Zarządzanie kolorem w PS + profil po kalibracji

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomasz Urbanowicz
    Pełne uzależnienie
    • 2004
    • 1709

Zarządzanie kolorem w PS + profil po kalibracji

Witam

Jak ustawić w PSie w Zarządzaniu Kolorem przestrzeń roboczą, mając profil po kalibracji we właściwościach karty graficznej (interesuje mnie przestrzeń sRGB)? Do tej pory miałem ustawioną na sRGB, jednak zwróciłem uwagę na różnicach w kolorach. To samo zdjecie otwieram w PSie i przeglądarkach - różnica jest dość wyraźna. Gdy ustawię przestrzeń roboczą jako profil monitora różnicę są mniejsze, jednak są. Najbardziej różnice widać przy kolorze żółtym.

Zrobiłem zrzuty ekranów i tak:

1. Przeglądarka:

2. PS z przestrzeniu sRGB:

3. PS z przestrzenią profilu monitora:

Proszę podzielić się doświadczeniem w tym względzie

[email protected]
  • bundy
    Uzależniony
    • 2006
    • 760

Jaka przeglądarka? Wiele przeglądarek nie obsługuje profili ICC i dlatego kolorystyka między nimi a tym co pokazuje PS musi się różnić. ZoomBrowser na przykład obsługuje profile i ja mam pełną zgodność kolorystyczną między nim a PS'em. Przestrzeń w PS mam ustawioną na sRGB, a profil monitora oczywiście ustawiony globalnie w systemie. IMHO nie można podmienić w PS'ie przestrzeni kolorystycznej profilem monitora, bo przestrzeń a profil, to dwie zupełnie różne rzeczy ;-)
    1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
      Pełne uzależnienie
      • 2004
      • 1709

Prosty test:

Utworzyłem pod Wordem kolor żółty, zrobiłem screena zapisując do JPG. Otwierałem następnie pod IrfanView, FastStone, Operą, IE, Fx. We wszystkich tych przeglądarkach wyświetlany screen był identyczny.
      Następnie otworzyłem screena w PSie następująco:

Przestrzeń robocza sRGB -> bez konwersji i z konwersją do przestrzeni roboczej.

Różnica jest jak wyżej...

Tworząc jakiś kolor np. w Wordzie/GIMPie i PS widzę dużą różnicę mimo tych samych parametrów RGB.
      Ostatnio edytowany przez Tomasz Urbanowicz; 458.

[email protected]

Komentarz

• czornyj
        Zasłużeni
        • 2006
        • 2626

Nie da się. CM nie działa w systemie Windows i choćbyś miał najcudniejszy profil w ustawieniach, to nie ma on wpływu na to co się wyświetla w przeglądarce, która po prostu wyświetla na żywca w sRGB. Efekt tego jest taki, że aplikacje korzystające z CM wprowadzają korektę na podstawie profilu, a system jej nie wprowadza i jest zonk. Jedyne co można zrobić, to w PS włączyć Proof Colors, Proof Setup>Monitor RGB - wtedy widzimy obraz takim, jaki będzie w przeglądarce, choć oczywiście jest to rozwiązanie od **** strony...
        Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
        Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
          Pełne uzależnienie
          • 2004
          • 1709

Ale ja mam loadera który wczytuje do LUT karty graficznej ten profil - wydać różnice przed wczytaniem a po wczytaniu.

[email protected]

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1709

ZoomBrowser rzeczywiście działa z profilami
            Mam jeszcze pytanie odnośnie zapisu plików. Przy zapisie dla WEB plik widzę jakby bez profilu. Tak też się zapisuje i ZoomBrowser otwiera go w sposób, jakby profilu nie było we właściwościach karty graficznej. Gdy zapiszę plik za pomocą polecenia Zapisz i zaptaszkuję: Profil ICC wtedy ZoomBrowser pokazuje tak samo jak w PS. Rozumiem, że to właściwa droga?
            Ciekawe jest, dlaczego ani ACDSee, ani Faststone nie pokazuje zdjęcia "oprofilowanego" - jakby nie widzi profilu...

