Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Nie będę się upierał, że to jest czy nie jest słowo. Zaufałem Ci raz, kiedy zakupiłem licencję w PIERWSZYM dniu sprzedaży. Chciałem wspierać projekt i przyczynić się do jego komercyjnego sukcesu. Z aktualizacją miałem podobny zamiar. Mój entuzjazm osłabł, bo nie przepadam za robieniem interesów z osobami, które w tak elastyczny sposób potrafią interpretować własne deklaracje. Być może kupię, być może nie. Nie wiem. Nie chcę składać twardych deklaracji. Póki co zadowolę się poprzednią wersją.
Piotrr napisał, że to dobry program i ma rację. Ale ja jestem z tego wymierającego pokolenia, dla którego ważna jest również etyka w biznesie.
Kolaj dał Ci link. Pytał, dostał jasną odpowiedź. Być może tylko on i ja wzięliśmy to za pewnik.
Nie ważne zresztą, i tak nie zrozumiesz.
Ja myślę że Ty nie rozumiesz jednej rzeczy. W jakimkolwiek biznesie jednoznaczne deklaracje i obiecywanie czegokolwiek na temat ceny, kiedy nawet termin nie jest znany są po prostu niemożliwe. Dlatego zostawiłem sobie furtkę i nie chciałem w sposób jednoznaczny określać ile będzie program kosztował. Właśnie po to, aby uniknąć takich sytuacji jak teraz że ktoś mi będzie zarzucał oszukiwanie ludzi.
No jak widać i tak mi się nie udało i zawsze znajdzie się ktoś kto przeczyta to co chce przeczytać a nie to co faktycznie jest napisane.
Dlatego zostawiłem sobie furtkę i nie chciałem w sposób jednoznaczny określać ile będzie program kosztował.
Zamieszczone przez Kolaj
To ja może zapytam bardziej wprost.
Czy dla mnie, jako osoby posiadającej licencję na 1.5 bodaj od pierwszego dnia sprzedaży bardziej opłaca się:
1. kupować teraz na gwałt kolejny klucz na ten sam program wydając 69zł i otrzymać v2 bezpłatnie, czy też
2. kupić aktualizację do v2?
Która z tych opcji będzie tańsza?
Zamieszczone przez MMM
Obie wyjdą tak samo.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Uprzedzając jeszcze nastepnepytanie. Upgrade z Natoral 2.0 do Effects 2.0 będzie mniej więcej kosztował różnicę w cenie tych dwóch programów.
Im bardziej czytam, tym bardziej nie dostrzegam tutaj żadnej furtki. Ale już nie mam ochoty na dalsze przekomarzanki. Pozostańmy przy swoich stanowiskach. Pozdrawiam!
Trzeba było od razu w kwietniu napisać że 69=79..... Nabył bym sobie drugą licencje 1.5.5 dla da darmowego upgrade. Niech by sobie teraz żona babrałą fotki na laptopie.
Nic by nie "babrała" bo przy upgrade stara licencja przestaje działać. Nie doczytałeś tego?
Czyli kupując dwie licencje Twojego programu 1.x w różnym czasie, płacąc 2 x 69 zł po upgrejdzie TYLKO JEDNEGO z nich do 2.0 wszystkie posiadane licencje tracą ważność ?
Pisanie że zarzucam Ci oszustwo to nadinterpretacja.
50D + 17-40/4 L + 70-200/4 L + 85/1.8 + 100/2.8 macro
Nabył bym sobie drugą licencje 1.5.5 dla da darmowego upgrade. Niech by sobie teraz żona babrałą fotki na laptopie.
Nic by nie "babrała" bo przy upgrade stara licencja przestaje działać. Nie doczytałeś tego?
Chyba jednak mogłaby "babrać". Kolega ma jedną licencję która się już nie załapie na darmowy upgrade. Niezależnie od niej chciał kupić drugą pełną licencję. Miałby dwie niezależne od siebie licencje. Tą później zakupioną może za darmo upgrade'ować do wersji 2.0. Ale ta wcześniej kupiona licencja 1.5.5 działałby dalej.
Fomei PRV-3 w środku EOS 50D, EOS 10D, jakieś szkła i miejsce na nowe zakupy.
Czyli kupując dwie licencje Twojego programu 1.x w różnym czasie, płacąc 2 x 69 zł po upgrejdzie TYLKO JEDNEGO z nich do 2.0 wszystkie posiadane licencje tracą ważność ?
Ważność straci ta, której zrobisz upgrade. Ale nie ma to nic wspólnego z nową wersję programu. 4 miesiące temu nawet nie znając ceny też było wiadomo że kupując drugą licencję będzie się posiadać dwie a nie jedną.
