Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
czy ktos bez odsylania mnie do dyskusji etc. moze mi konkretnie napisac gdzie,co i jak w opcjach ustawic w programie? przy zapisywaniu zdjecia korzystam z profilu ICC sRGB,jakosc na max. w color settings taki sam profil jest dla RGB. poza tym zdjecie jest ostrzejrze w po otwarciu w psp ! i nie chodzi o jakosc zapisu, bo po zapisaniu zmian i ponownym wrzuceniu do psp jest nadal ostrzejrze niz odpalajac z dysku.
... nie chodzi o jakosc zapisu, bo po zapisaniu zmian i ponownym wrzuceniu do psp jest nadal ostrzejrze niz odpalajac z dysku.
A zdjęcia oglądasz na pewno w takiej samej skali? Bo z tego co zamieściłeś to niebardzo. Należy unikać oglądania zdjęć w jakichś dziwnych rozmiarach typu 55.1% - dobre rozmiary to 100, 50, 25, 12.5% bo to interpolacje bicubic dobrze robią. Te ułamkowe są robione przez "nearest neighbour" i od razu jest gorzej. W przeglądarkach typu windoza jest jeszcze gorzej bo jaką interpolację one stosują to... niewiadomo. Jeśli chcesz mieć identyczne wrażenie ostrości to zdjęcia muszą być oglądane w 100% - np. najpierw zmniejszone do rozmiarów internetowych. Linku do tego tematu nie podaje bo nie chcesz
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.
zauwaz inny odcien trawy i 'zboza'. o to mi chodzi. wychodzi to w kazdych rozmiarach.poprostu po zapisaniu jest inaczej w tym przypadku i w paru innych. mam skalibrowany monitor za pomoca adobe gamma. i dalej jest zle. z profili korzystam tych samych chyba wszedzie - sRGB. gdyby wskazowki z innych postow dzialaly-nie pisalbym. ale moze przegapilem jakas opcje w psp - gdzie sa punkty 'newralgiczne' ,bo moze ja przeoczylem- w color settings i podczas opcji 'save as' ,jedyne ktore znam.
U mnie pomogło dodanie profilu monitora. PS CS3 trial niestety nie instaluje (albo nie potrafię znaleźć) Adobe Gamma. Dodałem zwyczajnie profil sRGB zawarty w windzie Dzięki Janusz za rozwiązanie - banalne ale jak z profilami nie miałem kontaktu to od tej strony nie szukałem
co ma profil monitora do rzeczy,kiedy odpalasz zdjecie to samo w psp i z przegladarki systemowej,stawiasz je w jednym miejscu obok siebie i sa rozne? czy profil monitora nie odnosi sie do tego co widzimy w psp?
co ma profil monitora do rzeczy,kiedy odpalasz zdjecie to samo w psp i z przegladarki systemowej,stawiasz je w jednym miejscu obok siebie i sa rozne? czy profil monitora nie odnosi sie do tego co widzimy w psp?
Jeśli źle myślę to niech ktoś mnie poprawi...
Fotki wyświetlane w oknie podglądu w PS są wyświetlane w profilu jaki jest dołączony do fotki lub profilu ogólnym programu. Fotki wyświetlane w przeglądarce windzianej korzystają z profilu monitora. Jeśli profilu monitora: brak/źle ustawiony/inny niż wyświetlany z fotką w PS to... różnice są. Bynajmniej u mnie było podobnie, tzn. profilu monitora nie miałem żadnego i fotki wyświetlały się... właśnie jak? Liniowo w przestrzeni kolorów, ze średniej arytmetycznej przemarszu ilości mrówek przez puszcze w Brazylii? W każdym razie kolorystyka fotek u mnie była inna w PS i w otworzonej obok w IV fotce. Teraz mając ten sam profil wyświetlania w PS i profil monitora jest dużo lepiej, różnice są minimalne... tylko ze względu braku dokładnej kalibracji monitora.
Przegladarka systemowa wyswietla pliki graficzne z profilem monitora (domyslny, albo taki jaki sobie ustawisz).
