Gimp 2.5.1

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Gimp 2.5.1

Ukazał się nowy Gimp 2.5.0. ftp://ftp.gimp.org/pub/gimp/v2.5/ Wersja chyba sama z siebie wiele nowości jeszcze nie wnosi, ale rozpoczęła się migracja na GEGL, co daje szansę, że w przyszłości pojawi się sporo nowych opcji (16-bitów, cmyk, lepsze undo z zapisem akcji itd). Jak szybko to nikt pewnie nie wie

Chwilowo włączenie kodu GEGLowego raczej spowalnia działanie...

Ze zmian widzę jeszcze niepokojącą cechę - chyba interfejs zaczyna dalej ewoluować w stronę Photoshopo-podobnego... Znikło menu główne z palety i przeskoczyło na główne okno itd - całość zmierza do sklejenia UI w jedno wielkie okno. Nie mogę powiedzieć, żeby mi się to podobało...

PS. Jakby ktoś próbował to kompilować, to trzeba najpierw dociągnąć bibliotekę BABL i GEGL.

PS2. UfRAW działa z tą wersją
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

• dentharg
    Uzależniony
    • 2005
    • 867

Hmm.. Ja poczekam, aż będzie ebuild w portage Gentoo.
    Dzięki jednak za info. Ciekawe kiedy będzie build dla Windows.
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Komentarz

• MorF
      Dopiero zaczyna
      • 2007
      • 31

O no prosze przegapilem
      pewnie w portage pojawi sie na dniach.
      Proby scalenia gui raczej faktycznie na minus, ale wydaje mi sie, że poki co jeszcze to nie nastapi - zbyt wiele osob ceni sobie interfejs gimpa.
      na 16-bitow chyba wszyscy czekaja
      Sprzedam gripy,
      http://canon-board.info/showthread.php?t=33988

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Wątpie czy pojawi szybko w portage... Gimp nie ma szczęścia do gentoo jakoś. Od dłuższego czasu wersja svn gimpa się nie emerdżuje, bo nie ma ebuildów do gegla i babla (przynajmniej nieoficjalnych - są w overlayu: http://my.opera.com/lazy_bum/blog/20...-i-want-roslin )

Bez problemu skompilowałem gimpa ze źródeł na gentoo, ale mimo że nie nadpisał nic z gimpa 2.4, to stara wersja się nie uruchamia, bo złe biblioteki ładuje. Pewnie można to poprawić zmienną, ale na razie mi się nie chce
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• muflon
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 6763

Ja chyba tym razem dla odmiany poczekam spokojnie na wersje final. 2.4 ma w zasadzie wszystko czego potrzebuję Ale dobrze wiedzieć
          zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Soundman
            Początki nałogu
            • 2008
            • 371

Dokładnie dobrze wiedzieć ale też poczekam sobie jeszcze 2,4 narazie mnie zadowala poczekamy aż więcej zmian będzie na 2,5 ;]

Komentarz

• skrzat
              Początki nałogu
              • 2004
              • 440

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
              Ze zmian widzę jeszcze niepokojącą cechę - chyba interfejs zaczyna dalej ewoluować w stronę Photoshopo-podobnego... Znikło menu główne z palety i przeskoczyło na główne okno itd - całość zmierza do sklejenia UI w jedno wielkie okno. Nie mogę powiedzieć, żeby mi się to podobało...
              Zajrzyj na tę stronę:

Na pierwszym miejscu wśród próśb użytkowników jest zrobienie jednego okna programu, chociaż twórcy przyznają, że nie będzie to prędko, bo są różne do rozwiązania problemy, zanim można się za to zabrać
              Aparacik, szkiełeczka, lampeczka i plecaczek...

Komentarz

• robgr85
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 1719

Zamieszczone przez skrzat
                Zajrzyj na tę stronę:

Na pierwszym miejscu wśród próśb użytkowników jest zrobienie jednego okna programu, chociaż twórcy przyznają, że nie będzie to prędko, bo są różne do rozwiązania problemy, zanim można się za to zabrać
                w sumie wielookienkowość Gimpa też mi przeszkadza. Jak odworzy się kilka okienek (np ustawienia warstw, narzędza itd) to robi się u mnie straszny bałagan i ciężko się między nimi lawiruje.

Pozdrawiam,
                Robert
                Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...

Komentarz

• muflon
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 6763

Nie wytrzymałem i skompilowałem sobie. Póki co to IMHO praktycznie nie widać różnic, myślałem, że ta migracja na GEGL będzie jakaś bardziej skokowa (np. pojawią się opcje "16-bit" w "Mode" ;-)). To ja sobie póki co dam spokój ;-)
                  zdjęcia lotnicze - zdjęcia ogólnie - airshow-reviews.com

Komentarz

• Peri Noid
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 604

Zamieszczone przez robgr85
                    w sumie wielookienkowość Gimpa też mi przeszkadza. Jak odworzy się kilka okienek (np ustawienia warstw, narzędza itd) to robi się u mnie straszny bałagan i ciężko się między nimi lawiruje.
                    To ja polecam zadokowanie tych okienek w głównym oknie z paletą narzędzi. Wtedy masz wszystko w jednym miejscu. Przykładowo, u mnie to wygląda tak:
                    Praktica MTL 5B, RevueFlex 5005, PSix, EOS 30D+opcjonalna matówka z klinem, worek szkiełek, jakaś lampa i statyw :-)

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Wielookienkowość świetnie się sprawdza, gdy przeznaczysz jeden wirtualny pulpit na gimpa. Oczywiście też sobie zawsze dokuje okienka, ale to daje w efekcie 3 okna w moim przypadku. Stary gimp pozwalał oznaczyć okienka z narzędziami jako "utility window" i wtedy nie były osobno reprezentowane na pasku i minimalizowały się razem. Mi to jednak kiepsko działa, bo robią się wtedy "always on top"...

To, co pojawiło się teraz, to ni pies ni wydra. Nie do końca rozumiem filozofię, ale może z tego coś się urodzi. W sumie do każdego UI da się przyzwyczaić

Swoją drogą - zauważyłem jeszcze jedno utrudnienie w moim domyślnym workflow - duplikat warstwy nie ma domyślnie kanału alfa, więc kosztuje mnie to ze dwa dodatkowe kliknięcia...

Muflon, było przeczytać release notes albo ten wątek, a nie liczyć na cuda :P

Komentarz

• Tomasz Golinski
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 8623

Wyszedł gimp 2.5.1. Raczej nie ma jeszcze istotnych zmian.

Z wygodnych rzeczy zauważyłem tylko możliwość przenoszenia ustawień z levels do curves. Mniej doświadczonym gimperom może się przydać. Piszą też coś o helpie on line, ale nie wiem, jakoś nie chce to mi działać.

Komentarz

• canis_lupus
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1252

Czekam az pojawi sie w portage... No chyba że *9999 (czyli wersja svn) jest własnie tą.
                          "I love You Cię" Różyczko...
                          Galeria ,
                          Druga galeria,

Komentarz

• Tomasz Golinski
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 8623

Ja sobie akurat wczoraj zupdatowałem SVN a dziś rano już było to jako release

Komentarz

• Janczewski
                              Bywalec
                              • 2007
                              • 143

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
                              PS2. UfRAW działa z tą wersją
                              Mógłbyś zdradzić jak podpiąłeś?
                              blog

Komentarz

Pracuję...