Lightroom i podglad zdjecia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Veene2
    Bywalec
    • 2006
    • 184

Lightroom i podglad zdjecia

Czesc, Mam problem Zdjecia robie w rawach i w aparacie na podgladzie idealnie pasuja mi kolory. Po zrzuceniu zdjec do Lightrooma przez kilka sekund, dopoki LR nie zastosuje swoich domyslnych ustawien zdjecie wyglada tak sama jak w aparacie - czyli swietnie - po czym jego kolorystyka diametrlanie sie zmienia. Czy ktos moze mi pomoc jak do tej oryginalnej kolorystyki powrocic? Rozumiem, ze aparat wedlug jakiegos algorytmu wywoluje sobie rawa i go pokazuje. Tylko jak taki sam efekt uzyskac manualnie?
  • koyot77
    Coś już napisał
    • 2005
    • 90

Prawdopodobnie masz ustawiony w systemie profil kolorów dla monitora i przy włączaniu programu stsosuje sie do tego profilu i najczęsciej robi dizwne rzeczy z kolorami miałem coś takiego samego, wykasowałęm profil monitora i problem sam znikł
    | mój sprzęt | galeria plfoto | galeria www |

Komentarz

• Bonczar
      Bywalec
      • 2006
      • 128

Witam,
      Mam pytanie odnośnie profilu kolorów... gdzie go znaleźć w lightroomie i jak go usunąć?
      Canon EOS 40D|| 5D MK2 || 17-55 2.8 IS || 50 1.4 ||70-200 4L|| 430EX

Komentarz

• DoMiNiQuE
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 3548

Zamieszczone przez Veene2
        Czesc, Mam problem Zdjecia robie w rawach i w aparacie na podgladzie idealnie pasuja mi kolory. Po zrzuceniu zdjec do Lightrooma przez kilka sekund, dopoki LR nie zastosuje swoich domyslnych ustawien zdjecie wyglada tak sama jak w aparacie - czyli swietnie - po czym jego kolorystyka diametrlanie sie zmienia.
        Wszystko jest dobrze. Na poczatku LR pokazuje podglad z zaszytego jotpega, ktory sluzy do podgladu a nastepnie wczytuje wlasciwego, surowego RAWa (jak sama nazwa wskazuje )

Czy ktos moze mi pomoc jak do tej oryginalnej kolorystyki powrocic?
        Oryginalna kolorystyka to wlasnia ta po wczytaniu.

Rozumiem, ze aparat wedlug jakiegos algorytmu wywoluje sobie rawa i go pokazuje. Tylko jak taki sam efekt uzyskac manualnie?
        Dokonujac korekty. Od tego sa te wszystkie suwaki

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez koyot77
          ... wykasowałęm profil monitora i problem sam znikł
          I pozbawiłeś się najważniejszej rzeczy Color Management System

Zamieszczone przez Bonczar
          Witam,
          Mam pytanie odnośnie profilu kolorów... gdzie go znaleźć w lightroomie i jak go usunąć?
          jak wyżej. Po co chcesz sobie psuć CMS? Nie usuwać a używać trzeba

http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Anzelm
            Dopiero zaczyna
            • 2007
            • 17

Witam
            Mam pewien kłopot z lightroomem, otóż wygenerowane tym programem zdjęcie, wyświetlone np. w Gimpie znacząco odbiega i kolorem i światłem od tego co widzę w lightroomie. Nie mam tego problemu korzystająć np. z DPP.
            Czy można coś zrobić z tym fantem??

Komentarz

• Janusz Body
              Moderator
              • 2004
              • 5757

Zamieszczone przez Anzelm
              ...
              Czy można coś zrobić z tym fantem??
              http://www.canon-board.info/showthread.php?t=8520

Janusz,

Komentarz

• bartheq
                Bywalec
                • 2004
                • 134

Mam dokladnie ten sam problem i ciagle sie nad tym zastanawiam. Wczoraj zrobilem kolejne podejscie i niesamowicie sie namordowalem ze zdjeciami z finalu Miss Polski Nastolatek. Dzisiaj na Miss Polski bede robil JPG (:

Za kazdym razem wychodzi inny balans bieli - czasami nic nie trzeba zmieniac, ale to rzadkie przypadki. Kolory robia sie kosmiczne i do tego czasami zdjecia sa dziwnie rozjasniane. Dodatkowo wydaje mi sie ze RAWy sa bardziej zaszumione juz przy ISO 200. To pewnie kwestia body wiec trzeba w koncu zaczac odkladac na 40D...

Nie podejrzewam tutaj profilu kolorow monitora bo gdyby to byl powod to kolory od poczatku bylyby inne. Po prostu lightroom "wywoluje" sobie kazdy plik zgodnie z domyslnymi ustawieniami dla odpowiedniego modelu aparatu. W menu Develop jest opcja Set default settings, ktora zapisuje aktualne parametry zdjecia jako domyslne, ale obawiam sie moze to wplynac jeszcze gorzej na inne zdjecia (:

Przy okazji odkrylem kiedys ze przy imporcie mialem wybrany profil AdobeRGB a zdjecia aparat zapisuje w sRGB przez co kolory na zdjeciach wyeksportowanych z lightrooma byly juz totalnie rozwalone.

