Aperture 2

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kenso
    Bywalec
    • 2005
    • 115

Aperture 2

Ktoś już pracował? Działam na Lightroomie, ale właśnie kupiłem za 500 zł. Aperture 2. Jeszcze nie rozpakowałem i zastanawiam się czy zostawić. Ktoś pracuje na Aperture 2?

Pozdr
    Kris
    www.blog.bielatowicz.com [blog]
    www.bielatowicz.com [portfolio]
  • s..
    Coś już napisał
    • 2005
    • 99

500 dobra cena - ja zaplacilem 749 - uzytkuje od ok 4 miesiecy i pracuje mi sie z nim lepiej niz z LR - ale to subiektywna opinia. Aaaaa i po instalacji i tak sie upgradne do wersji 2.1 - od tej wersji dostepne sa wszelkie rozne pluginy firm zewnetrznych jeszcze bardziej umilajace prace z ta aplikacja.
    2 puszki, pare sloikow i obgryzione jablko do pracy
    moje wypociny, moje studio - "trzy sześć studio", fotograf na ślub - wrocław

Komentarz

• tigerstyle
      Bywalec
      • 2006
      • 100

Witam pracowałem na LR i pracowałem też z Aperture'm. Wynik jest taki, że właśnie piszę z nowego iMac'a + Aperture 2.1 pierwszego posta. W międzyczasie GB są obrabiane w Aperture i jest milusio. Dodam jednak, że raz utknął program. Pewnie za dużo instalek na raz. Aha zapłaciłem 130 funtów za soft.
      Ostatnio edytowany przez tigerstyle; 7873.

Komentarz

• focus
        Bywalec
        • 2006
        • 182

Ja rownież zcząłem testowanie Aperture 2.1 na MBP 2,2 GHz 2GB RAM...

...hmmm, cena kusi, ale:

- jakoś wolno to działa na moim sprzęcie, a do słabych raczej nie należy LR na starym PC śmigał przyjemniej
        - słabe glaerie web-owe, tylko html widzę, flash'a nie znalazłem - tutaj Lightroom bardziej mi się podoba, mnogość opcji i edycji mnie zadowalała.
        - możliwości zarządzania zdjęciami lepsza w Aperture 2, ale czy warto go kupować, jeśli i tak nie zrobię na tym fajnej galerii i namęczę się przy obróbce.
        - na razie nie znalazłem analgogicznych do LR presets - tam szybko ułatwia zrobienie np. B&W, sepia ose....
        Wsparcie pluginami też mam wrażenie, że jakieś takie słabsze jest....
        szukam argumentów za Aperture, ponieważ fajnie współpracuje z pozostałymi Appsami w Leopardzie....
        Ostatnio edytowany przez focus; 7270.

Komentarz

• s..
          Coś już napisał
          • 2005
          • 99

Zamieszczone przez focus
          u mnie na takim smiga calkiem rzesko - oczywiscie mowimy o wersji 2 bo jedynka nie byla demonem predkosci
          Zamieszczone przez focus
          - słabe glaerie web-owe, tylko html widzę, flash'a nie znalazłem - tutaj Lightroom bardziej mi się podoba, mnogość opcji i edycji mnie zadowalała.
          tytaj wlasnie klaniaja sie darmowe pluginki, ktore oferuja cala mase eksportow do roznych ciekawych galerii webowych (flash, lightbox itp).

Komentarz

• focus
            Bywalec
            • 2006
            • 182

Zamieszczone przez s..
            tytaj wlasnie klaniaja sie darmowe pluginki, ktore oferuja cala mase eksportow do roznych ciekawych galerii webowych (flash, lightbox itp).
            rzucisz linkiem pomocnym ? pliz

no cóż może powinienem wkońcu restartnąć gościa....móże się bardziej rozkręci

Komentarz

• s..
              Coś już napisał
              • 2005
              • 99

prosze bardzo http://www.aperturepluggedin.com/

jesli chodzi o presetsy - to jest to troszke inczej rozwiazane - w zakladce Adjustment wciskamy plusika na gorze i rozwija nam sie lista dodatkowych korekt, wsrod nich jest cos takiego jak monochrome mixer, color monochrome (moje ulubione o odcieniu brazowym), sepia tone jak rowniez i viniet'ka. Polecam filmiki instruktazowe na stronie apple'a - nawet nie trzeba znac angielskiego - wszystko pokazuja w sposob bardzo zrozumialy.
              Ostatnio edytowany przez s..; 3206.

