Lightroom 2.0

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • bakulik
    Uzależniony
    • 2005
    • 767

Lightroom 2.0

Witam.

Wersja 2.0 Lightrooma jest już dostępna.

Adobe udostępniło najnowszą wersję popularnego programu do obróbki i zarządzania zdjęciami. Adobe Lightroom 2 pozwala szybko importować i przetwarzać zdjęcia, zarządzać nimi oraz składać w prezentacje — od jednego ujęcia do całych sesji. Rozszerzone narzędzia do korekcji, potężne funkcje porządkowania i elastyczne opcje wydruku przyspieszają pracę z programem. ...

Cena online dla Polski - € 301.29 Full, € 119.79 Upgrade (ceny z VAT).
    Pozdrawiam
    Łukasz Bakuła
    „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski
  • Wats0n
    Uzależniony
    • 2006
    • 996

Beta zrobiła na mnie piorunujące wrażenie.
    Fajnie że jest już full.
    No i cena zgodna z oczekiwniami.
    Tako rzecze Watson.

/// //Galeria przejściowa

Komentarz

• albercikk
      Początki nałogu
      • 2006
      • 258

Ciekawe czy poprawili IMHO średnio udany delikatnie mówiąc system strefowego wpływania na zdjęcie (pseudo maski) bo jak zostało tak jak w wersji beta to zaoszczędzę kasę bo nie kupię Upgrade - no chyba że zrobią promocje na upgrade bo za tą kasę to trochę mało innowacji jak dla mnie.
      Za prawie 400 zł to wolę kupić najnowszego Elementsa + Neat Image lub NoiseNinja + PTLens, który to zestaw da mi wielokrotnie większe możliwości i lepszą jakości niż niż te parę skromnych poprawek w LR.
      Mam metodykę taką iż zdjęcia obrabiam w LR 1.4 a te zdjęcia które wymagają dalszej obróbki np: obróbki na warstwach, wędrują do darmowego Gimpa.
      W LR 2.0 Beta zanim doprowadziłem zdjęcie do zadowalającego mnie efektu za pomocą tego pędzla strefowego to w Gimpie na warstwach zrobiłem 5 zdjęć, lepiej, dokładniej, wygodniej.

P.S. Mam prośbę do tych co używali LR 2.0 Beta a teraz zainstalowali / zainstalują tą nową pełną wersje aby podzielili się spostrzeżeniami czy coś poprawili w stosunku do Bety, szczególnie chodzi mi o pseudomaski czyli pędzel.

pozdrawiam
      Ostatnio edytowany przez albercikk; 8029.
      - lustra, szkła i błysk

Komentarz

• akustyk
        gajowy
        • 2004
        • 12226

Zamieszczone przez bakulik
        Witam.

Wersja 2.0 Lightrooma jest już dostępna.

Adobe udostępniło najnowszą wersję popularnego programu do obróbki i zarządzania zdjęciami. Adobe Lightroom 2 pozwala szybko importować i przetwarzać zdjęcia, zarządzać nimi oraz składać w prezentacje — od jednego ujęcia do całych sesji. Rozszerzone narzędzia do korekcji, potężne funkcje porządkowania i elastyczne opcje wydruku przyspieszają pracę z programem. ...

Cena online dla Polski - € 301.29 Full, € 119.79 Upgrade (ceny z VAT).
        tylko dlaczego 300 USD = 300 EUR???

z innej beczki, to ciekaw jestem, czy z tego wyniknie jakas obnizka na LR 1.4, bo by mi spokojnie wystarczyl a 300 EUR to nie tak malo.
        Ostatnio edytowany przez akustyk; 984.
        www albo tez flickr

Komentarz

• bakulik
          Uzależniony
          • 2005
          • 767

Zamieszczone przez akustyk
          tylko dlaczego 300 USD = 300 EUR???
          Chcą się trochę podbudować na duchu z racji spadającego dolara...

Zamieszczone przez akustyk
          z innej beczki, to ciekaw jestem, czy z tego wyniknie jakas obnizka na LR 1.4, bo by mi spokojnie wystarczyl
          Wystarczyłby na razie. Zapewne będzie jak z Photoshopem, że aktualizacje wspierające nowe puszki, które od dziś pojawiać się będą na rynku, będą wypuszczane tylko dla najnowszej wersji Lightrooma. Więc jeśli ktoś planuje zakupić następcę 5D po Photokinie , to chcąc wołać RAWy w LR, zmuszony będzie do nabycia nowszej wersji. Ot, marketing...

Swoją drogą, puszek nie zmienia się często (chociaż...), może uda się doczekaż z tym do LR 3.0.
          Pozdrawiam
          Łukasz Bakuła
          „Fotografia – to radość życia. Aparat nie został stworzony dla ludzi smutnych i skwaśniałych”. J. Płażewski

Komentarz

• akustyk
            gajowy
            • 2004
            • 12226

Chcą się trochę podbudować na duchu z racji spadającego dolara...
            moze. tylko ze cena UK jest 175 eŁów, a to tez mi za grzyba nie wychodzi w okolicach 300 Euro.

