Machinery HDR Effects

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

Zamieszczone przez MMM
    Nie mając zamiaru kombinować niczego bym się nie obawiał.
    Mnie to odstrasza. Szczególnie ten fragment kojarzy mi się z państwem policyjnym, które może wedle własnego widzimisię zrobić człowiekowi, co mu się podoba, jednak lojalni obywatele nie muszą się niczego obawiać. Kupujesz legalnie program i masz świadomość, że Twoje nabyte prawo do jego używania zależy od czyjegoś widzimisię. Napisz jasno, co wolno a czego nie wolno i będzie czysto. Ale to tylko mój punkt widzenia. Nie musisz się nim nazbyt przejmować.

PS. Czy ktokolwiek zna jakikolwiek program, który do poprawnego działania wymaga regularnego kontaktu z siecią? Pomijam przeglądarki internetowe itp.
    Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• allxages
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 2549

Tak w ogole Kolaj ma racje. Ten tekst (w takiej formie) brzmi odstraszająco. Przykładowo wydaje 200 zł na program i nagle autor stwierdza, ze juz mi starczy tych zabaw w psucie zdjec i rach ciach koniec

Komentarz

• MMM
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4250

Zamieszczone przez Kolaj
        Kupujesz legalnie program i masz świadomość, że Twoje nabyte prawo do jego używania zależy od czyjegoś widzimisię.
        To jest typowe teoretyzowanie i dorabianie ideologii tam gdzie jej nie ma. Nie da się w żaden sposób udowodnić komuś że akurat to nie on uruchomił program w 100 miejscach na świecie w ciągu tygodnia więc musi być możliwość zabezpieczenia się przed tym w postaci arbitralnego i bezpardonowego zakończenia złodziejstwa.

Zamieszczone przez allxages
        A jeżeli chcesz teraz napisać, że bez autoryzacji w sieci program się nie odpali, albo odpali się w wersji trial to pachnie troszkę biedą, bo to już jest maksymalne ograniczenie co do sposobu używalności programu.
        Program będzie wymagał autoryzacji z siecią za pierwszym razem i zawsze gdy zmieni się konfiguracja sprzętowa komputera. W swojej bazie będę miał licznik autoryzacji i w licencji lojalnie ostrzegę że nie można przekroczyć liczby np. 10 w ciągu miesiąca. Normalny uzytkownik nigdy z taką sytuacją się nie spotka poza oczywiście teoretyzowaniem "że teoretycznie tak może się zdarzyć".

Zamieszczone przez allxages
        Tak w ogole Kolaj ma racje. Ten tekst (w takiej formie) brzmi odstraszająco. Przykładowo wydaje 200 zł na program i nagle autor stwierdza, ze juz mi starczy tych zabaw w psucie zdjec i rach ciach koniec
        Autor tylko tak stwierdzi gdy zaczniesz udostępniać klucz innym osobom. Ale ponieważ autor nie wyśle za tobą detektywa żeby mieć 100% pewności i niepodważalne dowody że tak właśnie zrobiłeś to musi mieć możliwość zakończenia złodziejstwa bez tłumaczenia się i żali że czegoś nie udowodnił.
        Digart

Komentarz

• 5y12u3k
          Bywalec
          • 2006
          • 103

niestety nadal nie chce się uruchomić pod win7, poprzednie wersje (2 lub 3 wstecz) działały bez problemów
          hdr & urbex

Komentarz

• tiroy
            Coś już napisał
            • 2006
            • 68

Poprawki na razie nic nie zmieniły. WinXP Pro en SP3.
            40D, chiński grip, Tokina 12-24/4, Tamron 28-75/2.8, 50/1,8, 85/1.8, Speedlite 580EX,
            Capture One 5, GIMP, Machinery

Komentarz

• corass
              Bywalec
              • 2006
              • 102

wszystko cacy tylko kiedy można byłoby zakupić wersje full, ile $ oraz jak wygląda sprawa update (free or $)?
              10D + 28-135 3,5-5,6 USM IS + Tokina 10-17 Fisheye+ +70-200 f4 +2x sunpak 4000AF +2x Metz 45 + helios 58 2 + 2x Metz 60.

85sunrise.com

Komentarz

• Krzychu
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 3611

Zamieszczone przez Kolaj
                PS. Czy ktokolwiek zna jakikolwiek program, który do poprawnego działania wymaga regularnego kontaktu z siecią? Pomijam przeglądarki internetowe itp.
                Steam ?
                Pozdrowienia,
                KZ
                KZ Aviation Photography

Komentarz

• Kolaj
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 3293

Zamieszczone przez MMM
                  To jest typowe teoretyzowanie
                  Pewnie, że teoretyzowanie, zwłaszcza, że treść EULA jeszcze nie istnieje i, jak widać z tego, co piszesz, dopiero jesteś na etapie czesania różnych myśli, jak ona powinna wyglądać. Bądź, co bądź, jest spora różnica znaczeniowa pomiędzy tymi dwoma pomysłami:

Zamieszczone przez MMM
                  W licencji do programu zastrzegę sobie blokowanie wedle własnego widzimisię i bez ostrzeżenia.
                  Tu jest pełna uznaniowość.

w licencji lojalnie ostrzegę że nie można przekroczyć liczby np. 10 w ciągu miesiąca.
                  Tu już wiemy, co wolno, a czego nie.