Zamieszczone przez Kolaj
Im bardziej czytam, tym bardziej nie dostrzegam tutaj żadnej furtki. Ale już nie mam ochoty na dalsze przekomarzanki.
Wersja 2.0 zgodnie z moimi słowami kosztuje mniej więcej tyle co 1.5 + upgrade za 79zł.
Sam jestem sobie winien że udzielałem jakichkolwiek odpowiedzi na temat ceny. W ten sposób dałem się wciągnąć w zabawę kto kogo złapie za słówko żeby potem wyrzucać "przecież obiecałeś!"
Zadając takie "naiwne" pytania powinieneś mieć świadomość że nie odpowiem w sposób niekorzystny dla siebie. Nie miałem zamiarów podnoszenia ceny, ale nawet gdybym miał, to ogłoszenie w tamtym momencie że program zdrożeje byłoby strzałem w kolano.
Zamieszczone przez PawelB
Chyba jednak mogłaby "babrać". Kolega ma jedną licencję która się już nie załapie na darmowy upgrade. Niezależnie od niej chciał kupić drugą pełną licencję. Miałby dwie niezależne od siebie licencje. Tą później zakupioną może za darmo upgrade'ować do wersji 2.0. Ale ta wcześniej kupiona licencja 1.5.5 działałby dalej.
4 miesiące temu nawet nie znając ceny też było wiadomo że kupując drugą licencję będzie się posiadać dwie a nie jedną.
No tak, brałem Twoje słowa na serio. Skrajna naiwność. Sam jestem sobie winny. Bardzo trafnie sam się podsumowałeś, muszę przyznać.
No ale czemu się dziwisz? Liczyłeś na to że jeśli chcę podnieść cenę to publicznie powiem jaki jest sposób aby to ominąć?
Uważam że podwyżka o śmieszne 10zł nie zmienia sensu moich słów sprzed 4 miesięcy i cena wersji 2.0 nie odbiega znacząco od ceny 1.5 + upgrade.
Nie, nie, już się nie dziwię. Tym postem rozwiałeś moje wszelkie wątpliwości. Bezbłędnie, po prostu strzał w dziesiątkę. Fajnie nadaje się np na motto.
Nie, nie, już się nie dziwię. Tym postem rozwiałeś moje wszelkie wątpliwości. Bezbłędnie, po prostu strzał w dziesiątkę. Fajnie nadaje się np na motto.
Nie jestem hipokrytą i nie będę pisał głupstw, tylko po to żeby mydlić komuś oczy. Uważam że z obietnicy się wywiązałem i podwyżka o 10zł nie powoduje aby moja wypowiedź o planowanej cenie odbiegała od rzeczywistości.
Męczy mnie taka dyskusja. Przypominam że rozmawiamy o podwyżce dziesięć złotych...
Zastanów się chwilę, co by Ci dało kupienie drugiej licencji w kwietniu? 10zł oszczędności a za to miałbyś 5 miesięcy krótszą aktualizację. Uważam że tylko byś na tym stracił.
Ja wiem jedno, a biznes prowadzę od wielu lat. Najgorszą rzecz jaką można zrobić to powiedzieć cenę, a później się z tego wycofywać. Utrata wiarygodności gwarantowana. Niestety w takiej sytuacji lepiej nawet dopłacić niż spowodować kaca u klientów.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
Ja wiem jedno, a biznes prowadzę od wielu lat. Najgorszą rzecz jaką można zrobić to powiedzieć cenę, a później się z tego wycofywać. Utrata wiarygodności gwarantowana. Niestety w takiej sytuacji lepiej nawet dopłacić niż spowodować kaca u klientów.
A to wszystko z powodu 10zł...
Właśnie dlatego uważam że dałem się jak frajer wciągnąć w dyskusje o cenie.
Nie wiem na co niektórzy liczyli zadając pytania o cenę. No bo chyba nie na to że powiem: "aktualizacja będzie 2 razy droższa niż spekulacyjny zakup licencji i trzymanie jej bez autoryzacji tylko i wyłącznie po to żeby mnie zrobić w konia i mieć taniej wersję 2.0 jak tylko się pojawi".
Właśnie dlatego uważam że dałem się jak frajer wciągnąć w dyskusje o cenie.
No trudno zaprzeczyć :cool:.
BTW: tak na prawdę kwota tu nie ma znaczenia. Ludzie potrafią robić problem nawet o złotówkę.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss." Kapitan Wagner
spekulacyjny zakup licencji i trzymanie jej bez autoryzacji tylko i wyłącznie po to żeby mnie zrobić w konia i mieć taniej wersję 2.0 jak tylko się pojawi".
Spekulacyjny? Jaki spekulacyjny, skoro miało kosztować tyle samo? Zrobić CIEBIE w konia?! Piękne! ROTFL
Komentarz