" ustawieniach ACR\a.

Podgląd windows nie ma CMSa.

Janusz,

Komentarz

• Max_im
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 668

Wiem o tym

JPG z puszki to sRGB i wiem że jest inny od tego z RAWa
                            Mi chodzi o różne wyświetlanie tego samego pliku.

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

....
                              .....

Sprawdź więc to co niemożliwe :-) Coś musisz opuszczać ale skąpo się dzielisz swoim problemem a moja szklana kula coś ostatnio szwankuje :-)

Wiem o tym

JPG z puszki to sRGB i wiem że jest inny od tego z RAWa
                              Mi chodzi o różne wyświetlanie tego samego pliku.
                              Jeszcze raz DOKŁADNIE co masz poustawiane w systemie, w PS, W Bridge. Co DOKŁADNIE robisz.

Gdzieś popełniasz jakiś błąd a domyśleć się tego bez Twojej pomocy będzie trudno.

EDIT: Ten jpeg z puszki to to jpeg z RAWa czy zapisany "obok". Podobnych pytań dużo.

Janusz,

Komentarz

Pracuję...