Który windows, żeby uniknąć problemów?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kasprzak
    Bywalec
    • 2008
    • 189

Dolożę tylko swoje 5gr jeżeli chodzi o Windows'a.
    Mam Windows 7 x64 build 7100. Wszystkie update'y zainstalowane na bieżąco. Równolegle z nim chodzi Kaspersky Internet Security.

System chodzi dużo lepiej niż na Viście, przede wszystkim płynniej i korzystanie z aplikacji nie "muli" pracy jak miało to poczas pracy na Viście.
    Mimo wszystko chyba troszkę gorzej jeżeli chodzi o XPka, ale w niektórych (w wiekszosci) kwestii porównywalny - a interfejs, design dużo przyjemniejszy.
    Może to przez dysk, który mam obecnie 5400 obr./min. Myślę, że wymiana na SSD lub 7200 zmieniłby nieco płynność i szybkość pracy. W końcu to 2 rdzeniowy procesor i 4GB pamięci.

Moim zdaniem świetny system.

Komputer to notebook HP Pavilion ~ Intel Core2Duo 2.0GHz, 4GB RAM.
    Pozdrawiam
    Paweł Kasprzak

Komentarz

• Robert W
      • 2009
      • 5

Trochę byłem zajęty w wakacje, ale wróciłem poczytałem wasze wypowiedzi i pomyślałem ściągnę, potestuję, zwłaszcza że upgrade sprzętu robię a tu d... już go nie można ściągnąć :-)

Komentarz

• gervee
        Początki nałogu
        • 2004
        • 371

No niestety jestem w tej samej sytuacji ... spóźniłem się ze ściągnięciem a wymiana sprzętu już za chwilę.
        ||| FotogRAF ||| FotoKRAK ||| www.rebacz.pl ||| TaWanda ||| 500px |||

Komentarz

• andrzej3k
          Bywalec
          • 2008
          • 144

Robert i gervee, wersja RC jest jeszcze ciągle dostępna na serwerach MSDN AA (przynajmniej u mnie). Złapcie jakiegoś studenta lub pracownika - niech Wam ściągnie. Klucz pobierzecie sobie bezpośrednio ze strony MS.

Druga opcja to pobrać z MSDN AA wersję W7 RTM Profi i nie aktywować przez 30 dni a ostatniego dnia okresu wykonać jako admin polecenie slmgr.vbs -rearm (czekać aż się wykona 1-2 minuty !!!). Można to zrobić 3 razy co da Wam 4 miesiące czasu na dokładne testy systemu.

Trzecia droga - ściągnąć W7 RTM Enterpise ze strony MS (o ile się da, niestety czasem to droga wyboista). Po uzyskaniu klucza i aktywacji macie 90 dni na testy.

A potem (albo wcześniej :-) ) zdecydujecie czy kupić.

Komentarz

• h4ry
            Bywalec
            • 2009
            • 155

Ja się też załapałem na możliwość ściągnięcia z MSDN AA ;]
            Warto szukać jakiegoś studenta, co ma dostęp do tego, bo u mnie była wersja Professional i klucz normalny (a nie na rok).

P.S. Nie wiem jak to jest rozumiane przez prawo, ale jak bys nie dal rady znalesc instalki to moge Ci nagrac na DVD i wyslac poczta (bez klucza), ale to nie wczesniej niz 25go wrzesnia ;]
            Ostatnio edytowany przez h4ry; 23775.
            5DmkII 5D C15/2.8 C35L/1.4 C50/1.4 C85/1.8 C70-200L/4IS 580EXII 430EXII SB-28 EIZO/S2433W Dell/E1705

Komentarz

• Krzychu
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 3611

Zamieszczone przez h4ry
              Ja się też załapałem na możliwość ściągnięcia z MSDN AA ;]
              Warto szukać jakiegoś studenta, co ma dostęp do tego, bo u mnie była wersja Professional i klucz normalny (a nie na rok).
              Tylko że jak się znajdzie studenta który załatwi instalkę i klucz to legalność tego będzie podobno jakby ściągnąć z Torrenta... (zakładając oczywiście że nie jest się studentem).
              Pozdrowienia,
              KZ
              KZ Aviation Photography

Komentarz

• h4ry
                Bywalec
                • 2009
                • 155

Eee tu się nie zgodzę. 90% Win7 z torrentów to wielkie G zawalone trojanami, więc nie ma co porównywać tego do instalki z legalnego źródła. A instalke może mieć od studenta, klucz zaś można jeszcze ściągać ze strony microsoftu i korzystać przez rok.
                5DmkII 5D C15/2.8 C35L/1.4 C50/1.4 C85/1.8 C70-200L/4IS 580EXII 430EXII SB-28 EIZO/S2433W Dell/E1705

Komentarz

• gadget_zary
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1046

Sama instalka sciagnieta z MSDN AA przekazana komus innemu bedzie tak samo legalna jak ta sama instalka u studenta ktory to sciagnal, schody zaczynaja sie przy kluczu aktywujacym - na MSDN AA jest normalny ktory aktywuje calkowicie system a nie na 30/90/365 dni. <- Jakos tak tlumaczyl to prof. z polibudy jak sie go pytalismy o MS Access ktory jest na MSDN.