Photoshop ma mozliwosc wyswietlania plikow graficznych w dowolnym profilu jaki mu ustawisz w 'Color Settings' (shift+ctrl+K i working space RGB).
Jesli w Photoshopie ustawisz working space RGB na sRGB, po obrobce zrobisz Edit->Convert to profile -> Working space (to tak na skroty bo mozna kilka opcji rozwinac) , oraz we wlasciwosciach monitora (prawy klik na pulpit, wlasciwosci->ustawienia->zaawansowane->zarzadzanie kolorami ) ustawisz sRGB jako jedyny i domyslny profil, to powinno ci sie wszystko kolorystycznie zgrywac.
10zl sie nalezy .
Poczytałem ten wątek i mam pytanie: czy focąc EOS 350D mam zmienić profil z sRGB IEC61966-2.1 na Canon EOS 350D-generic? Obrazy (od dwóch dni) wyświetlam na Eizo 1931? RAW-y obrabiam w C1Pro 3.7.6 a dalej w CS2...
Przegladarka systemowa wyswietla pliki graficzne z profilem monitora (domyslny, albo taki jaki sobie ustawisz).
Photoshop ma mozliwosc wyswietlania plikow graficznych w dowolnym profilu jaki mu ustawisz w 'Color Settings' (shift+ctrl+K i working space RGB).
Jesli w Photoshopie ustawisz working space RGB na sRGB, po obrobce zrobisz Edit->Convert to profile -> Working space (to tak na skroty bo mozna kilka opcji rozwinac) , oraz we wlasciwosciach monitora (prawy klik na pulpit, wlasciwosci->ustawienia->zaawansowane->zarzadzanie kolorami ) ustawisz sRGB jako jedyny i domyslny profil, to powinno ci sie wszystko kolorystycznie zgrywac.
10zl sie nalezy .
problem tkwil jednak w profilach monitora. ustawilem je wczesniej tylko w adobe gamma, stosujac sie do rad Twych osiagnalem satysfakcjonujacy mnie efekt. dzieki, Vitez !
problem tkwil jednak w profilach monitora. ustawilem je wczesniej tylko w adobe gamma, stosujac sie do rad Twych osiagnalem satysfakcjonujacy mnie efekt. dzieki, Vitez !
u mnie też zadziałało, teraz różnica jest akceptowalnie minimalna. tak więc również serdeczne dzięki!
Też mam z tym problem. Mam PSE5, vistę i śliczny szary szary w ps i mniej śliczny cieplutki szary w faststone viewer (o niższym kontraście nie wspominam). Monitor jest oprofilowany i winda korzysta z profilu z kalibratora. W PSE ustawiłem No Color Management ale inne ustawienia na dobrą sprawę nic nie zmieniają. Walczę i kombinuję od dwóch dni i zaczynam tracić nadzieję. Macie jakieś pomysły?
10zl sie nalezy .
Prawie dobrze. Bo przeca w ten sposób tracisz kalibrację monitora :-)
Ja jeszcze jedno spostrzeżenie napiszę... wysyłałem fotki do labu, zawsze robiłem tak że obróbka w gimpie, wysyłka i na tym koniec. Materiał, który przyszedł był raz bardziej, raz mniej trafiony kolorystycznie. Kilka razy udało mi się nawet trafić w punkt. Ostatnio przygotowując fotki do labu poszedłem na całość i zassałem profil maszyny. W PS po obróbce zdjęcia w przestrzeni sRGB zrobiłem konwersję do profilu maszyny labu. Po wyświetleniu fotek zwykłą przeglądarką obrazków (monitor w przestrzeni sRGB) włos stanął mi na głowie. Zieleń - całkowita degradacja (nie mam odcieni zielonego na trawie - jest wyświetlana po prostu zielona plama), twarze - wszyscy czerwonoskórzy... Teraz pytanie: tak ma być, tzn. wyświetlanie obrazków profilu labu na monitorze w przestrzeni sRGB tak wygląda? Lada dzień dostanę odbitki i nie wiem czy mam się już bać czy może będzie OK
Komentarz