CS3 - Co Nowego

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Janusz Body
    Moderator
    • 2004
    • 5757

Zamieszczone przez c42
    ...taki mozg jak Ty nie widzial elementsa w akcji? zaluj bo wiele rzeczy jest kapitalnie rozwiazanych. a DPP widziales na oczy? no tak zapomnialem to tez Ciebie mierzi... wiec tam tez jest takie "przed i po"...

HDR z Photomatix byl niebo ladniejszyz niz w wykonaniu CSa, widziales ta roznice?

odpowiem rownie zlosliwie ze informacje o nowym CS3 mozna poszukac w sieci...

edit. wlasnie Tomasz wlepil mi warna za obrazanie ludzi... Janusz czujesz sie obrazony? ja rozumumiem ze zakladajac topic "co nowego w cs3" czekasz na rozmowe dotyczaca tego programu... no nic mam nauczke nie podejmowac tematow w ktorym uczestniczy ktores z forumowych guru... brawo :-) swoja droga Janusz nie chcac mi odpisywac mogl sie ugryzc w jezyk i przemilczec sprawa a ton Janusza tez mial daleko do "przyjaznego"...
    I po co ten zjadliwy ton? Odpowiedziałem Ci rzeczowo a Ty szukasz zaczepki?

DPP i Elements widziałem. DPP nawet czasem używam a Elements jako "kulawą protezę" PS wywaliłem z dysku. Nie jest to sprawa obrzydzenia tylko prostej logiki. Wszystko co jest w Elements jest również w PS.

Używam PSa do fotografii nie do grafiki. Do "podrasowania fotek", używając Twojego języka. Do grafiki wolę Corela a nazwa "PhotoShop" dość jasno określa kierunek zastosowań. Odszumianie w PS jest równie skuteczne jak ostrzenie. Można się tego nauczyć przy odrobinie wysiłku. Jak się komuś nie chce to można sobie kupić np. NeatImage Pro+ za dodatkowe 74.90 USD. (wersja pro+ ma plug-ina do PSa). Kwestia kalkulacji. Oprogramowanie jest też chronione patentami i Adobe kupiło Pixmanteca, żeby móc używać engine z RSP/E. Widać nie widzą potrzeby kupowania NojseNinja czy NeatImage.

Podobnie z Photomatixem (mam) - nie wiem, nie potrafię odpowiedzieć dzisiaj na pytanie czy jest w czymkolwiek lepszy od CS3. Zapewne wyjdzie w praniu. Identycznie z panoramami. Przepuściłem przez CS3 kilka swoich strych panoramek i jestem bardziej niż zadowolony z efektów, co nie zmienia faktu, że w kilku miejscach PTGui zrobił to lepiej. Nie wiem jeszcze czy to "wina" CS3 czy operatora.

Nie, nie czuję się obrażony. Nie będę pisał dlaczego bo ja dostanę warna Nie zmienia to faktu, że Twoja wypowiedź jest ubliżająca i zaczepna - takie przynajmniej intencje mogę z niej wyczytać.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Vitez
      zło konieczne
      • 2004
      • 19804

Zamieszczone przez c42
      taki mozg jak Ty nie widzial elementsa w akcji? zaluj bo wiele rzeczy jest kapitalnie rozwiazanych. a DPP widziales na oczy? no tak zapomnialem to tez Ciebie mierzi... (...)
      edit. wlasnie Tomasz wlepil mi warna za obrazanie ludzi... Janusz czujesz sie obrazony?
      Zamieszczone przez Janusz Body
      I po co ten zjadliwy ton? Odpowiedziałem Ci rzeczowo a Ty szukasz zaczepki? (...)
      Nie, nie czuję się obrażony. Nie będę pisał dlaczego bo ja dostanę warna Nie zmienia to faktu, że Twoja wypowiedź jest ubliżająca i zaczepna - takie przynajmniej intencje mogę z niej wyczytać.
      Warn jest wlasnie za zjadliwosc i zaczepny ton, niezaleznie od tego czy obiekt zaczepki czuje sie obrazony czy tez po nim to splywa bo to nie jego poziom dyskusji . Wlasciwie warn powinien byc za trollowanie a nie obrazanie ludzi. Prosze o nie kontynuowanie wymiany zdan w tym kierunku i wyciagniecie chociazby minimum nauczki.

Komentarz

• mirhon
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1025

Zamieszczone przez Janusz Body
        .....
        Sporo tego. Niby to samo jest w LightRoomie ale... pewnie z przyzwyczajenia do ACR jakoś lepiej mi się z tego korzysta w ACR....
        A jak jest z podglądem edytowanego zdjęcia. Czy jest możliwość np. wywołania w 2 różnych WB i porównania na ekranie?
        Canon 20d + Tamron 28-75/2.8 + Canon 70-200/4L + Speedlite 550ex

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez mirhon
          A jak jest z podglądem edytowanego zdjęcia. Czy jest możliwość np. wywołania w 2 różnych WB i porównania na ekranie?
          Nie ma. Jest, tak jak było do tej pory, preview gdzie można podejrzeć "przed" i "po" poprawkach dla danej zakładki. Oczywiście można wołać różne wersje do PS i oglądać ale to upierdliwe jest. Zapewne kwestia przyzwyczajenia. Ja nigdy z porównań "obok siebie" nie korzystałem. Używałem tego "przed" i "po" więc dla mnie jest OK.

Jest za to "healing brush" do usuwania paprochów - taki jak w LightRoomie.

