Photoshop i problem z kolorem

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Vitez
    zło konieczne
    • 2004
    • 19804

Zamieszczone przez miklo
    Prawie dobrze. Bo przeca w ten sposób tracisz kalibrację monitora :-)
    Nie kalibracje tracisz a profil monitora. O ile masz oprofilowany.
    Jesli masz oprofilowany monitor to:
    - we wlasciwoasciach monitora upewnic sie ze profil monitora jest uzywany
    - po zakonczeniu obrobki konwertowac do profilu monitora jesli chcemy by zdjecie sie dobrze na naszym kompie wyswietlalo, do profilu labu jesli wykonujemy odbitke i do sRGB jesli chcemy by w wiekszosc przegladarek internetowych na wiekszosci komputerow sie w miare pprawnie wyswietlalo.

Komentarz

• miklo
      Uzależniony
      • 2006
      • 681

Użyłem skrótu - jak tracisz profil, to kalibracja idzie w... ;-)

Komentarz

• ucy74

Ustawienia koloru: Windows XP - RAW - CS2 - odbitki

Zamieszczone przez Vitez
        Photoshop ma mozliwosc wyswietlania plikow graficznych w dowolnym profilu jaki mu ustawisz w 'Color Settings' (shift+ctrl+K i working space RGB).

Jesli w Photoshopie ustawisz working space RGB na sRGB, po obrobce zrobisz Edit->Convert to profile -> Working space (to tak na skroty bo mozna kilka opcji rozwinac) , oraz we wlasciwosciach monitora (prawy klik na pulpit, wlasciwosci->ustawienia->zaawansowane->zarzadzanie kolorami ) ustawisz sRGB jako jedyny i domyslny profil, to powinno ci sie wszystko kolorystycznie zgrywac.
        Usiłuję to wszystko ogarnąć, ale w paru punktach się gubię:

1. Kalibracja monitora: własna na podstawie AdobeGamma czy sRGB?
        2. Konwersja RAW: ProPhoto RGB czy sRGB IEC1966-2.1?
        3. Ustawienia CS2: Monitor RGB (za AdobeGamma) czy sRGB IEC1966-2.1 (tak samo jak powyżej)?
        4. Ustawienia podglądu CS2: Custom (i który) czy Monitor RGB?
        5. Ustawienia do printu (odbitki): konwersja do czego?

Sorry jeśli odgrzewam starego kotleta, ale ilość opcji powala.
        PS.: Czytałem Tipsy etc...

Komentarz

• czornyj
          Zasłużeni
          • 2006
          • 2626

Zamieszczone przez ucy74
          Usiłuję to wszystko ogarnąć, ale w paru punktach się gubię:

1. Kalibracja monitora: własna na podstawie AdobeGamma czy sRGB?
          2. Konwersja RAW: ProPhoto RGB czy sRGB IEC1966-2.1?
          3. Ustawienia CS2: Monitor RGB (za AdobeGamma) czy sRGB IEC1966-2.1 (tak samo jak powyżej)?
          4. Ustawienia podglądu CS2: Custom (i który) czy Monitor RGB?
          5. Ustawienia do printu (odbitki): konwersja do czego?

Sorry jeśli odgrzewam starego kotleta, ale ilość opcji powala.
          PS.: Czytałem Tipsy etc...
          Są dwie opcje. Albo poczytasz uważniej, albo nie kombinuj i ustaw wszędzie gdzie się da sRGB.
          Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• ucy74

porady

Albo poczytasz uważniej...
            To lubię

Ustawiłem,

1. Kalibracja monitora: profil z AdobeGamma.
            2. Konwersja RAW: ProPhoto RGB.
            3. Ustawienia koloru CS2: Working Space ProPhoto RGB.
            4. Ustawienia podglądu CS2: Proof Setup Monitor RGB.
            5. Ustawienia do printu (odbitki): konwersja do sRGB.

Na razie wygląda to OK, ale nie robiłem jeszcze odbitek...

