CS3 - Co Nowego

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kjoanna
    Początki nałogu
    • 2006
    • 494

Zamieszczone przez mor_feusz
    Do zludzenia przypomina Lightrooma.
    Wygladem czy funkcjami? Bo przeciez w LR jest tylko jeden suwak do ostrzenia. No ale mam nadzieje ze to rozszerza i bedzie funkcja maskowania bo wyglada bardzo ciekawie

CB

Komentarz

• mor_feusz
      Pełne uzależnienie
      • 2006
      • 1370

Funkcjami - fakt faktem tylko! 1 do ostrzenia. Wyglada niezle. Cheyba trzeba bedzie zakupic upgrade (aczkolwiek w takiej wersji jak jest mi wystarcza) i tak ostrze skryptem JANUSZA (w robocie w domu nie mam PSa)

Komentarz

• Janusz Body
        Moderator
        • 2004
        • 5757

.... i tak ostrze skryptem JANUSZA ....
        To nowe ACR 4.1 w masking robi praktycznie to samo co w tejże akcji (z wątku o ostrzeniu w T&T).

Nowe ACR ma zupełnie nowe podejście do ostrzenia. Można powiedzieć nową "filozofię" ostrzenia wymyśloną chyba przez Bruce Fraser'a. Amount, Radius i Detail tylko z wyglądu przypominają USM. Z USM nie mają wiele wspólnego. Detail jest dość daleko od USMowego Tresholdu. W połączeniu z "Clarity" (podnosi lokalne kontrasty czyli też ostrzy) to jest zupełnie nowa jakość. Powiedzał bym rewolucja w konwerterach.

Dodane defringe (w zakładce od aberracji) z trzema "stopniami" wycinania obwódek wokół wypalonych świateł (np. odbłyski na wodzie) usuwa jedną z ostatnich wad ACRa.

Adobe widać postawił na obróbkę RAWów. Nic dziwnego bo "kupili" człowieka, który pisał engine do Capture One i (potem) RawShootera. Ostatnio dodali obsługę formatów Phase One. Czyżby chęć przejęcia i tego? Oj będzie się działo...

Po jednodniowych zabawach z ACR 4.1 jestem nim zachwycony. Aha i nie pracuję dla Adobe

EDIT: To na co wszyscy narzekali tj. kolory skóry chyba przestało być słabą stroną ACR

EDIT2: Może się mylę ale wydaje mi się, że celem Adobe jest taki konwerter po którym już nie trzeba poprawiać w PS. Czyli to co będzie w LR 1.1 (?) ma wystarczyć na 99.9% zdjęć. Wyraźny podział rynku na "szybkie RAWy" -> LightRoom, grafika i intensywna obróbka zdjęć -> PS CS3 i 3D + movies w PS CS3 Extended
        Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
        Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• mor_feusz
          Pełne uzależnienie
          • 2006
          • 1370

Zamieszczone przez Janusz Body
          EDIT2: Może się mylę ale wydaje mi się, że celem Adobe jest taki konwerter po którym już nie trzeba poprawiać w PS. Czyli to co będzie w LR 1.1 (?) ma wystarczyć na 99.9% zdjęć. Wyraźny podział rynku na "szybkie RAWy" -> LightRoom, grafika i intensywna obróbka zdjęć -> PS CS3 i 3D + movies w PS CS3 Extended
          I tutaj ise z toba zgodze. ACR 4.1 (czyli powiedzmy Lightroom 1.1) to w zupelnosci dla "pstrykacza" wszystko co trzeba. Tacy ludzie jak ja (czyli ze znikoma znajomopscia PSa) stawiaja sobie na celu 1 zadanie: convert - (sharpen) - save.

Komentarz

• Janusz Body
            Moderator
            • 2004
            • 5757

Jeszcze jedna ciekawostka dla tych co mają kopie "legalne inaczej"

Od dnia ukazania się płytki, tej oryginalnej, cały PS CS3 został "updatowany" i muszę powiedzieć, że jest sporo inny od pierwotnej wersji. Chyba jest nie tylko nowe ACR ale też nowy sposób walki z piractwem.

Janusz,

Komentarz

• mor_feusz
              Pełne uzależnienie
              • 2006
              • 1370

I dobrze - w koncu ci co potrzebuja kupia a ci ktorych nie stac to albo starsze wersje albo alternatywy (elements, corel)

Edit:
              Janusz czy camera raz ma teraz "prostowniczke" czt tylko w PSie? (chyba namowie firme na upgrade)
              Ostatnio edytowany przez mor_feusz; 5033.

Komentarz

• tmaciak
                Uzależniony
                • 2006
                • 610

I tutaj ise z toba zgodze. ACR 4.1 (czyli powiedzmy Lightroom 1.1) to w zupelnosci dla "pstrykacza" wszystko co trzeba. Tacy ludzie jak ja (czyli ze znikoma znajomopscia PSa) stawiaja sobie na celu 1 zadanie: convert - (sharpen) - save.
                Dokładnie... jak widzę mi na ten przykład PE (z PE 5.0 nowy ACR będzie chodzić) + później Lightroom powinien wystarczyć.
                Pozdrawiam, Tomek
                Canon S-120PC II

Komentarz

• mor_feusz
                  Pełne uzależnienie
                  • 2006
                  • 1370

