numeracja zdjęć canon + nikon

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mxw
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 2315

Zamieszczone przez Tomasz Golinski
    exiftool -alldates+=0:34 *
    nie mam więcej pytań 8)

ale wracając do głównego wątku i w ogóle do problemu numeracji zdjęć z wielu aparatów i systemów: macie jakieś sensowne propozycje, jak zmieniać nazwy plików (jeżeli zmieniać) na jakieś wspólne?

lubię nasze nazwy typu IMG_34567, lubię widzieć licznik zdjęć. ale czy jedynym wyjściem będzie:

IMG_20070908_234512_1.CR2 ?
    pozdro.,
    m.

Komentarz

• Myszoor
      Bywalec
      • 2006
      • 149

exiftool -alldates+=0:34 *
      A command-line application and Perl library for reading and writing EXIF, GPS, IPTC, XMP, makernotes and other meta information in image, audio and video files. For Windows, MacOS, and Unix systems.

w moim przypadku komenda : exiftool -alldates+=1:00 * skutkuje zamianą daty w exifie na +1 i zmianą czasu modyfikacji na aktulany. Jak więc do licha posortować po dacie nawet jak już w exifie data jest skorygowana ??
      Ostatnio edytowany przez Myszoor; 5077.
      (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
      => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Komentarz

• Tomasz Golinski
        Pełne uzależnienie
        • 2004
        • 8623

Przedziwne, sprawdziłem przed chwilą i oto efekt:

======== img_2035.cr2
        Date/Time Original : 2007:03:31 13:02:28
        Create Date : 2007:03:31 13:02:28
        Modify Date : 2007:03:31 13:02:28
        ======== img_2035.cr2_original
        Date/Time Original : 2007:03:31 12:28:28
        Create Date : 2007:03:31 12:28:28
        Modify Date : 2007:03:31 12:28:28

Sprawdzałeś pod windows? Która wersja exiftoola?
        30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
        Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

Komentarz

• Myszoor
          Bywalec
          • 2006
          • 149

Sprawdzałeś pod windows? Która wersja exiftoola?
          tak - pod windą, wersja ta która byłą dziś na stronie.
          problem wyszedł jeszcze jeden - przy więcej niż jednym zdjęciu zrobionym na sekundę przy konwersji nazw na "data/czas" wyskakuje info o tym, że plik istnieje ... (bo przecież przed chwilą faktycznie na podstawie exifa z pliku powstałego w tej samej sekundzie wygenerował już coś )
          (korpus + kit-zoom + krótki tele-zoom + flesz) + (korpus + szeroki-zoom + kit-zoom) + (statyw + monopod) + (błyskograty 2x0.5KW + pudełka + antenki) + (plecak + torby: duża i mała) + 28Gb CF + laptok
          => www.MysiaPercTeam.tk | www.Kanu.pl | Fotografia ślubna | Zdjęcia ślubne | Blog (niekoniecznie) ślubny

Komentarz

• Tomasz Golinski
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 8623

No to chyba nie pozostaje nic innego, niż dodawać do nazwy pliku na końcu jego numer seryjny...

A z tym czasem chyba niedokładnie zrozumiałem. Data w exifie się zmieniła dobrze, tak? A data modyfikacji pliku jest realna - taka, jaka była modyfikacja... Nie wiem, czy exiftool może zmienić datę modyfikacji pliku (nie w exifie). Jhead potrafi (ale znowu tylko jpg): jhead -ft *
            30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

Komentarz

• Myszoor
              Bywalec
              • 2006
              • 149

No to chyba nie pozostaje nic innego, niż dodawać do nazwy pliku na końcu jego numer seryjny...
              tzn??

Problem dotknął mnie dziś namacalnie - po odebraniu aparatu z serwisu nie sprawdziłem daty i mam Sajgon z przesuniętymi czasami

Komentarz

• Tomasz Golinski
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 8623

Ta uwaga dotyczyła zmiany nazwy, z którą miałeś problem.

Przesunięcie czasu przecież Ci zadziałało. Problem z data modyfikacji pliku chyba rozwiąże:
                -P Preserve date/time of original file when writing.

Ewentualnie - nadawaj nazwy typu: IMG_rok_miesiac_dzien_numerkolejny. Wtedy nie będzie duplikatów.

Komentarz

• Myszoor
                  Bywalec
                  • 2006
                  • 149

Problem z data modyfikacji pliku chyba rozwiąże: -P Preserve date/time of original file when writing.
                  Przepraszam byłem niezbyt precyzyjny - jeżeli dodaję do EXIFa +cośtam to chciałbym by data modyfikacji pliku też zmieniła się o to cośtam. najlepiej w jednym przebiegu.

Ewentualnie - nadawaj nazwy typu: IMG_rok_miesiac_dzien_numerkolejny. Wtedy nie będzie duplikatów.
                  nie wyłapałem - "numer kolejny" - to jakiś przełącznik?? Bo swoją drogą jeżeli ten programik najpierw zmieni mi exifa na prawidłowego a po tym poprawi datę modyfikacji pliku na tę z zmodyfikowaną to w zasadzie będzie koniec pracy i zabawa z dodawaniem czegokolwiek do nazwy nie ma już sensu.

widzę, że biegasz po tym programiku - czy jest jakiś parametr wyłączający robienie kopii pliku (te mam na drugim dysku)

Komentarz

• Tomasz Golinski
                    Pełne uzależnienie
                    • 2004
                    • 8623

-overwrite_original powinno to załatwić.

A -P nie zadziałało do tych dat modyfikacji?

Komentarz

Pracuję...