Jaki system do obróbki zdjęć dla PC?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolaj
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 3293

Available to nie znaczy cała zainstalowana, tylko dostępna w danej chwili. Zależy od tego ile pamięci zużył system i inne uruchomione w tym czasie aplikacje.
    Ostatnio edytowany przez Kolaj; 5109.

Komentarz

• myst
      Uzależniony
      • 2007
      • 700

Troszkę mi się w to nie chce wierzyć : zawsze pokazuje tyle samo, niezależnie od 'świeżości' systemu (czyli od tego ile ramu potrzebuje) i od ilości uruchomionych aplikacji. Wydaje mi się że Available to cała fizyczna pamięć jakiej może użyć aplikacja, a nie wolna w tym momencie.
      5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Komentarz

• Vitez
        zło konieczne
        • 2004
        • 19804

Zamieszczone przez myst
        Wydaje mi się że Available to cała fizyczna pamięć jakiej może użyć aplikacja, a nie wolna w tym momencie.
        Po prostu Photoshop nie jest na tyle głupi i nie pozwala sobie ustawić pełnych 100% pamięci dostępnych bo gdyby tak było i zająłby tyle to nic by dla innych aplikacji/systemu mogło nie zostać i wtedy "hello BSOD" .

Komentarz

• oszołom
          Początki nałogu
          • 2005
          • 301

System 32bit może maksymalnie zaadresować pamięć 2^32 czyli to jest 4GB, ale jest to adresowanie pamięci całkowite. System więc musi odjąć z Ramu aby zaadresować pamięć karty graficznej. Dlatego jest widoczne przez system ok 3,25GB lub 3,5GB ramu. Kiedyś Microsoft oferował rozwiązanie tego problemu poprzez rozszerzenie do Microsoft Windows Serwer i system serwerowy stawał się 36bit. Wtedy była widoczna cała zawartość ramu przez system. Systemy 64bit w dzisiejszych czasach nie mają takiego problemu 2^64 to chyba za 50 lat tyle ramu nie znajdziemy w komputerach ! ( chociaż podobno wszystko jest możliwe )
          Eos 1D Mark IV + maleńka szklarnia elek oraz jeden Zeiss:-D

Komentarz

Pracuję...