Lightroom 2.0

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ewg
    Pełne uzależnienie
    • 2006
    • 1079

Zamieszczone przez Portal
    tak mowisz , ale chyba masz na mysli edycje RAW a nie JPG ?
    Mam na myśli stosunek ilości/jakości obrobionych fotek do czasu na to poświęconego, przy uwzględnieniu mojej "leniwej" filozofii korekcji zdjęcia. A tak wygodnych krzywych RGB to i nawet w produktach Adobe nie znalazłem (bezdotykowo dla oryginałów) więc i JPEG się kłania.

ps Nie ciągnąłbym tu dalej wątku DPP...

Komentarz

• Portal
      Bywalec
      • 2008
      • 145

oki , dzieki za info co do programow, musze sobie przysiasc do kazdego , nad kazdym popracowac i zobaczyc ich mozliwosci
      Canon 450D + 18-55 IS + 55-250 IS, Sandisk SDHC EXTREME III 4GB

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

Zamieszczone przez Portal
        tak mowisz , ale chyba masz na mysli edycje RAW a nie JPG ?
        bo jest szybszy. m.in. dlatego, ze FAT32 nie sprawdza integralnosci danych, co akurat w przypadku cache'u jest bez wiekszego znaczenia
        www albo tez flickr

Komentarz

• Zigi
          Uzależniony
          • 2005
          • 532

Mam takie drobne pytanko:
          Czy da się ustawić nasz programik w taki sposób aby generował pliki - galerię (przez moduł web) pozbawiony dużych liter w nazwach wszelkich plików?
          40D, c10-22, c15-85, c50/1.4, 70-200L4, 400L5.6, RUP43, Sherpa 600R +inne graty...
          Moje wiekowe zdjątka na CB & na obiektywnych - zapraszam

Komentarz

• can-on

Wczoraj zainstalowałem trial Lightroom'a do przetestowania i dziś dopatrzyłem się dziwnej rzeczy....
            Zdjęcie wywołane w C1 do tiff'a, pomniejszone w LR do przykładowo 700px daje dziwne krawędzie (crop w prawym dolnym rogu). W prawym górnym rogu jest crop tego samego tiffa pomniejszonego w Paint Shop Pro X2.
            W LR wyostrzanie przy eksporcie wyłączyłem.
            Nie wiecie co może być przyczyną takiej kichy na krawędziach?

Pozdrawiam.

Komentarz

• ARN
              Uzależniony
              • 2008
              • 757

RAWy z 5D mk2 w Lightroomie

czy możecie podpowiedzieć (jeżeli ktoś próbował) jak otworzyć RAWy z nowej piątki w LIghtroomie 2.1?
              Na razie robię to "dookoła", czyli konwertuję przez DNG converter do pliku dng, który potem otwieram w LR.
              Ale może jest jakaś wtyczka (i jak ją zastosować) umożliwiająca bezpośredni odczyt tych plików?
              pozdrawiam

Komentarz

• mor_feusz
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 1370

Jeszcze nie. Niedlugo ma sie pojawic update do LR - wtedy bedzie mozna otworzyc RAWy. Narazie tylko CR2-DNG -> DNG-LR

Komentarz

• ARN
                  Uzależniony
                  • 2008
                  • 757

Zamieszczone przez mor_feusz
                  Jeszcze nie. Niedlugo ma sie pojawic update do LR - wtedy bedzie mozna otworzyc RAWy. Narazie tylko CR2-DNG -> DNG-LR
                  dzięki...szkoda... trzeba będzie sie na razie przemęczyć.

Komentarz

• ZygmunD2000
                    Dopiero zaczyna
                    • 2007
                    • 16

Zamieszczone przez ARN
                    dzięki...szkoda... trzeba będzie sie na razie przemęczyć.
                    Ciekawe, moze ja jestem nie w temacie albo mam jakiegos innego LR 2.1, ale u mnie normalnie otwiera CR2, a poza tym polecam profile kolorow do LR, i musze przyznac, ze zrobili w tym temacie kawal dobrej roboty, no i apropo pomniejszania w LR przy zapisywaniu, chyba cos im to nie wyszlo i faktycznie robi brzydkie krawedzie, do pomniejszania polecam ACDSee, filtry Lanczos 3 albo ClearIQZ dzialaja najlepiej jak do tej pory ze wszystkich algorytmow jakie uzywalem.
                    40D, Tamron 28-75 50/1,8 70-210 f3,5-4,5 USM, i jeszcze kilka z gwintem, statywy, lampy...
                    http://miniart.info

Komentarz

• WaldekA
                      Bywalec
                      • 2006
                      • 246

Zamieszczone przez ZygmunD2000
                      Ciekawe, moze ja jestem nie w temacie albo mam jakiegos innego LR 2.1, ale u mnie normalnie otwiera CR2, a poza tym polecam profile kolorow do LR, i musze przyznac, ze zrobili w tym temacie kawal dobrej roboty, no i apropo pomniejszania w LR przy zapisywaniu, chyba cos im to nie wyszlo i faktycznie robi brzydkie krawedzie, do pomniejszania polecam ACDSee, filtry Lanczos 3 albo ClearIQZ dzialaja najlepiej jak do tej pory ze wszystkich algorytmow jakie uzywalem.
                      Co innego .CR2 z 350D a co innego .CR2 z nowej 5 tzn Canon EOS 5D Mark II:-). To całkiem różne rodzaje plików.
                      Kiedyś tu była stopka:-)

Komentarz

• ZygmunD2000
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 16

A to przepraszam, tego nie wiedzialem, pewnie dorobia to na dniach, a zanim ja kupie 5d M2 to duzo wody upłynie i wtedy te wszystkie programy beda juz tak dopracowane
                        40D, Tamron 28-75 50/1,8 70-210 f3,5-4,5 USM, i jeszcze kilka z gwintem, statywy, lampy...
                        http://miniart.info

Komentarz

• iREM
                          Uzależniony
                          • 2005
                          • 951

Wersja 2.2 Dostępna

Za optyczne.pl : "Firma Adobe udostępniła kolejną wersję programu Lightroom oznaczoną numerem 2.2. W najnowszej aplikacji dodano wsparcie dla Canona EOS 5D Mark II, Canona PowerShot G10, Panasoniców DMC-LX3, DMC FX150, DMC FZ28, DMC-G1oraz Leica D-LUX 4. Dodatkowo naprawiono kilka błędów występujących w funkcjach, które pojawiły się od wersji 2.0."
                          Wszystko można zrobić lepiej.
                          www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

no wreszcie
                            www albo tez flickr

Komentarz

• can-on

Po krótkim teście mogę napisać że teraz po zmniejszeniu krawędzie nie wyglądają tak jak to opisałem w poście #50

Komentarz

• ARN
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 757

nie będę oryginalny - NARESZCIE
                                już zasysam i posprawdzam moje RAWy z nowej piątki :-D

Komentarz

Pracuję...