Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Jak ustawić w PSie w Zarządzaniu Kolorem przestrzeń roboczą, mając profil po kalibracji we właściwościach karty graficznej (interesuje mnie przestrzeń sRGB)? Do tej pory miałem ustawioną na sRGB, jednak zwróciłem uwagę na różnicach w kolorach. To samo zdjecie otwieram w PSie i przeglądarkach - różnica jest dość wyraźna. Gdy ustawię przestrzeń roboczą jako profil monitora różnicę są mniejsze, jednak są. Najbardziej różnice widać przy kolorze żółtym.
Jaka przeglądarka? Wiele przeglądarek nie obsługuje profili ICC i dlatego kolorystyka między nimi a tym co pokazuje PS musi się różnić. ZoomBrowser na przykład obsługuje profile i ja mam pełną zgodność kolorystyczną między nim a PS'em. Przestrzeń w PS mam ustawioną na sRGB, a profil monitora oczywiście ustawiony globalnie w systemie. IMHO nie można podmienić w PS'ie przestrzeni kolorystycznej profilem monitora, bo przestrzeń a profil, to dwie zupełnie różne rzeczy ;-)
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
Utworzyłem pod Wordem kolor żółty, zrobiłem screena zapisując do JPG. Otwierałem następnie pod IrfanView, FastStone, Operą, IE, Fx. We wszystkich tych przeglądarkach wyświetlany screen był identyczny.
Następnie otworzyłem screena w PSie następująco:
Przestrzeń robocza sRGB -> bez konwersji i z konwersją do przestrzeni roboczej.
Różnica jest jak wyżej...
Tworząc jakiś kolor np. w Wordzie/GIMPie i PS widzę dużą różnicę mimo tych samych parametrów RGB.
Nie da się. CM nie działa w systemie Windows i choćbyś miał najcudniejszy profil w ustawieniach, to nie ma on wpływu na to co się wyświetla w przeglądarce, która po prostu wyświetla na żywca w sRGB. Efekt tego jest taki, że aplikacje korzystające z CM wprowadzają korektę na podstawie profilu, a system jej nie wprowadza i jest zonk. Jedyne co można zrobić, to w PS włączyć Proof Colors, Proof Setup>Monitor RGB - wtedy widzimy obraz takim, jaki będzie w przeglądarce, choć oczywiście jest to rozwiązanie od **** strony...
ZoomBrowser rzeczywiście działa z profilami
Mam jeszcze pytanie odnośnie zapisu plików. Przy zapisie dla WEB plik widzę jakby bez profilu. Tak też się zapisuje i ZoomBrowser otwiera go w sposób, jakby profilu nie było we właściwościach karty graficznej. Gdy zapiszę plik za pomocą polecenia Zapisz i zaptaszkuję: Profil ICC wtedy ZoomBrowser pokazuje tak samo jak w PS. Rozumiem, że to właściwa droga?
Ciekawe jest, dlaczego ani ACDSee, ani Faststone nie pokazuje zdjęcia "oprofilowanego" - jakby nie widzi profilu...
Ciekawe jest, dlaczego ani ACDSee, ani Faststone nie pokazuje zdjęcia "oprofilowanego" - jakby nie widzi profilu...
Nie wiem jak Faststone, ale w ACDsee trzeba włączyć color management i podać profil z jakiego ma korzystać. ZoomBrowser ma tylko opcję włącz/wyłącz i wybiera sobie automatycznie profil domyślnie ustawiony w systemie.
1, czarne i białe szkiełka + worek gratów... ale chyba i tak nie umiem robić zdjęć...
W którym miejscu w ACDSee się to włącza? Nie moge tego znaleźć.
W tej chwili nie mam pod ręką kompa na którym mam ACDSee, więc ciężko mi wyrecytować z pamięci całą klikologię ;-) Zasadnicza kwestia - Jaką masz wersję ACDSee? Pytam, bo ICC dodano dopiero w wersji 7 i wyższych (teraz chyba 9 o ile dobrze wiem). A ustawiało się to w opcjach i jest zakładka osobna dla color management (ustawienia profilu wyświetlania, profilu drukarki itd.)
Naprawdę nie ma pod Windowsa narzędzia/programiku za pomocą którego była by taka możliwość? A może Vista posiada taką właściwość (podobną do OsX w tym względzie)?
Naprawdę nie ma pod Windowsa narzędzia/programiku za pomocą którego była by taka możliwość? A może Vista posiada taką właściwość (podobną do OsX w tym względzie)?
??? A wymieniony ZoomBrowser? Wiem, że wiele osób go nieszczególnie lubi, ale wymienioną funkcję ma i działa ona poprawnie. ACDSee w wersjach Pro także wspiera ICC. Pod Vistą nie będzie inaczej - jeśli nie użyjesz softu obsługującego profile ICC, to poprawnego wyświetlania kolorów też nie będzie.
Pod XP jest jakiś ICM, ale nie ma tych opcji co na screenie z Visty.
Poza tym ZoomBrowser nie działa tak jakbym sobie życzył - on odczytuje profile osadzone z plików. Jak np. plik nie ma osadzonego profilu nie bierze pod uwagę profilu z Zarządzania kolorami we Właściwościach karty graficznej.
DPP pod tym względem jest OK
Komentarz