Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Hej..
Własnie bawie sie nowym LR 2 beta i musze powiedziec ze te nowe ficzery to jedno wielkie WOW!
Najbardziej mi sie podoba ten pedzelek (Retouch), ktorym mozna rozjasniac/sciemniac (a takze zmienic inne parametry) fragmenty zdjecia.
Wreszcie mozna np rozjasnic twarze, sciemnic za jasny pierwszy plan, etc..
Ekstra funkcje, szkoda tylko ze ze miesiac skonczy sie trial..
Nie wiecie czy jest jakis darmowy program, ktory umozliwia takie lokalne rozjasnianie sciemnianie fragmentow zdjecia?? (pracujac na RAWach)
Wreszcie nie trzeba bedzie poprawiac zdjec w photoshopie na maskach. Czekalem na te funkcje juz dlugo bo najbardziej mi jej brakowalo. A zrobli moze cos takiego jak "maska" albo przynajmniej warstwy? Czasami rozjasnianie/sciemnianie to nie wszystko, trzeba jeszcze miejscowo zmieniac kolorystyke itd.
A co do podobnych programow to nie wiem czy sa z takimi mozliwosciami. W photoshopie zrobisz wszystko, ale obrobka zajmuje duzo wiecej czasu.
Wreszcie nie trzeba bedzie poprawiac zdjec w photoshopie na maskach. Czekalem na te funkcje juz dlugo bo najbardziej mi jej brakowalo. A zrobli moze cos takiego jak "maska" albo przynajmniej warstwy? Czasami rozjasnianie/sciemnianie to nie wszystko, trzeba jeszcze miejscowo zmieniac kolorystyke itd.
A co do podobnych programow to nie wiem czy sa z takimi mozliwosciami. W photoshopie zrobisz wszystko, ale obrobka zajmuje duzo wiecej czasu.
hmm.. jakas opcja o nazwie "auto-mask" na pewno jest.
Najlepiej przekonaj sie sam - 30dniowego triala mozna scignac stad:
maski mi tam dyndaja. ale obsluga dwoch monitorow to piekna sprawa. jak bozia da za 2-3 tygodnie kupuje 24" a obecne 17" po obrocie do pionu wyladuje z boku. i jak da sie po Bozemu wywalic Grid na maly monitor a Develop na duzy, to bedzie cud, miod i orzeszki...
od jakiś dwóch miesięcy korzystam z dwójki. na początku byłem zachwycony tym pędzelkiem, ale z czasem coraz mniej z niego korzystam, wracając do szopa. głównie dlatego, że beta - jak to beta - lubi się lekko zacinać i przy precyzyjnym malowaniu pędzelkiem jednak jest to upierdliwe. i coraz bardziej upierdliwe robi się to przy przeglądaniu zdjęć. minusem jest też to, że póki co dwójka nie wczytuje bibliotek z jedynki, ale w finalnej wersji ma być już pełna kompatybilność. winietka po wycropowaniu to też fajny bajer.
w każdym razie czekam na finalną wersję, chociaż nie pracuję już tak dużo w LR jak kiedyś, więc nie wracam do jedynki, mimo tego, że dwójka przymula czasem.
co mnie zastanawia - i mam nadzieję, że to jakiś fajny bajer będzie - to możliwość instalacji pluginów, które są widoczne w okienku do eksportu
Mi jakoś ten pędzel nie przypadł do gustu. Strasznie wolno to działa i mało przyjaźnie. Do tego typu zabaw zdecydowanie bardziej wolę Photoshopowy plugin Viveza.
Ja używam LR jako podstawowego narzędzia do zdjęć, jeśli czegoś nie da się zrobić w LR to przechodzę do Gimpa i tam już każde cuda zrobić można.
Byłem zachwycony tymi pseudo maskami w LR 2.0 Beta jak o nich czytałem...byłem do póki nie zainstalowałem nowego Lightrooma, niestety podczas domalowywania kolejnych obszarów do danej maski nie widać poprzednio zaznaczonych elementów - jak dla mnie to dyskwalifikuje to narzędzie do poważnych zastosować, ponieważ jeśli chce się coś zrobić precyzyjnie to tego typu rozwiązania to męka, w darmowym Gimpie jest to zrobione 100 razy lepiej, a więc czekam na poprawki, jeśli tego nie zmienią to LR 2.0 nie kupie i zostanę przy wersji obecnej a masek będę nadal używał w Gimpie.
