Już wiem po co czarnoskórzy mają jasne wnętrze dłoni.
Szybkie pytanie
Zwiń
X
-
650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0 -
Komentarz
-
Też tak robię przy czym u mnie poprawka jest o połowę mniejsza. Trzeba pamiętać aby dłoń była tak samo oświetlona jak fotografowany obiekt.Komentarz
-
To jest trochę "osobnicze" ale raz ustalone wystarczy na długo. Dłużej niż szara karta
Tak naprawdę to niekoniecznie musi być ręka. Z ręką jest o tyle wygodnie, że trudno zapomnieć i zostawić w domu. Szara karta, biała kartka papieru, suknia ślubna, śnieg, zielona trawa nadają się tak samo jak ręka - trzeba tylko znać wielkość poprawki i przełamać niechęć do trybu M
Światłomierz zakłada, że pomiar jest od szarej karty, która odbija 18% światła. Suknia ślubna czy komunijna odbija nawet więcej niż biała strona karty kodaka czyli mierząc na suknię należało by dołożyć przynajmniej 2.5 EV. Śwaitłomierz jest głupi i nas trochę oszukuje więc najlepiej go wyłączyć.
Zaraz będzie, że jestem heretykiem namawiającym do złego...
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Właśnie sobie pomyślałem, że tak mści się ślepa wiara w możliwości poprawiania na kompie. (Btw. przetoczył się akurat przez forum taki wątek "czy poprawiacie zdjęcia") A od czego jest wyświetlacz? Chyba było widać, że coś jest nie tak. Ta sytuacja która jest na zdjęciu trwała dobrą chwilę i mozna było korygować ekspozycję.Komentarz
-
Serdecznie dziękuję za wszystkie rady;
to było moje pierwsze focenie w kościele i popełniłem mnóstwo błędów. Zaufałem światłomierzowi, a on na ISO 1600 przy 5.6 pokazywał czasy około 30-100, a wolałem mieć zdjęcia niedoświetlone niż poruszone. Nie była to na szczęście żadna ważna okazja, a z niektórych fotek z kościoła da się jeszcze na szczęście coś wyciągnąć.Komentarz
-
Nikt nie jest doskonały. Nie wszyscy potrafia sie do tego przyznać. Fajnie że pytałeś, mam nadzieję że pomogło.Komentarz
-
No cóż, wziąłem tego RAWa jeszcze raz, obrobiłem, przepuściłem przez NeatImage- i jestem nareszcie zadowolony.
Gdybym miał jeszcze jakieś laickie pytanie, nie omieszkam tu zajrzeć
. Jeszcze raz wszystkim dziękuję.
Komentarz
Komentarz