Jaki system do obróbki zdjęć dla PC?

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • miklo
    Uzależniony
    • 2006
    • 681

No w sumie racja. Chociaż Rapory WD w stripe podobno dają zauważalnego kopa. Tylko głośne są.

Tyle, że stripe sprzętowy z porządnym kontrolerem z dużym buforem. Wtedy zapindala jak ta lala ;-)

Komentarz

• canis_lupus
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1252

Niestety kontrolery sprzętowe sa koszmarnie drogie.
      "I love You Cię" Różyczko...
      Galeria ,
      Druga galeria,

Komentarz

• myst
        Uzależniony
        • 2007
        • 700

ja mam raptorka 160GB, ale pojedynczego, więc jakiegoś mega przyspieszenia nie czuję
        Ponoć system postawiony na flash drive'ach chodzi zdecydowanie szybciej...
        5DII, 5D, 24L, 85L + dodatki.

Maciek Toliński

Komentarz

• unicorn78
          Bywalec
          • 2005
          • 135

Gdzieś, kiedyś, ktoś... w każdym razie słyszałem, że istotna jest pamięć samej karty graficznej, zaznaczam ja się na tym do końca nie znam ale chyba coś w tym jest, aplikacja korzysta z pamięci karty i nie zamula (ma w zapasie) RAM-u, ale mogę się mylić;-) Czy ktoś może to potwierdzić?

Komentarz

• czornyj
            Zasłużeni
            • 2006
            • 2626

Zamieszczone przez unicorn78
            Gdzieś, kiedyś, ktoś... w każdym razie słyszałem, że istotna jest pamięć samej karty graficznej, zaznaczam ja się na tym do końca nie znam ale chyba coś w tym jest, aplikacja korzysta z pamięci karty i nie zamula (ma w zapasie) RAM-u, ale mogę się mylić;-) Czy ktoś może to potwierdzić?
            Nawet karta graficzna wyjęta ze śmietnika ma teraz statystycznie rzecz biorąc dowlone tyle RAM-u (na potrzeby gierek 3D), że praktycznie nie ma to znaczenia.

Zamieszczone przez miklo
            No w sumie racja. Chociaż Rapory WD w stripe podobno dają zauważalnego kopa. Tylko głośne są.

Tyle, że stripe sprzętowy z porządnym kontrolerem z dużym buforem. Wtedy zapindala jak ta lala ;-)
            Zamieszczone przez myst
            ja mam raptorka 160GB, ale pojedynczego, więc jakiegoś mega przyspieszenia nie czuję
            Ponoć system postawiony na flash drive'ach chodzi zdecydowanie szybciej...
            Tylko właśnie tutaj brniemy w cenowy hardkor, a ile w ten sposób można zyskać na wydajności? 10-20%? Albo i nie...

Dyski SSD są drogie jak cholera, RAID-y zapieprzają na dowalonych cachem, cholernie drogich kontrolerach, w dodatku trzeba więcej dysków i jest to niezbyt bezpieczne, chyba że dowali się jeszcze więcej dysków, albo SSD itd.

Łatwo jest wydać parę tysięcy, tylko bardzo ciężko żeby przyniosło to faktycznie wymierne efekty.
            Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
            Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• canis_lupus
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1252

Zamieszczone przez unicorn78
              Bzdura. Pamięć na grafice przydaje się tylko i wyłącznie do gier.
              "I love You Cię" Różyczko...
              Galeria ,
              Druga galeria,

Komentarz

• unicorn78
                Bywalec
                • 2005
                • 135

Zamieszczone przez canis_lupus
                Dziękuje za wyjaśnienie.

Komentarz

• Kolaj
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 3293

Przynajmniej do czasu ukazania się PS CS4.

Komentarz

• czornyj
                    Zasłużeni
                    • 2006
                    • 2626

Nie do końca. PS CS wykorzystuje jakoś pamięć karty grafiki - w instrukcji jak byk jest napisane, że zalecana jest karta z 128MB RAM na pokładzie. Ponieważ jednak obecnie praktycznie wszystko ma więcej niż 128MB RAM, więc nie ma sobie czym głowy zawracać.
                    Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• minek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1386

Zamieszczone przez myst
                      No właśnie chętnie bym sobie ramu dorzucił i wtedy będzie problem... Niewidocznośc jest problemem o tyle że PS mi widzi 1.6GB (zupełnie nie wiem czemu) a system 3.2GB.
                      To ja jakiś dziwny jestem...
                      bo mi XP 32 widzi 3.5GB z 4, zaś fotoszop jako available RAM pokazuje: 2650MB i tyleż mu ustawiłem żeby sobie zagrabił w razie potrzeby.

Komentarz

• blum
                        Uzależniony
                        • 2006
                        • 509

Zamieszczone przez minek
                        mi XP 32 widzi 3.5GB z 4, zaś fotoszop jako available RAM pokazuje: 2650MB
                        to ile widzi zalezy od plyty glownej/biosu raczej ale system 32bitowy nie zaadresuje pelnej 4ki. mnie na 4 widzi 3.25 a PS 1696
                        Ostatnio edytowany przez blum; 7888.

Komentarz

• miklo
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 681

Zamieszczone przez czornyj
                          Łatwo jest wydać parę tysięcy, tylko bardzo ciężko żeby przyniosło to faktycznie wymierne efekty.
                          No właśnie. Konkluzja jest więc dość prosta: obecnie produkowane proce ze średniej niższej półki (jakieś Core2Duo) całkowicie wystarczają. Wąskie gardła są w wymianie danych - głównie dyski. I nie ma się co szarpać finansowo, bo różnice nie są wielkie i proporcjonalne do zainwestowanych pieniędzy.

Komentarz

• myst
                            Uzależniony
                            • 2007
                            • 700

No to pytanie do doświadczonych 64 bitami : Ile szopa będzie widziała RAMu pod vistą64bit (zakładając powiedzmy 4GB na płycie) ???

Maciek Toliński

Komentarz

• Kolaj
                              Pełne uzależnienie
                              • 2006
                              • 3293

Zamieszczone przez myst
                              No to pytanie do doświadczonych 64 bitami : Ile szopa będzie widziała RAMu pod vistą64bit (zakładając powiedzmy 4GB na płycie) ???
                              Pytasz zasadniczo o konfigurację zgodną z moim kompem, zatem u mnie wygląda to tak:

Komentarz

• myst
                                Uzależniony
                                • 2007
                                • 700

Czy dobrze widzę, że pod systemem 64 bit PS widzi 3.2 GB Ramu zamiast 4? u mnie widzi 1.6, to może jakaś taka analogia Ciekawe czy jest możliwość, żeby PS widział całość (czyli 4GB z 4 czy 8GB z 8) ??

Maciek Toliński

Komentarz

Pracuję...