Pomijam powolność działania tej Bety bo Beta ma do tego prawo, w wersji finalnej powinno być o wiele lepiej.
Sorki za oftopa lekkiego ale nurtuje mnie pytanie - czy jeśli teraz kupię L 1.4 to 2.0 będę miał z automatu ( uaktualnienia) ? Zastanawiam się a nie wiem czy nie czekać na dwójkę?
maski mi tam dyndaja. ale obsluga dwoch monitorow to piekna sprawa. jak bozia da za 2-3 tygodnie kupuje 24" a obecne 17" po obrocie do pionu wyladuje z boku. i jak da sie po Bozemu wywalic Grid na maly monitor a Develop na duzy, to bedzie cud, miod i orzeszki...
A co chcesz kupić? Bo ja myślałem podobnie, ale okazało się że różnica między moim 24 calowym imackiem a 17 calowym samsungiem to taka przepaść, że nie podołałem. Bardzo męczące uczucie przy przepływaniu wzrokiem z jednego na drugi. Zostałem "tylko" przy 24 calach.
Jak wprowadzą obsługę profili *.icc i ktoś wreszcie zrobi porządek z kolorami to chętnie wrócę do lightrooma, bo to na prawdę świetne narzędzie. Tymczasem wolę dużo uboższe DPP albo C1 v.4 czasami wsparte photoshopem. Co do masek w wywoływarce raw chyba Bibble szykuje w najnowszej wersji coś takiego (v.5).
Jak wprowadzą obsługę profili *.icc i ktoś wreszcie zrobi porządek z kolorami to chętnie wrócę do lightrooma, bo to na prawdę świetne narzędzie. Tymczasem wolę dużo uboższe DPP albo C1 v.4 czasami wsparte photoshopem. Co do masek w wywoływarce raw chyba Bibble szykuje w najnowszej wersji coś takiego (v.5).
O co właściwie chodzi z tymi profilami? Ustawia się LR oraz CS na profil Pro Photo RGB i wszystko śmiga. Jak foty idą na zewnątrz to i tak trzeba im przydzielić inny profil albo cmykowy np. isocoated albo sRGB do netu/maila.
O co właściwie chodzi z tymi profilami? Ustawia się LR oraz CS na profil Pro Photo RGB i wszystko śmiga. Jak foty idą na zewnątrz to i tak trzeba im przydzielić inny profil albo cmykowy np. isocoated albo sRGB do netu/maila.
Czasami potrzebuje "podgladnac" zdjecia pod danym profilem a jest to np ok 100 zdjec i wcale nie mam ochoty otwierac kazdego w PS
A co chcesz kupić? Bo ja myślałem podobnie, ale okazało się że różnica między moim 24 calowym imackiem a 17 calowym samsungiem to taka przepaść, że nie podołałem. Bardzo męczące uczucie przy przepływaniu wzrokiem z jednego na drugi. Zostałem "tylko" przy 24 calach.
wiesz co... to 17" ktore mam to bardzo porzadny kawal monitora (przynajmniej jak na nieprofesjonalny), bo to Samsung na matrycy PVA. 24" raczej sobie na PVA nie kupie, bo ceny zaczynaja sie kolo 800 Euro, a to jednak "deczko" duzo za ta przyjemnosc. niemniej, rowniez celuje w ktoregos Samsunga, z tym ze raczej w okolicach T240. to co ogladalem na polkach w sklepach mi sie bardzo podoba, jedyne co to sobie to przed zakupem kaze bezposrednio przez DVI podpiac i poprzegladam swoje zdjecia (bo kolory i tonale znam ). ale tez nie spodziewam sie wiekszego zawodu.
chce 24" bo 1920x1200 to jest wyrazna roznica w stosunku do 1680x1024
Komentarz