Spóźniona reakcja 400d

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kapako

Spóźniona reakcja 400d

Czytałem już wątek dotyczący braku komunikacji pomiędzy 400d a komputerem. Ja dostrzegam inny problem. Po podłączeniu aparatu do kompa program EOS utility reaguje po ok. 40 sekundach. To długi czas oczekiwania. Czy to normalne? Czy można coś z tym zrobić? Napisano już, że z czytnikiem kart jest szybciej, ale czy nie można przyspieszyć kopiowania zdjęć wprost z aparatu?
  • ecki74
    Początki nałogu
    • 2006
    • 289

Czas komunikacji zależy wg mnie od pojemności karty i ilości zdjęc na karcie, gdyż jak się podłaczy aparat to on odczytuje wszytkie dane z karty a dopiero potem uruchamia EOS Utility
    -owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk

uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl

Komentarz

• kapako

Sprawdziłem. Masz rację. Dziękuję!

Komentarz

• tomygun
        Bywalec
        • 2006
        • 204

przy 2GB karcie prawie w pełni zapisanej trwa u mnie przynajmniej to ok 20 min :/ zanim w ogóle EOS utility zapyta co dalej robić, no i kolejne 20 min albo więcej zgrywania
        GALERIA CB <========> GALERIA

Komentarz

• ErnestPierwszy
          Uzależniony
          • 2006
          • 734

Zamieszczone przez tomygun
          przy 2GB karcie prawie w pełni zapisanej trwa u mnie przynajmniej to ok 20 min :/ zanim w ogóle EOS utility zapyta co dalej robić, no i kolejne 20 min albo więcej zgrywania
          A jaki masz port USB? Wersję 1.1 czy 2.0? Może masz stare sterowniki w komputerze. Czasami nie wszystkie porty USB w starszym komputerze są w wersji 2.0...

Sprawdź.

Komentarz

• Vitez
            zło konieczne
            • 2004
            • 19804

A czy macie jakis konkretny powod by meczyc sie z tak dlugim czasem oczekiwania i dlugim czasem transferu? Czytniki kart CF kosztuja juz naprawde znosne pieniadze.

Komentarz

• tpop
              Pełne uzależnienie
              • 2004
              • 1465

Zamieszczone przez Vitez
              Czytniki kart CF kosztuja juz naprawde znosne pieniadze.
              z 15zł
              photography is like feeding heroin, its highly addictive

Komentarz

• tomygun
                Bywalec
                • 2006
                • 204

Zamieszczone przez ErnestPierwszy
                A jaki masz port USB? Wersję 1.1 czy 2.0? Może masz stare sterowniki w komputerze. Czasami nie wszystkie porty USB w starszym komputerze są w wersji 2.0...

Sprawdź.
                co do portu, hymmm, wstyd się przyznać ale jak to sprawdzić mam płyte k7s5a ale na necie nic nie znalazłem o prędkości portów.

Zamieszczone przez Vitez
                A czy macie jakis konkretny powod by meczyc sie z tak dlugim czasem oczekiwania i dlugim czasem transferu? Czytniki kart CF kosztuja juz naprawde znosne pieniadze.
                Kupiłem ów czytnik, i może wynika to z mojej głupoty, a jeśli tak to z chęcią dowiem się jak rozwiązać moje problemy, a mianowicie, przy zgrywaniu przez czytnik zdjęcia nie są automatycznie obracane, a dwa, że nie można sobie ustalić z góry jak będą się nazywały, choć z tym to można sobie łatwo poradzić, w sumie poobracać też można ręcznie, tylko po co się męczyć gdy może być to zrobione od razu przy zgrywaniu, choć jak już wspomniałem jeśli można to jakoś obejść to z chęcią się o tym dowiem

Komentarz

• tpop
                  Pełne uzależnienie
                  • 2004
                  • 1465

Zamieszczone przez tomygun
                  przy zgrywaniu przez czytnik zdjęcia nie są automatycznie obracane, a dwa, że nie można sobie ustalić z góry jak będą się nazywały, choć z tym to można sobie łatwo poradzić, w sumie poobracać też można ręcznie, tylko po co się męczyć gdy może być to zrobione od razu przy zgrywaniu, choć jak już wspomniałem jeśli można to jakoś obejść to z chęcią się o tym dowiem
                  czytnik to czytnik. Nie robi nic prócz czytania. Nie obraca, nie nazywa plikow, nie wyostrza fotek . Obracaniem fotek zajmuje sie u mnie ACDSee, zmiany nazw to TotalCommander a wyostrzanie to... a nie ja nie wyostrzam

Komentarz

• tomygun
                    Bywalec
                    • 2006
                    • 204

a Wy jak ?? zgrywacie przez czytnik a później ręcznie obracacie i zmieniacie nazwy?? choć najbardziej ciekawi mnie obracanie

Komentarz

• tpop
                      Pełne uzależnienie
                      • 2004
                      • 1465

ACDSee ma opcje autorotacji wiec nawet obracania nie zauważam. Zgrywam tylko przez czytnik.

Komentarz

• mruczek
                        Bywalec
                        • 2005
                        • 240

Zgrywam przez aparat nie korzystając z żadnego gówna dostarczonego przez producenta. W totalcommanderze wybieram dysk - kartę pamięci aparatu, potem F5 - i kopiuję do katalogu wcześniej utworzonego. Nazw plików nie zmieniam, wolę numerami. Zdjęciami zarządzam poprzez picase.

P.S. nienawidzę iPhoto na macu za to, że zmienia daty plikom na dzień kopiowaniu.

Komentarz

• Kazelot
                          Dopiero zaczyna
                          • 2006
                          • 24

możesz też sprawdzić sposób połączenia ustawiony w aparacie czy masz PC czy PTP (u mnie na PTP własnie reagował taim dużym opóźnieniem w 350D). na PC uruchamia się raczej byskawicznie przy 2GB fotek.
                          pozdrawiam.

Komentarz

• tomygun
                            Bywalec
                            • 2006
                            • 204

Zamieszczone przez Kazelot
                            możesz też sprawdzić sposób połączenia ustawiony w aparacie czy masz PC czy PTP (u mnie na PTP własnie reagował taim dużym opóźnieniem w 350D). na PC uruchamia się raczej byskawicznie przy 2GB fotek.
                            pozdrawiam.
                            przeszukałem menu w aparacie, ale nic takiego nie znalazłem, więc albo w 400D takiej opcji nie ma, albo proszę o podpowiedź gdzie to znaleźć
                            Pozdrawiam.

Komentarz

• Kazelot
                              Dopiero zaczyna
                              • 2006
                              • 24

rzeczywiscie nie widze tej opcji w 400D sorki za zamieszanie. uzywam 350D i kiedyś miałem podobny problem jak przestawiłe ten (w Twoim przypadku) wirtualny parametr

Komentarz

Pracuję...