Zamieszczone przez tmaciak
                  Dokładnie... jak widzę mi na ten przykład PE (z PE 5.0 nowy ACR będzie chodzić) + później Lightroom powinien wystarczyć.
                  Bije sie w piersi , niedoczytalem:
                  The Camera Raw 4.1 plug-in is not compatible with versions of Photoshop earlier than Photoshop CS3 or versions of Photoshop Elements earlier than Photoshop Elements 4.0 for Macintosh or Photoshop Elements 5.0 for Windows.
                  Czyli moge spokojnie zakupic upgrade z PSE4 do PSE5

Komentarz

• energia_ki
                    Początki nałogu
                    • 2007
                    • 291

mam pytanie - nabylam nowego PSa [zawsze byłam straszna psiara :smile: ], ściągnęłam to nowiutkie, jeszcze pachnące świeżością ACR, ale nim rozgryzę możliwości tego całego kombajnu, trochę czasu minie - czy jest już może jakaś sensowna książka do CS3? oczywiscie najlepsza będzie Biblia, ale na nią przyjdzie poczekać...
                    i czy są jakieś naprawdę dobre strony o PSie? - nie chodzi mi o takie, na których królują tutoriale radzące, jak zrobić kolejny tandenty efekcik...

Komentarz

• Janusz Body
                      Moderator
                      • 2004
                      • 5757

...
                      Janusz czy camera raz ma teraz "prostowniczke" czt tylko w PSie? (chyba namowie firme na upgrade)
                      Jeśli chodzi Ci o prostowanie poziomu to TAK ma.

Zamieszczone przez energia_ki
                      ....czy jest już może jakaś sensowna książka do CS3? oczywiscie najlepsza będzie Biblia, ale na nią przyjdzie poczekać...
                      i czy są jakieś naprawdę dobre strony o PSie? - nie chodzi mi o takie, na których królują tutoriale radzące, jak zrobić kolejny tandenty efekcik...

Na książkę przyjdzie poczekać trochę. Na sensowną książkę przyjdzie poczekać długo ACR 4.1 ukazał się raptem 4 dni temu i stanowi sporą rewolucję w obróbce RAWów.

Z ciekawszych stron to... Adobe w katalogu education jest naprawdę sporo ciekawych artykułów.

Drugie to: http://photoshopnews.com/ - zwykle najszybciej piszą o nowościach.

Trzecie to tutoriale Lyndy. http://www.lynda.com/ - dostęp za 25$ / miesiąc piszą McClelland, Kelby i inni dobrze poinformowani.

Janusz,

Komentarz

• kjoanna
                        Początki nałogu
                        • 2006
                        • 494

Zamieszczone przez Janusz Body
                        Trzecie to tutoriale Lyndy. http://www.lynda.com/ - dostęp za 25$ / miesiąc piszą McClelland, Kelby i inni dobrze poinformowani.
                        Ja korzystalam z kursu Lyndy CS2 dla zaawansowanych Chris'a Orwig'a.
                        Polecam

CB

Komentarz

• energia_ki
                          Początki nałogu
                          • 2007
                          • 291

Januszu, kjoanno - dzięki!

Komentarz

• tmaciak
                            Uzależniony
                            • 2006
                            • 610

Bije sie w piersi , niedoczytalem:
                            The Camera Raw 4.1 plug-in is not compatible with versions of Photoshop earlier than Photoshop CS3 or versions of Photoshop Elements earlier than Photoshop Elements 4.0 for Macintosh or Photoshop Elements 5.0 for Windows.
                            Czyli moge spokojnie zakupic upgrade z PSE4 do PSE5
                            Z ciekawostek, to znajomy (wues) wrzucił ACR 4.1 do PSE4 i działa (a przynajmniej PSE 4 nie protestował) ale jeśli chodzi o funkcje to jest znacznie ubożej niż w CS3.

Ja w końcu zamówiłem PSE5, mam już dosyć bet i triali :-D więc jak dojdzie, to będę mógł się podzielić wrażeniami.

Ciekaw jestem czy upgrade Lightroom'a będzie płatny...
                            Ostatnio edytowany przez tmaciak; 7338. Powód: Uzupełnienie informacji o znajomym i uściślenie co nie protestowało...
                            Pozdrawiam, Tomek
                            Canon S-120PC II

Komentarz

• Janusz Body
                              Moderator
                              • 2004
                              • 5757

Zamieszczone przez tmaciak
                              ....
                              Ciekaw jestem czy upgrade Lightroom'a będzie płatny...
                              Nie zdziwię się jak będzie płatny. W końcu trzeba zgarnąć kasę od posiadaczy RawShootera co dostali v.1.0 za darmo

Janusz,

Komentarz

• greg7878
                                Bywalec
                                • 2007
                                • 219

Witam.
                                Proszę o wyrozumiałość dla mojej niewiedzy , ale...
                                Testuję CS3 i mam wątpliwość związaną z ostrzeniem w ACR 4.1. Niebardzo mogę się połapać ja tam działa funkcja MASKOWANIE. Podczas regulacji suwakiem szczegóły na podglądzie zmieniają swoje kolory z czerwonego przez biały , czarny do niebieskiego - co oznacza każdy z kolorów i jak tego używać ? Mam nadzieję , że ktoś mnie oświeci ...
                                6D mark II+BG-E21 / 60D+BG-E9 / 600D+BG-E8 / 350D+BG-E3 / C 16-35 4 IS L / C 17-55 2.8 IS /C 10-22 3.5-4.5 /T 28-75 2.8 /C 50 1.8 STM /C 85 1.8 /C 100 2.8 L MACRO /C 60 2.8 MACRO /C 35 2.0 IS /S 8 3.5 FISH-EYE /T 70-200 2.8 /C 70-300 4-5.6 IS /... / i coś tam jeszcze ...

Komentarz

Pracuję...