Który windows, żeby uniknąć problemów?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sid
    Uzależniony
    • 2004
    • 643

W większości oprogramowania najbardziej widoczną zmianą przy przesiadce jest ilość obsługiwanej pamięci, a nie szybkość. Ewentualne przyspieszenie najczęściej wynika właśnie z dostępu do większej ilości pamięci, a nie z samego faktu, że program jest x64.

Z tego jasno wynika, że aby poczuć różnicę, trzeba tą pamięć wykorzystać. Czyli przekroczyć granicę 3-4 GB zajętego RAM-u. Im więcej ta granica jest przekroczona, tym większa zauważalna różnica prędkości. Większą różnicę w prędkości zauważy ktoś, kto ma w pełni wykorzystane 16 GB RAM-u niż ten kto wykorzystuje 8 GB czy 6 GB.

Podkreślam, że posiadanie RAM-u ma niewiele wspólnego z jego wykorzystywaniem.
    U mnie system i kilka podstawowych programów działających w tle zajmuje 1,37 GB RAM-u.
    Po uruchomieniu PS CS3 zużycie RAM-u wzrasta do 1,47 GB, czyli o jakieś 100MB. Po otwarciu RAW-a zużycie RAM-u wzrasta do 1,67 GB czyli o kolejne 200MB ( w tym Camera Raw).

Jak widać dla kogoś kto posiada system 32 bitowy i 3 GB z hakiem RAM nie ma różnicy, nawet gdyby miał i 24 GB RAM-u i całe oprogramowanie 64 bitowe, skoro i tak mieści się zdecydowanie poniżej 2 GB RAM-u i nie musi zapisywać części danych na dysku twardym.

Wykorzystać 6, 8 czy więcej GB RAM-u nie jest łatwo przeciętnemu użytkownikowi. Sklejana panorama musiała by się składać z około 60 zdjęć 12 Mpx, aby przekroczyć 4 GB, a co dopiero 6 czy 8 czy jeszcze więcej.

Oczywiście to jest duże uproszczenie, można mieć odpalonych kila różnych programów jednocześnie, system i inne procesy też potrzebują RAM-u, warto też mieć jakiś zapas, tym nie mniej obrazuje to, że nie ma co ślepo pchać się w jak największą ilość RAM-u, jeśli faktycznie nie czuje się takiej potrzeby.

Są zastosowania gdzie dziesiątki i więcej GB RAM-u są na porządku dziennym i pracują cały czas obciążone, ale są to zastosowania na tyle niszowe, że osoby które parają się takimi zajęciami, z samego założenia są świadome jakie mają potrzeby sprzętowe.

Generalnie, zawsze jest lepiej mieć więcej RAM-u niż mniej, ale dla przeciętnego użytkownika ta rozsądna wartość kończy się gdzieś w okolicach systemów 32 bitowych, przynajmniej jak na razie. W przyszłości się to zmieni.

Komentarz

• oskarkowy
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 2513

Zamieszczone przez sid

Jak widać dla kogoś kto posiada system 32 bitowy i 3 GB z hakiem RAM nie ma różnicy, nawet gdyby miał i 24 GB RAM-u i całe oprogramowanie 64 bitowe, skoro i tak mieści się zdecydowanie poniżej 2 GB RAM-u i nie musi zapisywać części danych na dysku twardym.

Wykorzystać 6, 8 czy więcej GB RAM-u nie jest łatwo przeciętnemu użytkownikowi. Sklejana panorama musiała by się składać z około 60 zdjęć 12 Mpx, aby przekroczyć 4 GB, a co dopiero 6 czy 8 czy jeszcze więcej.
      Zerknij z ciekawości na wielkość pliku wymiany podczas większych operacji.
      Sam kiedyś się mocno zdziwiłem, gdy prosta operacja tworzenia tysiąca miniaturek z wyostrzaniem, rameczką itp. utworzyła mi 12gb plik na dysku. Oczywiście jak operacja się skończyła, plik zniknął.
      Jarek

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

Zamieszczone przez oskarkowy
        Sam kiedyś się mocno zdziwiłem, gdy prosta operacja tworzenia tysiąca miniaturek z wyostrzaniem, rameczką itp. utworzyła mi 12gb plik na dysku. Oczywiście jak operacja się skończyła, plik zniknął.

Windoza "w automacie" ustawia wielkość pliku stronicowania na równy ilości pamięci RAM (tak jest w Win 7). Im więcej masz pamięci tym większy plik SWAP jest generowany przez system. Przy 8 GB można spoko wyłączyć SWAP całkowicie:

1, Control Panel->System->Zawansowane ustawienia systemu w zakładce Zawansowane klik na "wydajność->ustawienia" i potem zawansowane

2. Pamięć wirtualna->zmień i zaznaczyć "brak pliku stronicowania"

Jedyna wada to przy "bluescreenie" nie będzie logu błędów.

Mam 16Gb i dodatkowe 16Gb na SWAP to paranoja jakaś spowalnia system nawet przy szybkich dyskach.

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• sid
          Uzależniony
          • 2004
          • 643

Zamieszczone przez oskarkowy
          To oczywiście prawda, ale jak wspomniałem wcześniej to o czym pisałem, to mocne uproszczenie, ale chyba sposób ujęcia tego uproszczenia jest odpowiedni, dla kogoś kto nie wie i nie koniecznie chce czy musi wiedzieć, pyta tylko co wybrać ile RAM-u itp.

Przyznasz chyba, że kupowanie 12 czy 8 GB RAM-u dla tworzenia miniaturek, to średnio sensowna inwestycja. Najważniejsze żeby program na którym się najczęściej pracuje reagował w czasie rzeczywistym a operacje, które wykonuje najczęściej wykonywał z optymalna prędkością i nie musiał doczytywać z dysku.

Wiele operacji wsadowych zajmuje bardzo dużo pamięci, w zasadzie dowolnie dużo, ale operacje wsadowe mają to do siebie, że nie musimy siedzieć i patrzeć w monitor.
          Natomiast operacja na konkretnych plikach w PS, które wymagają ciągłego nadzoru użytkownika dość rzadko przekraczają 2 - 3 GB

Mówiąc najprościej, zawsze lepiej jest mieć sprzęt szybszy i mocniejszy niż słabszy i wolniejszy a granica opłacalności dla każdego przypada gdzie indziej, ze względu na dostępne środki finansowe, zaangażowanie w temat itp.
          Ale wydaje mi się, że potrzeby domowego użytkownika w bardzo nielicznych przypadkach wykraczają poza możliwości 32 bitowych systemów. Przynajmniej na dzisiaj. A argumentem na poparcie tej tezy niech będzie dostępność 64 bitowego software-u oraz jego popularność. CS 4 64 bit to jedna z niewielu jaskółek, które wiosny nie czyni.

A, że ktoś jest pasjonatem i wsadził sobie 24 GB RAM-u bo może, to czemu nie. Jednak dla Kowalskiego poniesione koszty w stosunku do zysków, będą niewarte zachodu.

Komentarz

Pracuję...