Wasze Workflow'y

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mastercheat
    Początki nałogu
    • 2008
    • 477

Bawię się od kilku dni tym LR i muszę przyznać że i się spodobał.
    Jeszcze jakby troszkę poprawili "spot removal", żeby był szybszy i nie koniecznie tylko kółeczko, to byłby pełen wypas
    Mam tylko takie małe pytanko o Presteny.
    Czy one wprowadzają swoje ustawienia do pliku od zera (zerowych ustawień wszystkich suwaków) czy też biorą pod uwagę to co my wcześniej z suwakami zrobiliśmy ?
    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• banan82
      Pełne uzależnienie
      • 2007
      • 1165

ciekawi mnie ilu uzytkownikow forum wypowiadajacych sie w tym watku kupilo legalnie swoje workflowy
      5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
      Crazy Apple Fanboy
      Ex Linux User

Komentarz

• mastercheat
        Początki nałogu
        • 2008
        • 477

Zamieszczone przez banan82
        ciekawi mnie ilu uzytkownikow forum wypowiadajacych sie w tym watku kupilo legalnie swoje workflowy
        ja tam testuję wersje testową

jeśli poprawią to o czym pisałem to może sie skusze na zakup. Ale powiem szczerze, że jakbym nie popróbował to w życiu bym takiego czegoś nie kupił
        40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
        5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• banan82
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 1165

no tak, mozna i tak

Ja czekam na bibble Pro 5.0 ktory pojawia sie juz od roku (:/) i ma byc rewolucja w programie. Czemu bibble? Bo to chyba jedyny dobry program ktory dziala na 3 platformach sprzetowych a nie tylko na Najlepszej i Najwspanialszej Windzie
          5Dmk3 + 1Dsmk2 + Fuji X-T1
          Crazy Apple Fanboy
          Ex Linux User

Komentarz

• zuczek
            Początki nałogu
            • 2008
            • 282

W LR jest taki fajny "Adjustment Brush" i jedna z opcji to "soften skin", a to bardzo przyjemnie wygładza skórę. Poza tym tym pędzlem naprawdę można fajnie rasować zdjęcie, a i jest jeszcze filtr połówkowy .
            www.fotoadam.eu
            FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Komentarz

• underhand
              Bywalec
              • 2006
              • 126

tak tak filtr polowkowy jest ok delikatnie wstepnie mozna poprawic sobie zdjecie.
              Mastercheat z tymi presetami to ostroznie ...presety z gory zdefiniowane sa bez wstepnych wlasnych ustawien ,najlepiej pobawic sie suwakami po ale efekty czesto za bardzo odbiegaja bynajmniej w moim przypadku smaku

Komentarz

• dandi
                Dopiero zaczyna
                • 2008
                • 35

Zamieszczone przez micles
                W LR obróbka globalna + czasami walnę graduated filter (z adjustment brusha nie korzystam). Eksport do TIFF 16bit ProPhoto i korekcja lokalna w PSie.
                Witam,
                Ja mam pytanie wlasnie o korekcje w PSie pod katem glebi kolorow dla formatu TIFF.
                Jesli w PSie robie korekcje globalna to lepiej miec TIFF 16bit. OK, to rozumiem.
                Pytanie: czy ma sens miec TIFF'y 16bit. przy korekcji lokalnej w PSie.
                Chodzi zwyczajnie o optymalizacje workflow'a.
                No bo na przyklad mam 30 zdjec gdzie chce steplem w PSie poprawic jakies drobne plamki na twarzy i niebie itp..(na prawde drobna korekcja lokalna)
                Wiec nie potrzeba mi 16 bitow na piksel, prawda?
                Po co mam generowac trzydziesci 16 bitowych TIFF'ow (duzy rozmiar i dlugi czas konwersji).
                Czy w tym przypadku przy zapisie, po korekcji, nie pogorszy mi sie jakosc CALEGO zdjecia(nawet tam gdzie nic nie korygowalem), tylko dlatego ze jest to TIFF 8 bitowy.
                Czy komenda SAVE moze zepsuc mi cale zdjecie?

Jakie jest Wasze zdanie?

Komentarz

• schabu
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1352

ja wole sobie wywołać wszystko w TIFFie 16bit bo zajmuje to mniej czasu niż wybieranie konkretnych zdjęć, które będzie się eksportować do 8bit i drugiej grupy zdjęć do 16bit. po prostu szkoda czasu na selekcje - kolejną zresztą.
                  Na której strefie chcesz dostać porannego tosta?

fotografia biznesowa

Komentarz

• micles
                    Zablokowany
                    • 2006
                    • 4359

Stempel też korzysta z szesnastobitowości obrazu (takie jest moje zdanie )

Komentarz

• dandi
                      Dopiero zaczyna
                      • 2008
                      • 35

Zrozumialme wszystko po zrobieniu testu.
                      Z RAW'a zrobilem 3 pliki (TIFF 16, TIFF8 i JPEG).
                      Potem w PSie edytowalem poziomy, konkrasy i jasnosc dla kazdego z tych zdjec.
                      Popatrzalem i porownalem histogramy tych zdjec i wszystko stalo sie jasne

Thanks a lot
                      Daniel

Komentarz

• zuczek
                        Początki nałogu
                        • 2008
                        • 282

Wiecie gdzie można w Polsce kupić Bibble 5 pro ?
                        www.fotoadam.eu
                        FF | 40D | s 50 1.4 | ef 24-105L 4IS | 2x430ex | 550R |

Komentarz

• 2marekm
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 419

Zdjęcia architektury i krajobrazów "wrzucam" do DXO. Jako, że posiadam obiektyw 17-85 IS, który ma duże AC, dystorsję beczkową i winietowanie, DXO w kapitalny sposób naprawia te wady. Ponadto posiada doskonałą funkcję "prostowania", której PS może mu pozazdrościć :-P
                          Pewne funkcje wyłączam, bo są zbędne..
                          Następnie w TIFFach eksportuję z poziomu DXO do LR, w którym dokonuję pozostałych czynności jak WB, kadrowanie, odszumianie, wyostrzanie itp.
                          Potem gotowe pliki eksportuję do katalogu na osobnej partycji, która zawiera tylko pliki foto.

Komentarz

• dentharg
                            Uzależniony
                            • 2005
                            • 867

Zamieszczone przez zuczek
                            Wiecie gdzie można w Polsce kupić Bibble 5 pro ?
                            W Polsce przez Internet można
                            I tylko tak - kod przysyłają Ci na email: prosto, szybko i sprawnie.
                            Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

Pracuję...