Gimp 2.5.1

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Golinski
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 8623

Normalnie, wywaliłem starego gimpa, zainstalowałem nowego, skompilowałem ufraw, zrobiłem make install i już.

Jeśli coś źle działa, to upewnij się, że ufraw-gimp znalazł się we właściwym katalogu. U mnie jest to: /usr/local/lib/gimp/2.0/plug-ins/ Jak nie ma, to przekopiuj ręcznie.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• miklo
      Uzależniony
      • 2006
      • 681

Dopóki nie podkręcą szybkości działania (tzn. odświeżania preview) i pokazywania zmian w trakcie majtania suwakami (np. w levelsach), to nie ruszam gimpa. Próbowałem w niedzielę. Nie daję rady nerwowo ;-)

Komentarz

• albercikk
        Początki nałogu
        • 2006
        • 258

a ja jestem zdecydowanie na tak, szczególnie że jest za free, choć wad ma jeszcze sporo i do interfejsu przyzwyczajałem się bardzo długo to teraz jak czegoś LR zrobić nie potrafi (warstwy, maski, selektywne działanie) - to odpalam Gimpa i spokojnie robie co trzeba.

P.S. do Gimpa podchodziłem 3 razy, zawsze odpychał mnie interfejs, ale to tylko kwestia nawyków po pracy w PS, jak już się człowiek przestawi i nauczy Gimpa to potem nie ma żadnych problemów z obsługą, a o PS już nie pamiętam.

Pzdr
        - lustra, szkła i błysk

Komentarz

• Tomasz Golinski
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 8623

Zamieszczone przez miklo
          Dopóki nie podkręcą szybkości działania (tzn. odświeżania preview) i pokazywania zmian w trakcie majtania suwakami (np. w levelsach), to nie ruszam gimpa. Próbowałem w niedzielę. Nie daję rady nerwowo ;-)
          Mówisz o wersji 2.5.x czy normalnej?

Jeśli chodzi o normalną, to nie rozumiem zarzutów dotyczących szybkości, preview odświeża się w mgnieniu oka. W 2.5.x preview działa wolno, ale starczy wyłączyć GEGL i już jest ok.

Zmiany w trakcie ruszania suwakami są oczywiście pokazywane od razu. Może przypadkiem wyłączyłeś preview? Albo masz jakiegoś antycznego gimpa, np. 2.0?
          30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• miklo
            Uzależniony
            • 2006
            • 681

Mam 2.4.6 pod Windę. Chyba tam nie ma GEGL jeszcze? U mnie jest tak, że majtam suwakiem i na obrazku widzę zmianę po jego puszczeniu (suwaka). Można to gdzieś w opcjach zmienić?

Komentarz

• Tomasz Golinski
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 8623

O, rzeczywiście levels jest jakieś okrojone. Nie używam, więc nie wiedziałem. Wszystkie inne suwaki, na które trafiam, mają podgląd "live" - podejrzewam, że to jakiś bug jest.

W domu sprawdzę, czy nie poprawili w wersjach 2.5.

Komentarz

• Janczewski
                Bywalec
                • 2007
                • 143

Pytanko, tak na marginesie, ale jeszcze w temacie: da się używać plugina Neat Image w Gimpie?, mowa o linuksie oczywista
                blog

Komentarz

• Tomasz Golinski
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 8623

Nie. AFAIK nie ma neat image pod linuxa, ale można używać go jako osobnego programu przez Wine i działa bez problemu.

Noise Ninja jest natywnie na linuxa, ale chyba też nie jako plugin do gimpa.

Komentarz

• CamelXP
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 231

A czego szanowni używacie do odszumiania w Gimpie?
                    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Komentarz

• Tomasz Golinski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 8623

Niczego Delikatnie odszumiam w UFRawie. Jak czasem zdarzy mi się potrzeba solidniejszego odszumiania to odpalam NeatImage.

Komentarz

• Janczewski
                        Bywalec
                        • 2007
                        • 143

Można też odszumiać za pomocą "GREYCstoration" w gimpie oczywiście
                        blog

Komentarz

• canis_lupus
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 1252

Mozesz cos więcej napisać? Ja zwykle "odszumiałem" przez selektywne rozmycie Gaussa.
                          "I love You Cię" Różyczko...
                          Galeria ,
                          Druga galeria,

Komentarz

• Janczewski
                            Bywalec
                            • 2007
                            • 143

Tam powinieneś znaleźć wiele, jeśli nie wszystko o odszumianiu w gimpie: "Zbyma_Mozliwosci_zastosowania_odszumiania_w_GIMP_ ver2"
                            blog

Komentarz

• Merde
                              Grzeczny i układny podpis
                              • 2008
                              • 7756

Jakby ktoś miał problemy z wygooglaniem:
                              GREYCstoration
                              Zbyma cośtam o odszumianiu

A teraz trochę z innej beczki: jak sobie radzicie z morą przy skalowaniu w dół?
                              Ostatnio edytowany przez Merde; 14420.
                              I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• Merde
                                Grzeczny i układny podpis
                                • 2008
                                • 7756

Zamieszczone przez Merde
                                A teraz trochę z innej beczki: jak sobie radzicie z morą przy skalowaniu w dół?
                                Jeszcze może przykład - po lewej Photoshop, po prawej Gimp:
                                I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

Pracuję...