Janusz,

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Pod koniec tygodnia ma się ukazać upgrade do ACR 4.0 z numerkiem 4.1 a w nim:

- dodatkowe suwaczki w zakładce "noise & sharpening"
            - obsługę RAWów z Mk III i Nikona D40X (plus kilku nowych "outsiderów")
            - coś z Capture One (sic!)
            - inne dodatki

Plug-in się trochę opóźnił - miał być na początku tygodnia.

EDIT: Nowa wersja DNG też ma sie ukazać.
            Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,

Komentarz

• mor_feusz
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1370

To i pewnie do Lightrooma sie pojawi (aczkolwiek starcza)

Komentarz

• Janusz Body
                Moderator
                • 2004
                • 5757

Hmmmm... na dwoje babka wróżyła. LR ma ten sam engine ale jest adresowany do innego odbiorcy więc raczej ma nie robić konkurencji "sztandarowemu produktowi". Z drugiej strony legalni uzytkownicy RawShootera Premium dostali za darmo LightRooma 1.0 więc szybka edycja "poprawionego" LR do wersji 2.0 jest całkiem prawdopodobna bo za toto już trzeba będzie zapłacić.

Janusz,

Komentarz

• Janusz Body
                  Moderator
                  • 2004
                  • 5757

No i już jest

i nowy wyglad zakładki sharpening:

i opis działania:

Important Notes Regarding Camera Raw 4.1
                  There are several significant changes to Camera Raw 4.1 described below:
                  Clarity
                  New Control available in the Basic panel. Clarity adds depth to an image by increasing local contrast. When using this setting, it is best to zoom in to 100% or greater. To maximize the effect, increase the setting until you see halos near the edge details of the image, and then reduce the setting slightly.
                  Sharpening Improvements:
                  Additional controls available in the Detail panel. The zoom level must be set to 100% or greater in order to view the effects of these controls.
                  Amount
                  Adjusts edge definition. Increase the Amount value to increase sharpening. A value of zero turns off sharpening. In general, set Amount to a lower value for cleaner images. The adjustment locates pixels that differ from surrounding pixels based on the threshold you specify and increases the pixels’ contrast by the amount you specify. Press Alt (Windows) or Option (Mac OS) while dragging this slider to view the sharpening on a grayscale preview.
                  Radius
                  Adjusts the size of the details that sharpening is applied to. Photos with very fine details may need a lower radius setting. Photos with larger details may be able to use a larger radius. Using too large a radius will generally result in unnatural looking results. Press Alt (Windows) or Option (Mac OS) while dragging this slider to preview the radius effect on edge definition.
                  Detail
                  Adjusts how much high-frequency information is sharpened in the image and how much the sharpening process emphasizes edges. Lower settings primarily sharpen edges to remove blurring. Higher values are useful for making the textures in the image more pronounced.
                  Masking
                  Controls an edge mask. With a setting of zero, everything in the image receives the same amount of sharpening. With a setting of 100, sharpening is mostly restricted to those areas near the strongest edges. Press Alt (Windows) or Option (Mac OS) while dragging this slider to see the areas to be sharpened (white) versus the areas masked out (black).

EDIT: I jeszcze :

....# Lightroom and Camera Raw will be updated together to ensure raw format and settings compatibility. For each update there can be a brief period of time when one product is released before the other. Please note that Camera Raw 4.1 has been released in advance of Lightroom’s next update that will be available shortly.
                  # It is a known issue that sharpening on PowerPC is slow. We plan to make it faster in a future version.

Janusz,

Komentarz

• mor_feusz
                    Pełne uzależnienie
                    • 2006
                    • 1370

Do zludzenia przypomina Lightrooma.

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

Zamieszczone przez mor_feusz
                      Do zludzenia przypomina Lightrooma.
                      Nic dziwnego. W końcu oba-dwa są Adobe i mają wspólny engine.

Ciekawostką jest info o PowerPC - że się slimaczy.

EDIT: Wygląda na to, że trzeba będzie zweryfikować poglądy o nie-ostrzeniu w konwerterach RAW. To pierwszy konwerter w którym są możliwe lokalne zmiany. Bardzo jestem ciekaw jak na to zareagują inni - Capture One zapowiada nowe C1 na lato. Chyba mają problem.

Janusz,

Komentarz

• Janusz Body
                        Moderator
                        • 2004
                        • 5757

Tutorial do ACR 4.1

Defringe, Clarity, Sharpening i... nowe odszumianie. Chyba jeszcze nigdy tyle nowości nie było.

Janusz,

Komentarz

• Vitez
                          zło konieczne
                          • 2004
                          • 19804

Draznisz mnie bo przesiadka zapowiada mi sie w sierpniu dopiero albo i pozniej

Komentarz

• Janusz Body
                            Moderator
                            • 2004
                            • 5757

Zamieszczone przez Vitez
                            Draznisz mnie bo przesiadka zapowiada mi sie w sierpniu dopiero albo i pozniej
                            Cała przyjemność po mojej stronie

Janusz,

Komentarz

• Jacek Deka
                              Początki nałogu
                              • 2006
                              • 356

Bardzo ciekawa opcja, coś jak zabawa na maskach wyostrzających, tyle że w RAWie.
                              Jestem ciekaw jak szybko da się pracować tym narzędziem porównując do wykonanych czynnościach na samych maskach.

Komentarz

• Janusz Body
                                Moderator
                                • 2004
                                • 5757

Zamieszczone przez Jacek Deka
                                ...Jestem ciekaw jak szybko da się pracować tym narzędziem....

To jest super szybkie. Właściwie nie widać opóźnień jak się jeździ suwaczkami. Co więcej to jest tak śmisznie zrobione, że wciśnięty alt działa TYLKO przy view na 100% (lub więcej)

Janusz,

Komentarz

Pracuję...