Czytałem już wątek dotyczący braku komunikacji pomiędzy 400d a komputerem. Ja dostrzegam inny problem. Po podłączeniu aparatu do kompa program EOS utility reaguje po ok. 40 sekundach. To długi czas oczekiwania. Czy to normalne? Czy można coś z tym zrobić? Napisano już, że z czytnikiem kart jest szybciej, ale czy nie można przyspieszyć kopiowania zdjęć wprost z aparatu?
Spóźniona reakcja 400d
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Czas komunikacji zależy wg mnie od pojemności karty i ilości zdjęc na karcie, gdyż jak się podłaczy aparat to on odczytuje wszytkie dane z karty a dopiero potem uruchamia EOS Utility-owe zabawki + parę zoom-ów ; coś stałego i błysk
uczę się robić ... zdjęcia i stronkę ... www.ecki74.za.pl -
-
przy 2GB karcie prawie w pełni zapisanej trwa u mnie przynajmniej to ok 20 min :/ zanim w ogóle EOS utility zapyta co dalej robić, no i kolejne 20 min albo więcej zgrywania
Komentarz
-
A jaki masz port USB? Wersję 1.1 czy 2.0? Może masz stare sterowniki w komputerze. Czasami nie wszystkie porty USB w starszym komputerze są w wersji 2.0...
Sprawdź.Komentarz
-
A czy macie jakis konkretny powod by meczyc sie z tak dlugim czasem oczekiwania i dlugim czasem transferu? Czytniki kart CF kosztuja juz naprawde znosne pieniadze.Komentarz
-
Komentarz
-
co do portu, hymmm, wstyd się przyznać ale jak to sprawdzić
mam płyte k7s5a ale na necie nic nie znalazłem o prędkości portów.
Kupiłem ów czytnik, i może wynika to z mojej głupoty, a jeśli tak to z chęcią dowiem się jak rozwiązać moje problemy, a mianowicie, przy zgrywaniu przez czytnik zdjęcia nie są automatycznie obracane, a dwa, że nie można sobie ustalić z góry jak będą się nazywały, choć z tym to można sobie łatwo poradzić, w sumie poobracać też można ręcznie, tylko po co się męczyć gdy może być to zrobione od razu przy zgrywaniu, choć jak już wspomniałem jeśli można to jakoś obejść to z chęcią się o tym dowiemKomentarz
-
czytnik to czytnik. Nie robi nic prócz czytania. Nie obraca, nie nazywa plikow, nie wyostrza fotekprzy zgrywaniu przez czytnik zdjęcia nie są automatycznie obracane, a dwa, że nie można sobie ustalić z góry jak będą się nazywały, choć z tym to można sobie łatwo poradzić, w sumie poobracać też można ręcznie, tylko po co się męczyć gdy może być to zrobione od razu przy zgrywaniu, choć jak już wspomniałem jeśli można to jakoś obejść to z chęcią się o tym dowiem
. Obracaniem fotek zajmuje sie u mnie ACDSee, zmiany nazw to TotalCommander a wyostrzanie to... a nie ja nie wyostrzam
Komentarz
-
a Wy jak ?? zgrywacie przez czytnik a później ręcznie obracacie i zmieniacie nazwy?? choć najbardziej ciekawi mnie obracanieKomentarz
-
ACDSee ma opcje autorotacji wiec nawet obracania nie zauważam. Zgrywam tylko przez czytnik.Komentarz
-
Zgrywam przez aparat nie korzystając z żadnego gówna dostarczonego przez producenta. W totalcommanderze wybieram dysk - kartę pamięci aparatu, potem F5 - i kopiuję do katalogu wcześniej utworzonego. Nazw plików nie zmieniam, wolę numerami. Zdjęciami zarządzam poprzez picase.
P.S. nienawidzę iPhoto na macu za to, że zmienia daty plikom na dzień kopiowaniu.Komentarz
-
możesz też sprawdzić sposób połączenia ustawiony w aparacie czy masz PC czy PTP (u mnie na PTP własnie reagował taim dużym opóźnieniem w 350D). na PC uruchamia się raczej byskawicznie przy 2GB fotek.
pozdrawiam.Komentarz
-
przeszukałem menu w aparacie, ale nic takiego nie znalazłem, więc albo w 400D takiej opcji nie ma, albo proszę o podpowiedź gdzie to znaleźć
Pozdrawiam.Komentarz
-
Komentarz