Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
nie umiem sobie poradzić ze zmniejszeniem i wyostrzeniem fotki która np. ma dużo liści i drzew, chmur, tak aby wyszły one na zdjęciu wyraźnie...
może przykład, ale nie mój:
kurcze ale na imageshacka to ciężko wstawić rawa, albo obrobionego 16bitowego TIFF'a. poza tym dziś nie mogę tego zrobić, ale postaram się jak najszybciej.
chodzi mi o to że te szczegóły na zdjęciu nie są przeostrzone, tylko wszystkie są takie "wyraźne"
nie wiem jak to zrobić.
Więc po kolei po otwarciu fotki w PS i obróbce zmniejszasz rozmiar:
Image --> image size --> Height powiedzmy 900 width 600.
Ostrzysz:
Filter --> Sharpen --> Unsharp mask parametry dla twojej fotki przy tym rozmiarze Amount około 50, Radius 0.3 Threshold 0. Pobaw się trochę parametrem Amount i ustaw najbardziej Ci odpowiadający, ale nie przesadź.
Następnie:
File --> Save for web
W tej opcji w CS3 obok preset masz strzałkę (optimize menu), klikasz na nią i wybierasz optimize to file size i wpisujesz 200. Nastepnie wybierasz jpg i save.
PS. Ostrzenie "po całości" USM to najgorszy z możliwych sposobów ostrzenia. To zdjęcie jest z rodzaju "high frequency" i zostało mocno popsute w trakcie wołania
PS. Ostrzenie "po całości" USM to najgorszy z możliwych sposobów ostrzenia. To zdjęcie jest z rodzaju "high frequency" i zostało mocno popsute w trakcie wołania
jak Ty podchodzisz do tematu prezentacji w necie swoich prac, jaka procedure wykorzystujesz poczawszy od raw do 200 kb ????????
czy porterty traktujesz tym samy co pejzarze i inne
ok czytam Twoj link, bardzo ciekawie opisany temat ale prostej ogolnej recepry to tam nie ma..... jak przygotowac z raw do prezentacji po zmiejszeniu
j... prostej ogolnej recepry to tam nie ma..... jak przygotowac z raw do prezentacji po zmiejszeniu
Prostej, ogólnej, skutecznej, automatycznej... nieeee, tak to tylko w Erze Nie ma takowej recepty na sukces. Między innymi dlatego są zdjęcia lepsze i gorsze, lepiej i gorzej wyostrzone, lepiej i gorzej przygotowane do netu czy do druku. To nie jest tak, że klikamy jeden guzik i... jest jak w Erze Akurat ostrzenie "do bólu", że aż zęby bolą jest naprawdę niewskazane i lepiej jest mieć zdjęcie niedoostrzone niż przeostrzone.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
niestety akurat w erze to nie dopasuja, tylko reklame mieli nosna
ja z aparatu dostaje w raw 3456x2304 pikseli
wywoluje i poprawiam w tej wielkosci a pozniej chce przeskalowac do 850x530 do np galeri net wiec ostrosc ulegnie pogorszeniu niby 4x i tu moje pytanie jak prawidlowo zwikszyc ostrosc zeby to zrownowazyc np portert np pejzaz?
moze jakas sugesta
niestety akurat w erze to nie dopasuja, tylko reklame mieli nosna
ja z aparatu dostaje w raw 3456x2304 pikseli
wywoluje i poprawiam w tej wielkosci a pozniej chce przeskalowac do 850x530 do np galeri net wiec ostrosc ulegnie pogorszeniu niby 4x i tu moje pytanie jak prawidlowo zwikszyc ostrosc zeby to zrownowazyc np portert np pejzaz?
moze jakas sugesta
Z 3456 zmniejszać do 864 (3456/4) albo używac WP Mirandy. Nie ma uniwersalnej metody. Są ogólne zasady do "high-" i "low-frequency". Możliwości jest sporo od mojej akcji zaczynając (opacity można sobie zmienić wg. gustu) a na nikSharpenerach i Pixelgeniusach koncząc. Tak nawiasem Pixelgenius też robi to tak jak w mojej akcji tyle, że osobno traktuje cienie i osobno światła. To się wszystko w sumie kręci koło tego samego - ostrzenia krawędzi tylko i wyłącznie. Maski, ostrzenie tylko wybranych fragmentów obrazów - ostrzenie kreatywne, tego się nie da ująć w prosty algorytm. Ogólnie to "high" ostrzy się mniej, słabiej niż "low".
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
Komentarz