Capture One 4 Beta

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kreon
    Bywalec
    • 2006
    • 122

Zamieszczone przez mirhon
    Mnie się wogóle nie odpala :-( mam cały czas ten komunikat. Może to kwestia procka, który jest dość leciwy: AMD Duron 1GHz.
    Witam w klubie. Na ich forum pelno watkow o tym problemie.

Komentarz

• mkwiek
      Uzależniony
      • 2006
      • 862

Zamieszczone przez arturs
      Mnie nie podoba się to że cache z preview jest trzymane w folderach ze zdjęciami a z kolei wynikowe pliki do kupy wrzucane do jednego folderu - i nie widzę gdzie to można zmienić..
      Po paru przerobionych folderach dysk zapełni się od cache'u z C1
      a u mnie zapisuje do folderu ze zdjęciami zarówno folder "cache" jak i "settings".
      jest także główny folder "cache" ustawiany w programie.
      I am FX

Komentarz

• arturs
        Pełne uzależnienie
        • 2006
        • 4196

Zamieszczone przez mkwiek
        a u mnie zapisuje do folderu ze zdjęciami zarówno folder "cache" jak i "settings".
        A możesz napisać gdzie się to ustawia - przeszukałem chyba wszystko i nic nie znalazem
        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• mkwiek
          Uzależniony
          • 2006
          • 862

A możesz napisać gdzie się to ustawia - przeszukałem chyba wszystko i nic nie znalazem
          ale ja nic nie zmieniałem
          I am FX

Komentarz

• arturs
            Pełne uzależnienie
            • 2006
            • 4196

ale ja nic nie zmieniałem
            Chodzi mi o to:

Może nie zmieniałeś ale chociaż znalazłeś gdzie to się ustawia..
            5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• mkwiek
              Uzależniony
              • 2006
              • 862

Chodzi mi o to:

Może nie zmieniałeś ale chociaż znalazłeś gdzie to się ustawia..
              mój błąd - w nowej wersji BETA nie ustawia się tych folderów. pomyłka zaszła, bo mam zarówno wersje 3 jak i 4 zainstalowane na raz. i mi się pomyliło. po małych próbach - już bez pomyłek: wersja 4 zapisuje cache miniaturek i ustawienia zmian w folderze gdzie znajdują się obrabiane RAWy. nigdzie indziej. tylko tu. mi się to podoba, bo nagrywam RAWy z plikami zmian i cachem i nie muszę nagrywać osobno wywoływanych JPG przepraszam za pomyłkę
              I am FX

Komentarz

• arturs
                Pełne uzależnienie
                • 2006
                • 4196

Coś tam już znalazłem..
                W zakładce LIBRARY po prawej stronie nazwy zakładki jest mały plusik - tam można zmienić folder output na jpg'i
                foldera cache'u nie znalazłem, opcji czyszczenia cache'u też nie

Pozdr
                5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• mkwiek
                  Uzależniony
                  • 2006
                  • 862

Coś tam już znalazłem..
                  W zakładce LIBRARY po prawej stronie nazwy zakładki jest mały plusik - tam można zmienić folder output na jpg'i
                  foldera cache'u nie znalazłem, opcji czyszczenia cache'u też nie

Pozdr
                  ale cache możesz sobie wyczyścić "ręcznie". wchodzisz do folderu gdzie masz zdjęcia - tam masz folder [Capture One], w nim dwa: [Cache] i [Settings]. Wywalasz [Cache] i gotowe. to dużo ułatwia według mnie niż wspólny Cache dla programu. Tu masz osobno dla każdego folderu.
                  I am FX

Komentarz

• arturs
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 4196

ale cache możesz sobie wyczyścić "ręcznie". wchodzisz do folderu gdzie masz zdjęcia - tam masz folder [Capture One], w nim dwa: [Cache] i [Settings]. Wywalasz [Cache] i gotowe. to dużo ułatwia według mnie niż wspólny Cache dla programu. Tu masz osobno dla każdego folderu.
                    W teori Masz rację.. ale praktycznie dla mnie to gorsze rozwiązania.. ale cóż.. co kto lubi...

