Photoshop i problem z kolorem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Danielo
    Dopiero zaczyna
    • 2007
    • 41

nieprawidlowe wyswietlanie kolorow

po obrobieniu zdjecia w photoshopie zapisuje je na dysku i... mam taka oto roznice w kolorach:

czy ktos bez odsylania mnie do dyskusji etc. moze mi konkretnie napisac gdzie,co i jak w opcjach ustawic w programie? przy zapisywaniu zdjecia korzystam z profilu ICC sRGB,jakosc na max. w color settings taki sam profil jest dla RGB. poza tym zdjecie jest ostrzejrze w po otwarciu w psp ! i nie chodzi o jakosc zapisu, bo po zapisaniu zmian i ponownym wrzuceniu do psp jest nadal ostrzejrze niz odpalajac z dysku.
    Ostatnio edytowany przez Danielo; 12312.

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez Danielo
      czy ktos bez odsylania mnie do dyskusji etc. moze mi konkretnie napisac gdzie,co i jak w opcjach ustawic w programie?
      A ile placisz?

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

... nie chodzi o jakosc zapisu, bo po zapisaniu zmian i ponownym wrzuceniu do psp jest nadal ostrzejrze niz odpalajac z dysku.

A zdjęcia oglądasz na pewno w takiej samej skali? Bo z tego co zamieściłeś to niebardzo. Należy unikać oglądania zdjęć w jakichś dziwnych rozmiarach typu 55.1% - dobre rozmiary to 100, 50, 25, 12.5% bo to interpolacje bicubic dobrze robią. Te ułamkowe są robione przez "nearest neighbour" i od razu jest gorzej. W przeglądarkach typu windoza jest jeszcze gorzej bo jaką interpolację one stosują to... niewiadomo. Jeśli chcesz mieć identyczne wrażenie ostrości to zdjęcia muszą być oglądane w 100% - np. najpierw zmniejszone do rozmiarów internetowych. Linku do tego tematu nie podaje bo nie chcesz

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Danielo
          Dopiero zaczyna
          • 2007
          • 41

zauwaz inny odcien trawy i 'zboza'. o to mi chodzi. wychodzi to w kazdych rozmiarach.poprostu po zapisaniu jest inaczej w tym przypadku i w paru innych. mam skalibrowany monitor za pomoca adobe gamma. i dalej jest zle. z profili korzystam tych samych chyba wszedzie - sRGB. gdyby wskazowki z innych postow dzialaly-nie pisalbym. ale moze przegapilem jakas opcje w psp - gdzie sa punkty 'newralgiczne' ,bo moze ja przeoczylem- w color settings i podczas opcji 'save as' ,jedyne ktore znam.

Komentarz

• roofman
            Początki nałogu
            • 2006
            • 386

U mnie pomogło dodanie profilu monitora. PS CS3 trial niestety nie instaluje (albo nie potrafię znaleźć) Adobe Gamma. Dodałem zwyczajnie profil sRGB zawarty w windzie Dzięki Janusz za rozwiązanie - banalne ale jak z profilami nie miałem kontaktu to od tej strony nie szukałem

Komentarz

• Danielo
              Dopiero zaczyna
              • 2007
              • 41

co ma profil monitora do rzeczy,kiedy odpalasz zdjecie to samo w psp i z przegladarki systemowej,stawiasz je w jednym miejscu obok siebie i sa rozne? czy profil monitora nie odnosi sie do tego co widzimy w psp?

Komentarz

• roofman
                Początki nałogu
                • 2006
                • 386

co ma profil monitora do rzeczy,kiedy odpalasz zdjecie to samo w psp i z przegladarki systemowej,stawiasz je w jednym miejscu obok siebie i sa rozne? czy profil monitora nie odnosi sie do tego co widzimy w psp?
                Jeśli źle myślę to niech ktoś mnie poprawi...

Fotki wyświetlane w oknie podglądu w PS są wyświetlane w profilu jaki jest dołączony do fotki lub profilu ogólnym programu. Fotki wyświetlane w przeglądarce windzianej korzystają z profilu monitora. Jeśli profilu monitora: brak/źle ustawiony/inny niż wyświetlany z fotką w PS to... różnice są. Bynajmniej u mnie było podobnie, tzn. profilu monitora nie miałem żadnego i fotki wyświetlały się... właśnie jak? Liniowo w przestrzeni kolorów, ze średniej arytmetycznej przemarszu ilości mrówek przez puszcze w Brazylii? W każdym razie kolorystyka fotek u mnie była inna w PS i w otworzonej obok w IV fotce. Teraz mając ten sam profil wyświetlania w PS i profil monitora jest dużo lepiej, różnice są minimalne... tylko ze względu braku dokładnej kalibracji monitora.

Tak to mniejwięcej wygląda?

Komentarz

• Vitez
                  zło konieczne
                  • 2004
                  • 19804

Przegladarka systemowa wyswietla pliki graficzne z profilem monitora (domyslny, albo taki jaki sobie ustawisz).
                  Photoshop ma mozliwosc wyswietlania plikow graficznych w dowolnym profilu jaki mu ustawisz w 'Color Settings' (shift+ctrl+K i working space RGB).

