Wasze Workflow'y

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mellan
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 1851

W camera raw robisz to samo na ilu fotach chcesz z podglądem każdej z osobna, lub na każdej oddzielnie. Potem możesz efekty zapisać bez eksportu do ps, lub eksportować tylko to co chcesz. Nie mam pojęcia na ile poznałeś Ps, ale mam wrażenie, że nie miałeś wiele okazji.
    Bez urazy, ale zarzuty jakie stawiasz Ps są jedyne w swoim rodzaju i nikt w ciągu 2.5 roku jakie jestem na forum takich nie wysuwał.
    Nie przeczę, że lightroom nie jest użyteczny, owszem napewno jest. Ale uwierz, że ps ma odrobinę większe możliwości i użyteczność, zarówno w kwestii indywidualnej jak i masowej obróbki.
    C-F-K - forever

Komentarz

• micles
      Zablokowany
      • 2006
      • 4359

Jak mi powiesz, że obróbka dużej liczby rawów jest wygodniejsza (mniej wymagająca sprzętowo, szybsza, bardziej funkcjonalna) w PSie niż w LR, to zwracam honor.

Komentarz

• Mellan
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 1851

Hmm, nie wiem na ile wymagający sprzętowo jest lightroom. Używałem wersji 1, potem przeszedłem na cs3, a od jakiegoś czasu jestem na cs4.
        Jak mi powiesz, że lightroomem możesz więcej niż ps'em to mój honor zyskasz
        C-F-K - forever

Komentarz

• micles
          Zablokowany
          • 2006
          • 4359

Kadrowanie jest lepsze, to na pewno (w ACR nie ma chyba podglądu zdjęcia po obrocie, nie ma także siatki 3x3 (mocne punkty się przydają))

Być może nie ma także filtrowania po danych z exifa (ogniskowe, przysłony).
          Być może nie ma także sprytnych opcji porównywania zdjęć (zarówno dwóch kolejnych jak i jednego przed obróbką i po)

Dużo używam słów "chyba" bo może gdzieś te magiczne funkcje są zaszyte, pod jakimiś czarodziejskimi skrótami klawiszowymi :P

Komentarz

• Mellan
            Pełne uzależnienie
            • 2007
            • 1851

Zamieszczone przez micles
            Kadrowanie jest lepsze, to na pewno (w ACR nie ma chyba podglądu zdjęcia po obrocie, nie ma także siatki 3x3 (mocne punkty się przydają))
            ...
            No jak to nie ma ???? klikasz na lupkę w lewym górnym rogu i masz full widok.
            Co do siatki 3x3...hmmm, no nie powiesz że trudność zajmuje ci wyobrażenie sobie siatki złotego podziału w wyobrażni.... Potrzebny ci centymetr?
            C-F-K - forever

Komentarz

• magart
              Początki nałogu
              • 2008
              • 378

Może inaczej napiszę - lr jest łatwiejszy i przyjemniejszy w użyciu przy masowej obróbce (wywoływaniu) selekcji itd.
              Albo jeszcze inaczej - lr to taka fotogaleria z dużymi możliwościami ingerencji w fotografie.

Nikt tu nie umniejsza możliwości PS. Wręcz przeciwnie, ale LR wymyślono dla wygody i ergonomii. To takie wypasione Camera Raw.
              Zresztą najczęściej ludziska podają workflowy LR + PS.
              Więc w sumie wypadałoby porównywać co lepsze - ACR + PS czy LR + PS. Więc również matematycznie z powyższego wychodzi porównanie camera raw do lightrooma . Więc dla mnie zdecydowanie lr
              Ostatnio edytowany przez magart; 20720.
              EOSy, 17-40/4L, 24-70/2.8L, 50/1.8, 85/1.8, 100-300/4.5-5.6, Raynox 250, manfrotto, 420EX, 580EX I, II, elinchrom+ skyport.
              www.magaczewski.blogspot.com
              www.fotogaleria.magaczewski.pl