Komentarz

• czornyj
              Zasłużeni
              • 2006
              • 2626

Zamieszczone przez ucy74
              To lubię

Ustawiłem,

1. Kalibracja monitora: profil z AdobeGamma.
              2. Konwersja RAW: ProPhoto RGB.
              3. Ustawienia koloru CS2: Working Space ProPhoto RGB.
              4. Ustawienia podglądu CS2: Proof Setup Monitor RGB.
              5. Ustawienia do printu (odbitki): konwersja do sRGB.

Na razie wygląda to OK, ale nie robiłem jeszcze odbitek...
              1. Monitor LCD czy CRT?
              2. Może być
              3. j.w.
              4. niekoniecznie - tu powinien być profil labu, chyba że chcesz sobie zobaczyć, jak to będzie wyglądało w w przeglądarce
              5. Wg. zasad sztuki tu powinien być profil labu. Jeżeli nie posiadasz profilu labu, to powinieneś użyć profilu możliwie zbliżonego. Dowiedz się jakie urządzenie mają w labie i jaki papier będzie używany. W ostateczności może też być sRGB
              Ostatnio edytowany przez czornyj; 4171.
              Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• ucy74

Zamieszczone przez czornyj
                1. Monitor LCD czy CRT?
                Monitor LCD. W AdobeGamma nie wiedziałem jaki podać luminofor (to chyba pytanie przy CRT) więc nie ruszałem.
                4. niekoniecznie - tu powinien być profil labu, chyba że chcesz sobie zobaczyć, jak to będzie wyglądało w w przeglądarce
                Czekaj, chciałbym to pojąć. Ustawiłem taki Proof Setup do podglądu, ale nie włączyłem użycia opcji Proof Colors. Czyli, że nic nie widzę?
                5. Wg. zasad sztuki tu powinien być profil labu... W ostateczności może też być sRGB
                Trzeba ich będzie przepytać. Zastanawiam się tylko czy lab, który ma kilka maszyn, zrobi odbitkę na tej której mam profil.

Komentarz

• czornyj
                  Zasłużeni
                  • 2006
                  • 2626

Zamieszczone przez ucy74
                  Monitor LCD. W AdobeGamma nie wiedziałem jaki podać luminofor (to chyba pytanie przy CRT) więc nie ruszałem.
                  AdobeGamma jest do "kalibracji" CRT - najlepiej to odinstalować. W ustawieniach Windows należy użyć profilu monitora LCD dostarczonego przez producenta (metoda barbarzyńska), lub utworzyć profil za pomocą kalibratora.

Zamieszczone przez ucy74
                  Czekaj, chciałbym to pojąć. Ustawiłem taki Proof Setup do podglądu, ale nie włączyłem użycia opcji Proof Colors. Czyli, że nic nie widzę?
                  Trzeba ich będzie przepytać. Zastanawiam się tylko czy lab, który ma kilka maszyn, zrobi odbitkę na tej której mam profil.
                  Oczywiście - nic nie widzisz. Działa po wciśnięciu ctrl+Y. Służy do obserwacji zachowania pliku w przestrzeni docelowej, do której masz później zamiar skonwertować pracę. Pomaga też podjąć decyzję co do sposobu konwersji.

A z labem musisz się już jakoś dogadać
                  Marcin Kałuża | foty

Komentarz

• basala
                    Uzależniony
                    • 2008
                    • 615

Odkopałem ten wątek, bo:

- nie umiem odnaleźć na forum CB zagadnienia, które mnie nurtuje, a które, jak mi się wydaje, było już poruszane

- bałem się otwierania nowego wątku (związane jest to też z tym, o czym piszę w pierwszym odnośniku)

- jestem już bardzo poirytowany własną niewiedzą/dyletanctwem i obawiam się o swoje zdrowie psychiczne

- kocham archeologię :-D

Przechodząc do adremu:

jak przygotowuje się fotografię (w programie do obróbki plików graficznych), która ma być jednocześnie umieszczona na stronie internetowej i będzie wykonana z niej odbitka w fotolabie? Przyjmujemy, że monitor jest skalibrowany za pomocą tego kaloryfera, czy jak mu tam oraz, że mamy profil maszyny z zakładu fotograficznego. Rozchodzi się mię o to, czy są jakieś wspólne etapy obróbki takiej fotografii, czy trzeba obrabiać ją odrębnie?

