Bridge nie czyta raw poradźcie

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grzegorzki
    Początki nałogu
    • 2009
    • 369

Odp: Bridge nie czyta raw poradźcie

Takim "pluginem" może być program Adobe DNG Converter ze strony Adobe za free.
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Komentarz

• Merde
      Grzeczny i układny podpis
      • 2008
      • 7756

Zamieszczone przez grzegorzki
      Takim "pluginem" może być program Adobe DNG Converter ze strony Adobe za free.
      Albo Lr w najnowszej wersji i eksport rawów do Photoshopa.
      I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• sp350D
        Dopiero zaczyna
        • 2010
        • 21

Lr - też musiałbym kupić.....
        Jak wygląda praca z tym DNG konwerterem?
        Instaluję, konwertuję RAW-y do *.dng i co potem... do ACR 5.7 czy do PS CS4?
        Czy na konwersji do DNG mam straty jakości?
        Zależy mi szczególnie na tym żeby obróbkę zaczynać w ACR...przyzwyczajenie.
        Bo jeśli proponowane przez kolegów zabiegi mają prowadzić jedynie do zmiany fomatu z RAW na inny który wczyta PS i jeszcze do tego ze stratą jakości to chyba się nauczę obsługi softu który Canon dał razem z body i tam będę RAW-y wywoływał.
        Same problemy ze zmianą PS-a, okazuje się że płatne pluginy (NoiseN, Imagenomic) też muszę kupić. Wolałbym zostać przy tym sofce co mam.

Komentarz

• Merde
          Grzeczny i układny podpis
          • 2008
          • 7756

Zamieszczone przez sp350D
          Lr - też musiałbym kupić.....
          Jak wygląda praca z tym DNG konwerterem?
          Instaluję, konwertuję RAW-y do *.dng i co potem... do ACR 5.7 czy do PS CS4?
          Czy na konwersji do DNG mam straty jakości?
          Zależy mi szczególnie na tym żeby obróbkę zaczynać w ACR...przyzwyczajenie.
          Bo jeśli proponowane przez kolegów zabiegi mają prowadzić jedynie do zmiany fomatu z RAW na inny który wczyta PS i jeszcze do tego ze stratą jakości to chyba się nauczę obsługi softu który Canon dał razem z body i tam będę RAW-y wywoływał.
          Same problemy ze zmianą PS-a, okazuje się że płatne pluginy (NoiseN, Imagenomic) też muszę kupić. Wolałbym zostać przy tym sofce co mam.
          Może zamiast zadawać dziesiątki pytań pobierz, zainstaluj i przetestuj we własnym zakresie? Przecież to jest darmowy program.
          I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Komentarz

• sp350D
            Dopiero zaczyna
            • 2010
            • 21

Merde: Tak też uczynię. Znajdę sobie sam rozwiązanie i nie będę o nic pytał bo nie temu forum dyskusyjne służy.
            Pozdrawiam

Komentarz

• grzegorzki
              Początki nałogu
              • 2009
              • 369

Zamieszczone przez sp350D
              Znajdę sobie sam rozwiązanie. Pozdrawiam
              Jak znajdziesz sam skoro zostało Ci to podane wprost. Adobe DNG Converter. 'Rozkminienie' tego programu zajmie Ci mniej czasu niż opisywanie tego. Właściwie musisz tylko w preferencjach ustawić swoją wersję ACRa.
              Czy pliki raw w formacie DNG czymś się różnią od formatu CR2 ? Teoretycznie niczym. Dlaczego Canon wymusza aktualizację programów ? Absolutnie nikt tutaj nie ma pojęcia, można sobie gdybać, ale szkoda czasu. Pewnie zbiegło się w czasie zmianą funkcjonalności ACRa z dodaniem do bazy danych aparatów 6D, 650D i co tam jeszcze dodali.
              6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
              Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Komentarz

• sp350D
                Dopiero zaczyna
                • 2010
                • 21

Poszukałem, przetestowałem może komuś się przyda:

DNG i RAW.
                Rozwiązanie problemów z otwieraniem plików RAW przez starsze wersje Photoshop.

Pozdrawiam
                Ostatnio edytowany przez sp350D; 32399.

Komentarz

• renes
                  Uzależniony
                  • 2007
                  • 510

Ja mam inny problem, może ktoś mi pomoże. Otwieram zdjęcia zapisane w TIFF w Camera Raw poprzez Bridge i niestety są one ciemniejsze niż gdy są otwarte w Photoshopie CS3. Dlaczego, co mam ustawić? Monitor mam skalibrowany i profil w PhotoShopie załączony, myślałem że w Camera Raw muszę to samo zrobić ale nie widzę nigdzie możliwości podpięcia profilu kalibracji.

Komentarz

• Michal_II
                    Dopiero zaczyna
                    • 2008
                    • 47

W CameraRaw dostępne są 4 przestrzenie edycyjne. Pod zdjęciem wyświetlone są ustawienia w tym wybrana przestrzeń. Trzeba kliknąć na te ustawienia pojawi się okno Workflow options z wyborem przestrzeni. Druga sprawa. W PS jak pamiętam jako przestrzeń robocza wybiera się np: Adobe RGB a nie profil monitora. Może to jest problem?

Komentarz

• renes
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 510

Zamieszczone przez Michal_II
                      W CameraRaw dostępne są 4 przestrzenie edycyjne. Pod zdjęciem wyświetlone są ustawienia w tym wybrana przestrzeń. Trzeba kliknąć na te ustawienia pojawi się okno Workflow options z wyborem przestrzeni.

Druga sprawa. W PS jak pamiętam jako przestrzeń robocza wybiera się np: Adobe RGB a nie profil monitora. Może to jest problem?

Tak też robię - otwieram zdjęcie w Camera Raw, klikam pod zdjęciem w podkreśloną informację o przestrzeni, wyskakuje okienko "Opcje obiegu pracy", tam zmieniam przestrzeń, ale żadne zmiany w zdjęciu się nie pojawiają, zdjęcie wciąż jest ciemniejsze niż gdy jest otworzone w PS.

W PS w Ustawieniach koloru wybraną mam Przestrzeń roboczą RGB Monitora - skalibrowanego. A w ustawieniach Przydziel profil zaznaczony Dokument bez zarządzania kolorem. Źle?

Komentarz

• Michal_II
                        Dopiero zaczyna
                        • 2008
                        • 47

Proponuję w PS ustawić jako przestrzeń roboczą Adobe. Zapisać plik do Tiff z profilem przestrzeni roboczej i otworzyć w CR. Nie powinno być różnic.
                        Digital Foto Video - Fotografia dla zaawansowanych - autor pisuje także na CB.

Komentarz

Pracuję...