Komentarz

• mastercheat
                Początki nałogu
                • 2008
                • 477

ok, no to juz mi sie przejaśnia

rozumiem że w LR można obrabiać tez jpg? nie tylko RAW?

czy LR można można z fotkami robić coś więcej niż tylko "wywoływanie" (kadrowanie, expozycje itp)
                Czy można np. robić korekcję cery, czy jest jakiś stempel, czy można zmniejszać fotki, wyostrzać, czy ma warstwy , itp. ?
                40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
                5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• Nesla
                  Bywalec
                  • 2009
                  • 107

Zamieszczone przez mastercheat
                  czy LR można można z fotkami robić coś więcej niż tylko "wywoływanie" (kadrowanie, expozycje itp)
                  Czy można np. robić korekcję cery, czy jest jakiś stempel, czy można zmniejszać fotki, wyostrzać, czy ma warstwy , itp. ?
                  kadrowanie, ekspozycja tak
                  korekta cery - zalezy co masz na mysli (klasyczny retusz z warstwami i filtrami nie, albo raczej - nie wiem)
                  stempel - tak (ale zalezy od wersji LR)
                  zmniejszanie - tak
                  wystrzanie - tak
                  warstwy - nie

Komentarz

• mastercheat
                    Początki nałogu
                    • 2008
                    • 477

Oj chyba jak się tym nie pobawię to się nie przekonam. Dzięki za wyjaśnienia.
                    40D;T17-50;Tokina50-135;580EXII;Sherpa250R;4GBx2+8GB;V800C,HL-511x2; Hama Defender 200
                    5D;C28/1.8;C85/1.8; YongNuo RF-602; 2xPowerlux VC200; 1xQuantuum PT-200,softboxy,parasole.

Komentarz

• micles
                      Zablokowany
                      • 2006
                      • 4359

LR jest stworzony do szybkiej obróbki globalnej. Retusz w nim to raczej katorżnicza praca. Od tego jest PS.

Komentarz

• Nesla
                        Bywalec
                        • 2009
                        • 107

LR jest stworzony do szybkiej obróbki globalnej. Retusz w nim to raczej katorżnicza praca. Od tego jest PS.
                        No i do archiwizacji

Komentarz

• micles
                          Zablokowany
                          • 2006
                          • 4359

Zamieszczone przez Nesla
                          No i do archiwizacji
                          Fakt. Wolę jeden .lrcat niż miliard .xmp'mów

Komentarz

• tomasek
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 169

Fakt. Wolę jeden .lrcat niż miliard .xmp'mów
                            I tu się pojawia problem.

Musiałem włączyć zapis do xmp w Lightroomie, bo się LR sypał po odłączeniu zewnętrznego dysku od laptopa (na zewnętrznym dysku mam 95% zdjęć).

Ktoś jeszcze miał podobny problem?
                            5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Komentarz

• micles
                              Zablokowany
                              • 2006
                              • 4359

Ja po obróbce pojedynczego eventu robię "export as catalog" do katalogu z RAWami, po czym wywalam folder z Lightrooma. Archiwizację załatwiam Windowsem. Rzadko kiedy coś szukam po metadanych, keywordach itp, a robię dość dużo zdjęć (jakieś 150 000 w 2 lata)

Komentarz

• quail
                                Początki nałogu
                                • 2008
                                • 400

Zamieszczone przez tomasek
                                Musiałem włączyć zapis do xmp w Lightroomie, bo się LR sypał po odłączeniu zewnętrznego dysku od laptopa (na zewnętrznym dysku mam 95% zdjęć).

Ktoś jeszcze miał podobny problem?
                                To dziwne. Która to wersja LR?
                                Ja u siebie wszystkie pliki RAW trzymam na zewnętrznym dysku sieciowym (dostęp przez NFS), a tylko katalog LR na wewnętrznym dysku komputera. Nawet jak odepnę sieć, to LR wczytuje katalog i mogę robić wiele operacji w Library (tagowanie itp), tylko w najgorszym przypadku nie można wyświetlić podglądów.

Komentarz

Pracuję...