Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Dowiedziałem się dzisiaj o istnieniu formatu DNG i rozważam skonwertowanie swojego archiwum plików raw do tej postaci. W tym celu zrobiłem test działania tego formatu dla plików z mojego 400D i wyniki są dla mnie niewytłumaczalne.
Otóż przerobiłem na próbę zdjęcie wykonane przy czułości ISO 1600 i wywołałem je przy pomocy Photoshop Elements 5.0, oto wyniki:
Pierwszy kwadrat z lewej to wycinek pliku wywołanego przy pomocy Capture One z oryginalnego pliku CR2; środkowy to wynik działania Raw Image Task w DPP; ostatni kwadrat to wyniki pracy Photoshopa z plikiem DNG... Wszystkie pliki były przetwarzane na domyślnych ustawieniach.
Kto tu mnie oszukuje? C1 i DPP wychodzą z siebie, aby wygładzić obraz, czy też w konwersji do DNG coś jest tracone?
Hmm, ustawienia z automata to nie za dobry pomysł. Poza tym porównując oba formaty, wypadałoby skorzystać w obu przypadkach z tej samej "wywoływarki", w tym przypadku z ACR.
ps. W Twoich przykładach wystarczy rozjaśnić dwie pierwsze próbki z lewej i już co nieco widać.
Ustawienia automatyczne w każdym wypadku dają dobry obraz, zwłaszcza że zdjęcie było prawidłowo naświetlone. Po prostu w zdjęciach wywołanych C1 lub DPP nie ma tak wielkich ilości szumu (akurat do wycinków wybrałem ciemny fragment zdjęcia).
Poza tym żadna kombinacja parametrów w Photoshopie nie pozwoliła na pozbycie się szumu do tego stopnia, aby obraz porównywalny był z tym uzyskanym z C1 i DPP.
Próbuję ustalić, dlaczego szum widać przede wszystkim po wywołaniu pliku DNG. Czyżby konwersja z CR2 nie była jednak bezstratna?
Nie mam ACR, bo nie mam pełnego Photoshopa, ale do tej pory do przetwarzania rawów używałem C1 i nie mogłem narzekać.
dlaczego widać... przede wszystkim, większe wzmocnienie (rozjaśnienie) = większe szumy.
Do tego wyostrzanie/algortymy... na pierwszy rzut oka widać, że parametry przetwarzania są drastycznie inne, tak więc nie ma co porównywać.
możliwe, że szumy są większe dlatego że na oko ten .dng jest podciągnięty o dobre 1 ev, a na czerniach szumy jeszcze bardziej wychodzą niż na jasnych partiach. bo chyba nikt nie zaprzeczy, że ten kwadrat po prawej jest dużo jaśniejszy od dwóch pozostałych. już nie wspominając, że wywoływanie .cr2 i .dng w dwóch różnych programach, nie jest zbytnio wiarygodne dla testu.
Wywołaj DNG i CR2 tym samym wywoływaczem. Teraz widzisz tylko różnice w ustawionej jasności, odszumianiu, wyostrzeniu itd.
Istotnie, masz rację. Po wywołaniu obydwu plików w C1 4.0 nie ma większych różnic.
Dziwne swoją drogą, że mimo zawziętego machania suwakami nie jestem w stanie uzyskać w Photoshopie z DNG czegokolwiek nadającego się do dalszej obróbki, a wypróbowałem wiele kombinacji (nie tylko odszumianie na max).
ja wszystko importuje do dng i nie mam takich problemów.
SdoubleU - dng to format wprowadzony przez Adobe i każdego rawa czy nefa można do niego konwertować. plus jest przede wszystkim taki, że jest to format, który ma być u adoba wieczny, czyli każdy przyszły konwerter będzie go czytał.
Istotnie, masz rację. Po wywołaniu obydwu plików w C1 4.0 nie ma większych różnic.
Dziwne swoją drogą, że mimo zawziętego machania suwakami nie jestem w stanie uzyskać w Photoshopie z DNG czegokolwiek nadającego się do dalszej obróbki, a wypróbowałem wiele kombinacji (nie tylko odszumianie na max).
To tylko Twoja, hmmmmm.... niewiedza i brak wprawy. DNG to inny sposób zapisu RAWa. Nic więcej. Kropka. Koniec.
Nie da się powiedzieć cokolwiek o "jakości" zapisu RAWa z Canona i DNG. To są surowe zrzuty z matrycy i one nie mają jakości. Bo nie mogą. Dopiero Twoje wywołanie (konwersja) robi z tego czegoś zdjęcie. To JAK (i czym) wywołasz ma kapitalne znaczenie.