Komentarz

• focus
                Bywalec
                • 2006
                • 182

a tak to znam, ale poza tym http://blogs.oreilly.com/aperture/20...-themes-f.html
                nie trafiłem na inne themes, zresztą tych z linka nie udało mi się ściągnąć

Komentarz

• Skipper
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1112

Zamieszczone przez focus

...hmmm, cena kusi, ale:

- jakoś wolno to działa na moim sprzęcie, a do słabych raczej nie należy LR na starym PC śmigał przyjemniej
                  tu masz odpowiedz
                  2 GB to jest slabo ja mam 4GB i lata... niestety Aperture zjada pamiec prawie tak szybko jak PKP dotacje... ale jak na 4 GB bedzie chodzilo naprawde szybko

EOS Digital 17-200; f/1.4; f1.8; f/4; ; IS; Speedlite 580EX + Apple

Komentarz

• focus
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 182

no tak, tylko że wymiana pamięci na gwarancji tylko przez Apple Serwis pwinna zdaje się odbywać, a ta drogawa raczej zawsze bywała..

Komentarz

• Flowenol
                      Coś już napisał
                      • 2006
                      • 85

Zamieszczone przez Skipper
                      tu masz odpowiedz
                      2 GB to jest slabo ja mam 4GB i lata... niestety Aperture zjada pamiec prawie tak szybko jak PKP dotacje... ale jak na 4 GB bedzie chodzilo naprawde szybko
                      E tam, na moim MBP 2.4GHz z 2G hula aż miło.
                      PozdRufka
                      Flowenol
                      -------------------------------------------------------------
                      Life is too short for reading MTF charts.
                      Craig16229

Komentarz

• focus
                        Bywalec
                        • 2006
                        • 182

hmm odmienne wrażenie jest pewnie spowodowane inną wielkością plików na jakich pracujemy - u mnie standard to jakieś 11-14 MB wyplute z 5D
                        ...no chyba, że mam toszkę nieświeży OS

Komentarz

• slouON
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 193

Zamieszczone przez focus
                          no tak, tylko że wymiana pamięci na gwarancji tylko przez Apple Serwis pwinna zdaje się odbywać, a ta drogawa raczej zawsze bywała..
                          ram można samemu, bez utraty gwarancji
                          5d grippen
                          17-40L 24-70L 70-200L 35L 85L 135L 580exII+danonek ...

Komentarz

• Flowenol
                            Coś już napisał
                            • 2006
                            • 85

Zamieszczone przez focus
                            hmm odmienne wrażenie jest pewnie spowodowane inną wielkością plików na jakich pracujemy - u mnie standard to jakieś 11-14 MB wyplute z 5D
                            ...no chyba, że mam toszkę nieświeży OS
                            Jeśli chodzi o OS to mam Leoparda 10.5.3, a pliki ważą 7-8MB bo to 30D. Ale kiedy robisz edit zewnętrznie a potem wracasz do A2 to pliki są robione jako tiff a wtedy taki potrafi ważyć 20MB lub więcej, i też nie zauważyłem problemu. Jedyne zauważalne spowolnienie w działaniu mam gdy robię końcowy eksport zdjęć i nie ma znaczenia ile ich jest. Eksport idzie bardzo szybciutko ale spróbuj coś wtedy edytować, hymm...
                            PozdRufka
                            Flowenol
                            -------------------------------------------------------------
                            Life is too short for reading MTF charts.
                            Craig16229

Komentarz

• tigerstyle
                              Bywalec
                              • 2006
                              • 100

Ja również mam 2GB pracuje z RAW z 40 i śmiga aż miło Aperture 2.1 Musiałem co prawda przyzwyczaić do odmienności od LR, ale jestem bardzo zadowolony. Biorę jednak pod uwagę fakt, że poprzedni PCet to był praktycznie złom.

Komentarz

Pracuję...