Swoją drogą, puszek nie zmienia się często (chociaż...), może uda się doczekaż z tym do LR 3.0.
            a to akurat, wyjatkowo w moim przypadku, zalezy od tego, co Canon pokaze na najblizszych targach
            www albo tez flickr

Komentarz

• chyrus
              Początki nałogu
              • 2005
              • 436

I jak? Dwója importuje w końcu katalogi z 1.x ?
              digart

Komentarz

• pawelsz
                Bywalec
                • 2008
                • 141

I jak? Dwója importuje w końcu katalogi z 1.x ?
                tak, z bety też
                40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Komentarz

• albedo

A ja mam pytanie w sprawie RAW+JPG (uczę się jeszcze więc pracuję w tym trybie) - nie znalazłem tego w instrukcji LRa...
                  Po imporcie zdjęć z aparatu mam w katalogu zarówno RAWy jak i JPGi. Podczas obróbki oczywiście pracuję na RAWach (LR widzi "RAW+JPG").

W jakim celu LR zaimportował JPGi?
                  Czy mogę je wyrzucić?

Z góry dziękuję za pomoc.

Komentarz

• pawelsz
                    Bywalec
                    • 2008
                    • 141

w LR możesz również poprawiać JPGi, jeśli nie chcesz ich widzieć, daj je do innego katalogu
                    40D + 17-85 IS USM + 70-300 IS + Metz 58 AF-1 + lowepro fastpack 350 + Velbon Sherpa 600R + monopod Manfrotto i stalki na M42

Komentarz

• albedo

No właśnie o to chodzi, że po imporcie nie mam podwójnych plików w LR - w Library mam tylko RAWy opisane po najechaniu myszką jako "RAW+JPG", a do katalogu docelowego są importowane oba formaty plików (RAW i JPG).

Zresztą to nie takie ważne przecież Po prostu będę wywalać JPGi, jak już nie będą potrzebne Dziękuję za informację!

Komentarz

• dr11
                        Pełne uzależnienie
                        • 2007
                        • 1143

W preferencjach importu powinna być opcja do rozłącznego traktowania plików RAW i JPG, jeśli o to Ci chodzi. Po imporcie można po prostu zaznaczyć JPGi i je wywalić. Wywalenie JPGów z folderu, gdzie są zaimportowane RAWy - gdy opisana opcja jest wyłączona - skutkować może informacją o zgubionym pliku.
                        .

Komentarz

• wjaz
                          • 2007
                          • 13

Nie wiem czy zauważyliście, ale:
                          Ze strony Adobe Labs można ściągnąć nowe profile różnych aparatów - działają na LightRoomie 2 oraz na Adobe Camera Raw 4.5 (tzn. Photoshop CS3)

W praktyce oznacza to, że w Lightroomie lub ACR można już korzystać z Canonowskich Picture Styles - Faithful, Neutral, Standard, itd. itp. - tyle że w takiej trochę przybliżonej wersji zrobionej przez Adobe. Dodatkowo jest jeszcze jeden profil - Adobe Standard - według mnie dużo lepszy od wcześniejszego ACR 3.3 lub ACR 4.4, a do niektórych zastosowań lepszy też od wszystkich profili Canona.

Słowem: wreszcie w Lightroomie i ACR będzie można uzyskać prawdziwy kolor czerwony!

Naprawdę warto sprawdzić.

Na dzień 11.8.2008,
                          profile (na razie wersja beta) są tu: http://labs.adobe.com/wiki/index.php/DNG_Profiles
                          a ACR 4.5 jest tu: http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html

Pozdrawiam

Komentarz

• akustyk
                            gajowy
                            • 2004
                            • 12226

Zamieszczone przez wjaz
                            Nie wiem czy zauważyliście, ale:
                            (...)
                            Słowem: wreszcie w Lightroomie i ACR będzie można uzyskać prawdziwy kolor czerwony!
                            praktycznie od momentu wyjscia LR testuje to, w polaczeniu z profilami. ogolnie, nie da sie ukryc, jest niezle. jednak kiepskie przetwarzanie przez Adobe tonalnosci w poblizu przepalen czerwonego kanalu nie zostalo do konca zlikwidowane. bo o ile dobrze naswietlone niebo o wschodzie lub zachodzie slonca ma w profilu Standard fajna tonalnosc, o tyle wlaczenie Landscape produkuje obrzydliwy zolto-pomaranczowy plastik, ktorego np. DPP juz nie robi, C1 laskawie dla Adobe pomine milczeniem. tak ze profile jak profile, bo pomagaja zblizyc barwy do wzorca producenta, ale silnik w ACR/LR ma nadal sp... temat nasycania kolorow (i nadal wyglada to na proste liczbowe algorytmy zamiast przetwarzania "percepcyjnego").
                            www albo tez flickr

Komentarz

• gunia1990
                              Uzależniony
                              • 2008
                              • 550

a na LR 1.4 nie będa działac? ;/
                              galeria CB / ludzie... / picasa

Komentarz

Pracuję...