DNG różni się między innymi tym, że robi sobie swoją własną miniaturkę obrazu, którą możesz sobie obejrzeć np. FastStone'm. Przyjrzyj się ustawieniom - to od Ciebie zależy jak duża jest podglądówka ale też JAK jest wywołana. Do podglądówki TEŻ trzeba wykonać konwersję z RAWa. Wykonujesz ją zgodnie z ustawieniami z Adobe - trochę inaczej to wygląda niż wywołane przez DiGi "cóś tam" w Twoim aparacku.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
To tylko Twoja, hmmmmm.... niewiedza i brak wprawy. DNG to inny sposób zapisu RAWa. Nic więcej. Kropka. Koniec.
Zdaję sobie z tego sprawę, aczkolwiek wiem już to i owo o tajnikach obchodzenia się z rawami. Nie jest to poziom profesjonalny, ale potrafię uzyskać obrazy lepsze, niż jpegi zapisywane przez aparat w konfiguracji RAW+jpeg.
Zamieszczone przez Janusz Body
Nie da się powiedzieć cokolwiek o "jakości" zapisu RAWa z Canona i DNG. To są surowe zrzuty z matrycy i one nie mają jakości. Bo nie mogą. Dopiero Twoje wywołanie (konwersja) robi z tego czegoś zdjęcie. To JAK (i czym) wywołasz ma kapitalne znaczenie.
Wiem mniej więcej czym charakteryzują się rawy, niemniej jednak format CR2 nie jest, o ile wiem, opublikowany i dekodowanie go to poniekąd odgadywanie intencji inżynierów Canona. Podejrzewałem, że być może konwerter DNG nie do końca właściwie wczytuje te pliki.
Zamieszczone przez Janusz Body
DNG różni się między innymi tym, że robi sobie swoją własną miniaturkę obrazu, którą możesz sobie obejrzeć np. FastStone'm. Przyjrzyj się ustawieniom - to od Ciebie zależy jak duża jest podglądówka ale też JAK jest wywołana.
Ja nie mówię li tylko o podglądzie, jaki prezentuje mi Photoshop, ale o przetworzonym pliku. Jak bym się nie starał, trudno jest mi uzyskać dobrze wyglądający wynik, a jednak w C1 nie mam takich problemów i potrafię w miarę dobrze dobrać parametry wywołania, podobnie z DPP.
Pozostaje tylko jedno pytanie, na które nie znam odpowiedzi: jak to się dzieje, że i C1 i DPP nie pozostawiają w plikach wynikowych takich ilości szumu, jak Photoshop (na próbę wyłączyłem wszelkie opcje odszumiania).
....
Pozostaje tylko jedno pytanie, na które nie znam odpowiedzi: jak to się dzieje, że i C1 i DPP nie pozostawiają w plikach wynikowych takich ilości szumu, jak Photoshop (na próbę wyłączyłem wszelkie opcje odszumiania).
Wszystke konwertery "coś tam" odszumiają. Muszą się choćby pozbyć AA. Jedne więcej inne mniej. Nawet na ustawieniach "na zero" obraz jest ostrzony i odszumiany. Żaden konwerter na ustawieniach defaultowych nie wyłącza odszumiania i ostrzenia.
Janusz,
Wszystke konwertery "coś tam" odszumiają. Muszą się choćby pozbyć AA. Jedne więcej inne mniej. Nawet na ustawieniach "na zero" obraz jest ostrzony i odszumiany. Żaden konwerter na ustawieniach defaultowych nie wyłącza odszumiania i ostrzenia.
Ale do tego stopnia? Różnica pomiędzy plikami z Photoshopa i z C1 jest drastyczna.
Przyznaję, że ten temat mnie przerósł. Sporo czytałem o rawach, mam jakieś pojęcie o balansie bieli, poziomach (levels), wyostrzaniu i podobnych zagadnieniach, ale nie potrafię sobie poradzić z obróbką rawów (DNG) w Photoshopie.
Czy mógłbyś polecić mi do poczytania jakiś konkretny tekst lub jakieś konkretne hasło (w internecie lub w postaci książki), po lekturze którego lepiej rozumiałbym, co Photoshop wyczynia z moim plikiem DNG?
Ale do tego stopnia? Różnica pomiędzy plikami z Photoshopa i z C1 jest drastyczna.
Nie jest tak źle. Różnice są ale... potrafisz powiedzeć które wyniki są lepsze i dlaczego?
DPP nie jest najlepszy
Zamieszczone przez fliegermaus
Czy mógłbyś polecić mi do poczytania jakiś konkretny tekst lub jakieś konkretne hasło (w internecie lub w postaci książki), po lekturze którego lepiej rozumiałbym, co Photoshop wyczynia z moim plikiem DNG?
Sporo książek jest już po polsku z Heliona. Wpisz Bruce Fraser w googlach... wszystko co ten facet napsiał jest warte przeczytania. (Zmarł w ubiegłym roku niestety)
Jest cała książka o RAWach - Frasera
Janusz,
Komentarz