Jesli w Photoshopie ustawisz working space RGB na sRGB, po obrobce zrobisz Edit->Convert to profile -> Working space (to tak na skroty bo mozna kilka opcji rozwinac) , oraz we wlasciwosciach monitora (prawy klik na pulpit, wlasciwosci->ustawienia->zaawansowane->zarzadzanie kolorami ) ustawisz sRGB jako jedyny i domyslny profil, to powinno ci sie wszystko kolorystycznie zgrywac.
                  10zl sie nalezy .

Komentarz

• grzbiet
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 180

Poczytałem ten wątek i mam pytanie: czy focąc EOS 350D mam zmienić profil z sRGB IEC61966-2.1 na Canon EOS 350D-generic? Obrazy (od dwóch dni) wyświetlam na Eizo 1931? RAW-y obrabiam w C1Pro 3.7.6 a dalej w CS2...

Komentarz

• Vitez
                      zło konieczne
                      • 2004
                      • 19804

Zamieszczone przez grzbiet
                      czy focąc EOS 350D mam zmienić profil z sRGB IEC61966-2.1
                      Jesli obrabiane RAWy zapisujesz w koncowej postaci z takim wlasnie profilem (sRGB) to ten.
                      na Canon EOS 350D-generic?
                      Jesli tylko podpinasz sprzet kablem, zrzucasz JPGi i przegladasz jak leci windowsowa przegladarka to ten.

Komentarz

• Danielo
                        Dopiero zaczyna
                        • 2007
                        • 41

Zamieszczone przez Vitez
                        Przegladarka systemowa wyswietla pliki graficzne z profilem monitora (domyslny, albo taki jaki sobie ustawisz).
                        Photoshop ma mozliwosc wyswietlania plikow graficznych w dowolnym profilu jaki mu ustawisz w 'Color Settings' (shift+ctrl+K i working space RGB).

Jesli w Photoshopie ustawisz working space RGB na sRGB, po obrobce zrobisz Edit->Convert to profile -> Working space (to tak na skroty bo mozna kilka opcji rozwinac) , oraz we wlasciwosciach monitora (prawy klik na pulpit, wlasciwosci->ustawienia->zaawansowane->zarzadzanie kolorami ) ustawisz sRGB jako jedyny i domyslny profil, to powinno ci sie wszystko kolorystycznie zgrywac.
                        10zl sie nalezy .
                        problem tkwil jednak w profilach monitora. ustawilem je wczesniej tylko w adobe gamma, stosujac sie do rad Twych osiagnalem satysfakcjonujacy mnie efekt. dzieki, Vitez !

Komentarz

• dickory dare
                          Bywalec
                          • 2007
                          • 189

problem tkwil jednak w profilach monitora. ustawilem je wczesniej tylko w adobe gamma, stosujac sie do rad Twych osiagnalem satysfakcjonujacy mnie efekt. dzieki, Vitez !
                          u mnie też zadziałało, teraz różnica jest akceptowalnie minimalna. tak więc również serdeczne dzięki!

Komentarz

• lempl
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 684

Też mam z tym problem. Mam PSE5, vistę i śliczny szary szary w ps i mniej śliczny cieplutki szary w faststone viewer (o niższym kontraście nie wspominam). Monitor jest oprofilowany i winda korzysta z profilu z kalibratora. W PSE ustawiłem No Color Management ale inne ustawienia na dobrą sprawę nic nie zmieniają. Walczę i kombinuję od dwóch dni i zaczynam tracić nadzieję. Macie jakieś pomysły?

Komentarz

• miklo
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 681

Zamieszczone przez Vitez
                              10zl sie nalezy .
                              Prawie dobrze. Bo przeca w ten sposób tracisz kalibrację monitora :-)

Komentarz

• roofman
                                Początki nałogu
                                • 2006
                                • 386

Ja jeszcze jedno spostrzeżenie napiszę... wysyłałem fotki do labu, zawsze robiłem tak że obróbka w gimpie, wysyłka i na tym koniec. Materiał, który przyszedł był raz bardziej, raz mniej trafiony kolorystycznie. Kilka razy udało mi się nawet trafić w punkt. Ostatnio przygotowując fotki do labu poszedłem na całość i zassałem profil maszyny. W PS po obróbce zdjęcia w przestrzeni sRGB zrobiłem konwersję do profilu maszyny labu. Po wyświetleniu fotek zwykłą przeglądarką obrazków (monitor w przestrzeni sRGB) włos stanął mi na głowie. Zieleń - całkowita degradacja (nie mam odcieni zielonego na trawie - jest wyświetlana po prostu zielona plama), twarze - wszyscy czerwonoskórzy... Teraz pytanie: tak ma być, tzn. wyświetlanie obrazków profilu labu na monitorze w przestrzeni sRGB tak wygląda? Lada dzień dostanę odbitki i nie wiem czy mam się już bać czy może będzie OK

Komentarz

Pracuję...