Z góry dziękuję za wskazówki gdzie już było tym.

Komentarz

• pank
                      Pełne uzależnienie
                      • 2008
                      • 1502

Obrabiasz jedno zdjęcie i jak już obrobisz to jedną kopię zmniejszasz do internetu i wyostrzasz a drugą konwertujesz profil labu i zapisujesz (bez podpinania tego profilu).
                      Nazywam się Piotr Knap, to i informacja że moje nazwisko można wyguglać nie jest zdaje się sprzeczne z 8 punktem regulaminu forum więc nie rozumiem czemu zostało to usunięte. Albo inaczej, rozumiem, ale powód jest dość żenujący

Komentarz

• basala
                        Uzależniony
                        • 2008
                        • 615

W takim razie nie rozumiem po co w PS jest możliwość podejrzenia wyglądu fotki po zastosowaniu profilu labu, skoro obrabia się ją tak samo do netu jak i do labu, a tylko na końcu obróbki konwertuje się.

Komentarz

• Krzychu
                          Pełne uzależnienie
                          • 2004
                          • 3611

Zamieszczone przez basala
                          W takim razie nie rozumiem po co w PS jest możliwość podejrzenia wyglądu fotki po zastosowaniu profilu labu, skoro obrabia się ją tak samo do netu jak i do labu, a tylko na końcu obróbki konwertuje się.
                          No nie do końca tak - jak zapiszesz to pierwszą do sieci, to tą drugą albo możesz skonwertować do profilu labu albo zrobić soft proof (czyli podgląd) - zwykle (szczególnie z symulacją papieru) wygląda inaczej - wtedy można ją doprowadzić do wyglądu "pierwotnego" - czyli tego przed włączeniem soft proofa (zakładając że chcemy że tak właśnie ta odbitka wyglądała) - osobiście robię "Duplicate Image", ustawiam je obok siebie,na jednej włączam soft proofa i próbuję ją doprowadzić do wyglądu drugiej (co nie jest trywialne).
                          Pozdrowienia,
                          KZ
                          KZ Aviation Photography

Komentarz

• basala
                            Uzależniony
                            • 2008
                            • 615

Przyznam, że mam problemy z ogarnięciem tematu. Te konwertowania do profilu labu z zapisywaniem pliku bez podpinania profilu labu -trochę mnie to przerasta. Jeśli ktoś z Szanownych, bardziej doświadczonych Forumowiczów, zechciałby nagle, w przyszłości, poprowadzić warsztaty dotyczące przygotowania zdjęć do wykonania z nich odbitek (z uwzględnieniem profilu kolorystycznego labu), to ja pytam: ile wynosi wpisowe? Za zrobienie video tutorialu, nawet z płatną opcją dostępu, też byłbym bardzo wdzięczny (oczywiście w wersji dla głąbów). :-D

Komentarz

• Krzychu
                              Pełne uzależnienie
                              • 2004
                              • 3611

Zamieszczone przez basala
                              Przyznam, że mam problemy z ogarnięciem tematu. Te konwertowania do profilu labu z zapisywaniem pliku bez podpinania profilu labu -trochę mnie to przerasta.
                              Niepotrzebnie - Sergiusz chyba to źle trochę ujął ale pewnie chodziło mu o softproof - czyli podgląd z użyciem profilu labu - dopóki nie skonwertujesz (przez Edit - Convert) to zostaje to co było... A jak lab jest kumaty to da radę bez względu na to z jakim profilem zapiszesz zdjęcie.
                              Pozdrowienia,
                              KZ
                              KZ Aviation Photography

Komentarz

• basala
                                Uzależniony
                                • 2008
                                • 615

Sergiusz? Chyba antySergiusz.

W każdym razie dzięki za, swego rodzaju, pracę u podstaw.

Komentarz

Pracuję...