Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Nie mając zamiaru kombinować niczego bym się nie obawiał.
Mnie to odstrasza. Szczególnie ten fragment kojarzy mi się z państwem policyjnym, które może wedle własnego widzimisię zrobić człowiekowi, co mu się podoba, jednak lojalni obywatele nie muszą się niczego obawiać. Kupujesz legalnie program i masz świadomość, że Twoje nabyte prawo do jego używania zależy od czyjegoś widzimisię. Napisz jasno, co wolno a czego nie wolno i będzie czysto. Ale to tylko mój punkt widzenia. Nie musisz się nim nazbyt przejmować.
PS. Czy ktokolwiek zna jakikolwiek program, który do poprawnego działania wymaga regularnego kontaktu z siecią? Pomijam przeglądarki internetowe itp.
Tak w ogole Kolaj ma racje. Ten tekst (w takiej formie) brzmi odstraszająco. Przykładowo wydaje 200 zł na program i nagle autor stwierdza, ze juz mi starczy tych zabaw w psucie zdjec i rach ciach koniec
Kupujesz legalnie program i masz świadomość, że Twoje nabyte prawo do jego używania zależy od czyjegoś widzimisię.
To jest typowe teoretyzowanie i dorabianie ideologii tam gdzie jej nie ma. Nie da się w żaden sposób udowodnić komuś że akurat to nie on uruchomił program w 100 miejscach na świecie w ciągu tygodnia więc musi być możliwość zabezpieczenia się przed tym w postaci arbitralnego i bezpardonowego zakończenia złodziejstwa.
Zamieszczone przez allxages
A jeżeli chcesz teraz napisać, że bez autoryzacji w sieci program się nie odpali, albo odpali się w wersji trial to pachnie troszkę biedą, bo to już jest maksymalne ograniczenie co do sposobu używalności programu.
Program będzie wymagał autoryzacji z siecią za pierwszym razem i zawsze gdy zmieni się konfiguracja sprzętowa komputera. W swojej bazie będę miał licznik autoryzacji i w licencji lojalnie ostrzegę że nie można przekroczyć liczby np. 10 w ciągu miesiąca. Normalny uzytkownik nigdy z taką sytuacją się nie spotka poza oczywiście teoretyzowaniem "że teoretycznie tak może się zdarzyć".
Zamieszczone przez allxages
Tak w ogole Kolaj ma racje. Ten tekst (w takiej formie) brzmi odstraszająco. Przykładowo wydaje 200 zł na program i nagle autor stwierdza, ze juz mi starczy tych zabaw w psucie zdjec i rach ciach koniec
Autor tylko tak stwierdzi gdy zaczniesz udostępniać klucz innym osobom. Ale ponieważ autor nie wyśle za tobą detektywa żeby mieć 100% pewności i niepodważalne dowody że tak właśnie zrobiłeś to musi mieć możliwość zakończenia złodziejstwa bez tłumaczenia się i żali że czegoś nie udowodnił.
Pewnie, że teoretyzowanie, zwłaszcza, że treść EULA jeszcze nie istnieje i, jak widać z tego, co piszesz, dopiero jesteś na etapie czesania różnych myśli, jak ona powinna wyglądać. Bądź, co bądź, jest spora różnica znaczeniowa pomiędzy tymi dwoma pomysłami:
Zamieszczone przez MMM
W licencji do programu zastrzegę sobie blokowanie wedle własnego widzimisię i bez ostrzeżenia.
Tu jest pełna uznaniowość.
w licencji lojalnie ostrzegę że nie można przekroczyć liczby np. 10 w ciągu miesiąca.
Tu już wiemy, co wolno, a czego nie.
Teoretyzowanie się skończy, kiedy EULA będzie powszechnie dostępna, będziemy znali cenę i zasady dystrybucji. Pamiętaj, że realnie treść licencji obchodzi jedynie osoby, które zamierzają korzystać legalnie. Piraci sobie nią głowy nie zaprzątają, bo i po co?
Zamieszczone przez Krzychu
Steam ?
Nie znam. W dalszym ciągu to jednak chyba dość egzotyczna praktyka. Z drugiej strony to wydaje się akceptowalne:
Program będzie wymagał autoryzacji z siecią za pierwszym razem i zawsze gdy zmieni się konfiguracja sprzętowa komputera.
Załadowanie trzech takich w HDR rozłożyło program, wyświetlił się błąd przetwarzania, potem przestał odpowiadać.
Dobra, namierzyłem tego buga. Nie ma to akurat nic wspólnego z ilością ładowanych obrazków a problem się najczęściej pojawia przy włączonej opcji "autostart" i przerwaniu przetwarzania w czasie postprocessingu.
Zamieszczone przez Kolaj
Tu już wiemy, co wolno, a czego nie.
Ale to nie w tym rzecz. Ja sobie mogę napisać że "nie wolno rozpowszechniać klucza" tyle że nie ma absolutnie żadnej możliwości udowodnienia komuś że to zrobił. Zawsze przecież można znaleźć jakiś teoretyczny i kuriozalny przypadek legalnego użytkownika, który np. ma 50 różnych komputerów i sobie zapragnął codziennie na innym uruchomić program. W żaden sposób ja tego nie zweryfikuję,
Zamieszczone przez Kolaj
Tu jest pełna uznaniowość.
stąd moje zabezpieczenie w postaci "uznaniowości". Tu nie chodzi o to że ja mam zamiar komuś blokować bo mam "widzimisię". Taki zapis jest potrzebny właśnie dlatego że nie mam fizycznej możliwości udowodnienia komukolwiek czegokolwiek bo zawsze ktoś może się wytłumaczyć że "a ja mam 50 komputerów i udowodnij mi pan że nie, a jak nie to klucz ma działać" :-). Mając zapis w licencji o "uznaniowości" i w takiej oczywistej sytuacji 100% przekonanie że klucz się rozszedł spokojnie mogę takiemu gościowi odpisać "a g**** mnie to obchodzi" ;-)
Może się powtarzam ale śmieszą mnie trochę te dysputy o zabezpieczeniach, autoryzacjach i blokowaniu kluczy.
Wielkie firmy wydają na zabezpieczania gier miliony dolców a i tak w 99% przypadków cracki latają po sieci 5 min po premierze. Skup się lepiej MMM na rozwoju programu, kto ma kupić ten kupi a piraci i tak ukradną choćbyś nawet tam wsadził autoryzacje po odcisku palca i logowaniu po dna z włosa. Walka z wiatrakami więc szkoda marnowania czasu i środków.
Skup się lepiej MMM na rozwoju programu, kto ma kupić ten kupi a piraci i tak ukradną
Zabezpieczenie jest konieczne żebym mógł sprzedać jak najwięcej kopii do chwili kiedy ktoś wpadnie na pomysł żeby zrobić cracka. Wypuszczenie programu bez zabezpieczeń to pozbawienie się sporej części zysków bo nawet jakby program kosztował 20zł to i tak znaleźliby się ludzie, którym łatwiej skopiować klucz z emule niż zrobić wpłatę na konto.
Komentarz