Teoretyzowanie się skończy, kiedy EULA będzie powszechnie dostępna, będziemy znali cenę i zasady dystrybucji. Pamiętaj, że realnie treść licencji obchodzi jedynie osoby, które zamierzają korzystać legalnie. Piraci sobie nią głowy nie zaprzątają, bo i po co?

Zamieszczone przez Krzychu
                  Steam ?
                  Nie znam. W dalszym ciągu to jednak chyba dość egzotyczna praktyka. Z drugiej strony to wydaje się akceptowalne:
                  Program będzie wymagał autoryzacji z siecią za pierwszym razem i zawsze gdy zmieni się konfiguracja sprzętowa komputera.

Komentarz

• MMM
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4250

Zamieszczone przez dr11
                    Załadowanie trzech takich w HDR rozłożyło program, wyświetlił się błąd przetwarzania, potem przestał odpowiadać.
                    Dobra, namierzyłem tego buga. Nie ma to akurat nic wspólnego z ilością ładowanych obrazków a problem się najczęściej pojawia przy włączonej opcji "autostart" i przerwaniu przetwarzania w czasie postprocessingu.

Zamieszczone przez Kolaj
                    Tu już wiemy, co wolno, a czego nie.
                    Ale to nie w tym rzecz. Ja sobie mogę napisać że "nie wolno rozpowszechniać klucza" tyle że nie ma absolutnie żadnej możliwości udowodnienia komuś że to zrobił. Zawsze przecież można znaleźć jakiś teoretyczny i kuriozalny przypadek legalnego użytkownika, który np. ma 50 różnych komputerów i sobie zapragnął codziennie na innym uruchomić program. W żaden sposób ja tego nie zweryfikuję,

Zamieszczone przez Kolaj
                    Tu jest pełna uznaniowość.
                    stąd moje zabezpieczenie w postaci "uznaniowości". Tu nie chodzi o to że ja mam zamiar komuś blokować bo mam "widzimisię". Taki zapis jest potrzebny właśnie dlatego że nie mam fizycznej możliwości udowodnienia komukolwiek czegokolwiek bo zawsze ktoś może się wytłumaczyć że "a ja mam 50 komputerów i udowodnij mi pan że nie, a jak nie to klucz ma działać" :-). Mając zapis w licencji o "uznaniowości" i w takiej oczywistej sytuacji 100% przekonanie że klucz się rozszedł spokojnie mogę takiemu gościowi odpisać "a g**** mnie to obchodzi" ;-)
                    Ostatnio edytowany przez MMM; 4761.
                    Digart

Komentarz

• Wiktor W.
                      Dopiero zaczyna
                      • 2009
                      • 17

Parę stron temu jest link do tego cacuszka, ale niestety nie działa. Gdzie można dostać tą betę?

Komentarz

• MMM
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4250

Walki ze zwisami ciąg dalszy. Wrzuciłem nieoficjalnego update. Jeśli komuś się wieszało to niech spróbuje.

Zamieszczone przez Wiktor W.
                        Parę stron temu jest link do tego cacuszka, ale niestety nie działa. Gdzie można dostać tą betę?
                        Spróbuj teraz.
                        Digart

Komentarz

• Tezet-gdynia
                          Pełne uzależnienie
                          • 2008
                          • 1283

Musze to napisac: Ten program jest genialny!!

Tylko gdzie jest opcja moc/sila ktora globalnie by redukowala/wzmacniala efekt wszystkich ustawien
                          www.tomasz-lis.pl

Komentarz

• wojkij
                            Pełne uzależnienie
                            • 2007
                            • 1915

Może się powtarzam ale śmieszą mnie trochę te dysputy o zabezpieczeniach, autoryzacjach i blokowaniu kluczy.

Wielkie firmy wydają na zabezpieczania gier miliony dolców a i tak w 99% przypadków cracki latają po sieci 5 min po premierze. Skup się lepiej MMM na rozwoju programu, kto ma kupić ten kupi a piraci i tak ukradną choćbyś nawet tam wsadził autoryzacje po odcisku palca i logowaniu po dna z włosa. Walka z wiatrakami więc szkoda marnowania czasu i środków.
                            www.kwapisz.org

Komentarz

• MMM
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 4250

Zamieszczone przez wojkij
                              Skup się lepiej MMM na rozwoju programu, kto ma kupić ten kupi a piraci i tak ukradną
                              Zabezpieczenie jest konieczne żebym mógł sprzedać jak najwięcej kopii do chwili kiedy ktoś wpadnie na pomysł żeby zrobić cracka. Wypuszczenie programu bez zabezpieczeń to pozbawienie się sporej części zysków bo nawet jakby program kosztował 20zł to i tak znaleźliby się ludzie, którym łatwiej skopiować klucz z emule niż zrobić wpłatę na konto.
                              Digart

Komentarz

• MaXi_JaZz
                                Coś już napisał
                                • 2005
                                • 81

Zamieszczone przez MMM
                                jakby program kosztował 20zł to i
                                Uchyl rąbka tajemnicy i napisz CA ile będzie kosztować
                                I czy będzie zniżka dla CB
                                http://www.nemezis.org

Komentarz

Pracuję...