[email protected]

Komentarz

• bundy
              Uzależniony
              • 2006
              • 760

Zamieszczone przez Tomasz Urbanowicz
              Ciekawe jest, dlaczego ani ACDSee, ani Faststone nie pokazuje zdjęcia "oprofilowanego" - jakby nie widzi profilu...
              Nie wiem jak Faststone, ale w ACDsee trzeba włączyć color management i podać profil z jakiego ma korzystać. ZoomBrowser ma tylko opcję włącz/wyłącz i wybiera sobie automatycznie profil domyślnie ustawiony w systemie.
              1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...

Komentarz

• mirhon
                Pełne uzależnienie
                • 2005
                • 1025

Witam
                ...Gdy ustawię przestrzeń roboczą jako profil monitora różnicę są mniejsze, jednak są....
                Tak się nie robi. Przestrzeń najlepiej ustaw na Adobe RGB i fotki te pod monitor konwertuj pod profil sRGB.

Ostatnio edytowany przez mirhon; 1582.
                Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1709

Zamieszczone przez bundy
                  Nie wiem jak Faststone, ale w ACDsee trzeba włączyć color management i podać profil z jakiego ma korzystać.
                  W którym miejscu w ACDSee się to włącza? Nie moge tego znaleźć.

[email protected]

Komentarz

• bundy
                    Uzależniony
                    • 2006
                    • 760

W którym miejscu w ACDSee się to włącza? Nie moge tego znaleźć.
                    W tej chwili nie mam pod ręką kompa na którym mam ACDSee, więc ciężko mi wyrecytować z pamięci całą klikologię ;-) Zasadnicza kwestia - Jaką masz wersję ACDSee? Pytam, bo ICC dodano dopiero w wersji 7 i wyższych (teraz chyba 9 o ile dobrze wiem). A ustawiało się to w opcjach i jest zakładka osobna dla color management (ustawienia profilu wyświetlania, profilu drukarki itd.)

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1709

Ponoć wersje nie Pro tego nie mają. Ja miałem wersje 10 - nie było takiej zakładki.

[email protected]

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                        Pełne uzależnienie
                        • 2004
                        • 1709

Zamieszczone przez czornyj
                        Nie da się. CM nie działa w systemie Windows
                        Naprawdę nie ma pod Windowsa narzędzia/programiku za pomocą którego była by taka możliwość? A może Vista posiada taką właściwość (podobną do OsX w tym względzie)?

[email protected]

Komentarz

• bundy
                          Uzależniony
                          • 2006
                          • 760

Naprawdę nie ma pod Windowsa narzędzia/programiku za pomocą którego była by taka możliwość? A może Vista posiada taką właściwość (podobną do OsX w tym względzie)?
                          ??? A wymieniony ZoomBrowser? Wiem, że wiele osób go nieszczególnie lubi, ale wymienioną funkcję ma i działa ona poprawnie. ACDSee w wersjach Pro także wspiera ICC. Pod Vistą nie będzie inaczej - jeśli nie użyjesz softu obsługującego profile ICC, to poprawnego wyświetlania kolorów też nie będzie.

Komentarz

• Tomasz Urbanowicz
                            Pełne uzależnienie
                            • 2004
                            • 1709

Nie chodzi mi o pojedyńcze programy a zarządzanie kolorem przez sam system.
                            Pod Vistą jest coś takiego:

Pod XP jest jakiś ICM, ale nie ma tych opcji co na screenie z Visty.

Poza tym ZoomBrowser nie działa tak jakbym sobie życzył - on odczytuje profile osadzone z plików. Jak np. plik nie ma osadzonego profilu nie bierze pod uwagę profilu z Zarządzania kolorami we Właściwościach karty graficznej.
                            DPP pod tym względem jest OK

[email protected]

Komentarz

• czornyj
                              Zasłużeni
                              • 2006
                              • 2626

Na stronie M$ znalazłem taki oto CMM:

Nie instalowałem tego bo się boję, ale możesz spróbować
                              Marcin Kałuża | foty

Komentarz

Pracuję...