Komentarz

• gonzo44
                    Pełne uzależnienie
                    • 2005
                    • 1304

Zamieszczone przez h4ry
                    Eee tu się nie zgodzę. 90% Win7 z torrentów to wielkie G zawalone trojanami, więc nie ma co porównywać tego do instalki z legalnego źródła.
                    Skąd te 90%? Jakieś badania prowadziłeś...?
                    Moje zdjęcia na CB

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez h4ry
                      Eee tu się nie zgodzę. 90% Win7 z torrentów to wielkie G zawalone trojanami, więc nie ma co porównywać tego do instalki z legalnego źródła. A instalke może mieć od studenta, klucz zaś można jeszcze ściągać ze strony microsoftu i korzystać przez rok.
                      Też się zapytam skąd te 90% ?
                      Ja mam wersję RTM i jadę bez aktywacji na trialu aż kupię.
                      Wcześniej miałem RC i tu uwaga - pełna funkcjonalność systemu do 01.03.2009 a nie 'przez rok' .
                      Obie instalki ściągane ze sprawdzonych źródeł na rapidzie, bo to skąd instalka pochodzi nie ma wpływu na legalność (czy z Microsoftu, czy z MSDN, czy Ci kolega ściągnie i wypali, czy Ci kolega ściągnie i uploaduje gdzieś, np na rapida...). Key is the key...

Komentarz

• Robert W
                        • 2009
                        • 5

A czy mógłbyś dać link do tego jak napisałeś sprawdzonego źródła na rapidzie? Chętnie ściągnę :-)

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Zamieszczone przez Robert W
                          A czy mógłbyś dać link do tego jak napisałeś sprawdzonego źródła na rapidzie? Chętnie ściągnę :-)
                          Swoje ściągnąłem i mam, linków nie zapisałem. Znalazłem je na www.win7vista.com w dziale VIP, ale już nie mam tam dostępu VIP, więc ...

Komentarz

• h4ry
                            Bywalec
                            • 2009
                            • 155

Przepraszam, więcej się w ten sposób nie wypowiem.
                            Widzę, że u co niektórych sarkazm i "wbijanie szpileczek" przerasta wolną interpretację oraz swobodę zrozumienia innych. Najwyraźniej muszę 3 razy przemyśleć swoją odpowiedź zanim coś puszczę w obieg...

"Z moich obserwacji, przeczytanych artykułów oraz opinii znajomych, a nie badań zauważyłem na torrentach występowanie bliskie 100% zmodyfikowanych instalatorów Win7, które zawierał trojany lub inne modyfikacje wpływające na legalność i poprawność działania tegoż systemu".

Czekam na dalsze czepianie się do szczegółów...

Komentarz

• Krzychu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3611

Zamieszczone przez h4ry
                              "Z moich obserwacji, przeczytanych artykułów oraz opinii znajomych, a nie badań zauważyłem na torrentach występowanie bliskie 100% zmodyfikowanych instalatorów Win7, które zawierał trojany lub inne modyfikacje wpływające na legalność i poprawność działania tegoż systemu".

Słabo coś obserwujesz - publikowane są przecież sumy MD5 oryginalnych releasów i tego co jest w sieci - można porównać... Większość które widziałem miała zgodne...
                              Poza tym - po co kombinować - Win7 Home Premium OEM bedzię za ~400 pln za trochę ponad miesiąc - przecież to grosze są w porównaniu do pierwszego lepszego korpusu...
                              Pozdrowienia,
                              KZ
                              KZ Aviation Photography

Komentarz

• Vitez
                                zło konieczne
                                • 2004
                                • 19804

Zamieszczone przez h4ry

Ależ to nie czepianie się szczegółów. Czy to, że ktoś ma zupełnie odmienne obserwacje i doświadczenia niż Ty to od razu powód do zarzucania mu sarkazmu?
                                Więcej tolerancji dla odmiennego zdania i wymiany argumentów życzę .

Bo tak ogólnie to takie z palca wyssane "90%" to brzmi tak samo jak "każdy Polak to pijak i złodziej"

Komentarz

Pracuję...