5DII+L+L+L+L (:
                bartekkucharczyk.pl

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

Zamieszczone przez bartheq
                  ...
                  Przy okazji odkrylem kiedys ze przy imporcie mialem wybrany profil AdobeRGB a zdjecia aparat zapisuje w sRGB przez co kolory na zdjeciach wyeksportowanych z lightrooma byly juz totalnie rozwalone....
                  Zapisując w RAWach nie ma żadnej przestrzeni - RAW to RAW - nie sRGB, nie AdobeRGB - po prostu RAW. Przestrzeń określasz dopiero Ty w trakcie wywołania. 350D robi naprawdę dobre zdjęcia w RAW - zmiana aparatu niczego nie załatwi. Przeczytaj podany już wątek i spróbuj nauczyć się wywoływania RAWów. To TY robisz coś źle - nie aparat.

EDIT: Set default settings jest w menu po to żeby tego używać Niczego nie popsujesz a zawsze możesz wrócić do ustawień "fabrycznych".

Janusz,

Komentarz

• Veene2
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 184

Zamieszczone przez DoMiNiQuE
                    Wszystko jest dobrze. Na poczatku LR pokazuje podglad z zaszytego jotpega, ktory sluzy do podgladu a nastepnie wczytuje wlasciwego, surowego RAWa (jak sama nazwa wskazuje )
                    Wlasnie chodzi mi o to, zeby zdjecie po zrobieniu w LR wygladalo tak jak JPG Jest jakas szansa, zeby podejrzec jakie ustawienia ma algorytm w aparacie?

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

... Jest jakas szansa, zeby podejrzec jakie ustawienia ma algorytm w aparacie?
                      Tak. DPP to robi.

TEN LINK JESZCZE DZIAŁA: http://www.whibalhost.com/_Tutorials/Photoshop_LR/01/
                      Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• bartheq
                        Bywalec
                        • 2004
                        • 134

Zamieszczone przez Janusz Body
                        Zapisując w RAWach nie ma żadnej przestrzeni - RAW to RAW - nie sRGB, nie AdobeRGB - po prostu RAW. Przestrzeń określasz dopiero Ty w trakcie wywołania. 350D robi naprawdę dobre zdjęcia w RAW - zmiana aparatu niczego nie załatwi. Przeczytaj podany już wątek i spróbuj nauczyć się wywoływania RAWów. To TY robisz coś źle - nie aparat.
                        Nie sprecyzowalem, ze chodzi o JPG ktore z przyczyn czysto wydajnosciowych /przy RAWach jakos 2 prockow po 2GHz i 2GB RAMu nie "widac"/ wykorzystuje przez 99,99% czasu. Watek przeczytam jak bede mial dluzsza chwile wolnego czasu, ale z tego co zauwazylem za duzo mi to nie pomoze (:

Wydawalo mi sie, ze po to jest lightroom za ciezka kase zebym nie musial sie niczego uczyc. Jestem z natury leniwy i nie lubie jezeli cos zajmuje dluzej niz czuje ze powinno - moze to blad no ale taki juz jestem (:
                        5DII+L+L+L+L (:
                        bartekkucharczyk.pl

Komentarz

• Janusz Body
                          Moderator
                          • 2004
                          • 5757

Nie sprecyzowalem, ze chodzi o JPG.....
                          Lightroom jest przede wszystkim do wołana RAWów i niewielkiej obróbki JPEGów.

...
                          Wydawalo mi sie, ze po to jest lightroom za ciezka kase zebym nie musial sie niczego uczyc. ...
                          Lightroom w automacie to mniej wiecej tak samo jak aparat "na zielonym". Ludzie kupują dSLR'y i mało kto robi "na zielonym". Niestety pstrykać na M, Av czy inszym programie (nawet P) też trzeba się nauczyć. Wydana kasa na np. 1Ds Mk II w niczym tu nie pomaga.

Janusz,

Komentarz

• bartheq
                            Bywalec
                            • 2004
                            • 134

Lightroom jest przede wszystkim do wołana RAWów i niewielkiej obróbki JPEGów.
                            I wlasnie jak dla mnie do tej niewielkiej obrobki jest idealny. W sumie nie potrzebuje az takich super mozliwosci modyfikacji zdjec, bo nic zlego w nich nie ma. Robiac z lampa albo bez lampy przy odpowiednim balansie ustawionym w aparacie zdjecia wychodza swietnie. Gdyby identycznie dzialaly RAWy i do tego oferowaly lepsza jakosc to bym z nich korzystal - na razie jak widac jeszcze do tego nie doroslem.

Lightroom w automacie to mniej wiecej tak samo jak aparat "na zielonym". Ludzie kupują dSLR'y i mało kto robi "na zielonym". Niestety pstrykać na M, Av czy inszym programie (nawet P) też trzeba się nauczyć. Wydana kasa na np. 1Ds Mk II w niczym tu nie pomaga.
                            Ja zielonego uzylem moze raz zaraz po rozpakowaniu aparatu. Nie po to mam taki aparat zeby mna puszka rzadzila (:
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            EDIT: Set default settings jest w menu po to żeby tego używać Niczego nie popsujesz a zawsze możesz wrócić do ustawień "fabrycznych".
                            No wlasnie tu jest cos nie tak bo w okienku wyraznie jest napisane "these changes are not undoable" a ponizej "restore default settings" - moze sie pobawie dzisiaj (:
                            Ostatnio edytowany przez bartheq; 1005. Powód: Automerged Doublepost
                            5DII+L+L+L+L (:
                            bartekkucharczyk.pl

Komentarz

Pracuję...