Pozdrawiam
                    5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• piszczal
                      Początki nałogu
                      • 2006
                      • 459

Wczoraj pobrałem wersję beta i działa dość dobrze. Jestem właśnie w trakcie przesiadki na 40D i szukam nowego softu do wywoływania RAW. Do tej pory pracowałem na Rawshooterze, wczoraj testowałem Lightrooma i C1 4Beta.
                      LR i C1 maja więcej możliwości edycji niż RS, nie mogę jedynie w C1 znaleść wsadowej korekty (pewnie słabo szukałem) oraz nie wiem jak na stałe zmienić ustawienia wartości wyostrzenia i redukcji szumów, bo wolę jednak ostrzyć w PS.
                      Ale obydwa programy wyglądają bardzo zachęcająco.
                      Czy C1 wersja beta ma jakieś ograniczenia czasowe jeśli chodzi o działanie na komputerze?

Pozdrawiam

Piszczał
                      aktualnie: Canon EOS R6 | Sigma A 35/1.4 DG HSM | Canon 135/2 L | Canon 16-35/4 L

Komentarz

• arturs
                        Pełne uzależnienie
                        • 2006
                        • 4196

Zamieszczone przez piszczal
                        Wczoraj pobrałem wersję beta i działa dość dobrze. Jestem właśnie w trakcie przesiadki na 40D i szukam nowego softu do wywoływania RAW. Do tej pory pracowałem na Rawshooterze, wczoraj testowałem Lightrooma i C1 4Beta.
                        LR i C1 maja więcej możliwości edycji niż RS, nie mogę jedynie w C1 znaleść wsadowej korekty (pewnie słabo szukałem) oraz nie wiem jak na stałe zmienić ustawienia wartości wyostrzenia i redukcji szumów, bo wolę jednak ostrzyć w PS.
                        Ale obydwa programy wyglądają bardzo zachęcająco.
                        Czy C1 wersja beta ma jakieś ograniczenia czasowe jeśli chodzi o działanie na komputerze?

Pozdrawiam

Piszczał
                        A działają Ci RAWy z 40D na C1 4 Beta?
                        Co do tego o co pytasz to w wersji 3 da się na 100% to i w czwórce też będzie chulać tylko w wersji beta nie ma wszystkich opcji w preferencjach..
                        5DmkI, C85f1.2|580 EXII|

Komentarz

• sadaman
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 294

Niestety mi ani wersja Capture One LE 3.7.7 oraz wersja Beta Captore One 4 nie widzi rawów z 40D.
                          Czy ktoś z forumowiczów znalazł już rozwiązanie tego problemu?
                          Pucha i słoki

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

Zamieszczone przez sadaman
                            Niestety mi ani wersja Capture One LE 3.7.7 oraz wersja Beta Captore One 4 nie widzi rawów z 40D.
                            Czy ktoś z forumowiczów znalazł już rozwiązanie tego problemu?
                            Tak. Poczekać.

Tak niestety jest z nowymi aparatami - zwykle to trwa od 3 do 6 miesięcy zanim pojawią się upgrady do ACR, C1 czy innych.

Janusz,
                            Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Vitez
                              zło konieczne
                              • 2004
                              • 19804

Zamieszczone przez Janusz Body
                              Tak niestety jest z nowymi aparatami - zwykle to trwa od 3 do 6 miesięcy zanim pojawią się upgrady do ACR, C1 czy innych.
                              Ale sa chyba wyjatki od tej reguly... 40D dostepny w sklepach od mniej wiecej 1 wrzesnia a update do ACR wyszedl 14 wrzesnia.

Komentarz

• Janusz Body
                                Moderator
                                • 2004
                                • 5757

Zamieszczone przez Vitez
                                Ale sa chyba wyjatki od tej reguly... 40D dostepny w sklepach od mniej wiecej 1 wrzesnia a update do ACR wyszedl 14 wrzesnia.
                                Ano jak widać są. C1 od zawsze było w tym względzie na szarym końcu. Do 20D upgrade pokazał się po 7 czy 8 miesiącach. No Adobe to... swego rodzaju monopolista ostatnio, duża firma, której łatwiej jest wydostać od Canona mapę matrycy.

Janusz,
                                Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

Pracuję...