Soft do sklejania panoramy

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • brzoza
    Bywalec
    • 2005
    • 127

Zamieszczone przez Janusz Body
    niedawno nabyłem PTGui 7.2 Pro
    Tu się nie upieram, bo nie mam doświadczenia z najnowszym PTGui pro.

Zgadzam się co do jednego Panorama Factory to zabawka raczej
    Dokładnie :-)

pozdr.

Komentarz

• Janusz Body
      Moderator
      • 2004
      • 5757

Zamieszczone przez brzoza
      Tu się nie upieram, bo nie mam doświadczenia z najnowszym PTGui pro.
      ...

Nie chodzi tylko o najnowsze PTGui 7.2 Pro PTGui nawet to stare w wersji 5.0 po prostu oferuje dużo lepsze rozwiązania. Daje możliwości używania jako plug-inów enblend, smartblend, autopano. Ma bardzo efektywne własne algorytmy "blendowania" i "auto-łączenia". Daje możliwości wyboru punktu perspektywy, prostowania horyzontu. Daje możliwości określenia "punktów wspólnych" ręcznie. CS3 bardzo ładnie układa maski ale... błędów automatu nie sposób usunąć. PTGui robi to wszystko o niebo lepiej

Janusz,
      Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• brzoza
        Bywalec
        • 2005
        • 127

PTGui robi to wszystko o niebo lepiej
        Aż tak nie analizowałem ficzerów PTGui, ale mam taka jedną panoramke, która jest dla mnie swego rodzaju wskaźnikiem... sęk w tym, że była robiona na 17 mm, co było dodatkowym utrudnieniem. PF poległ, PTGUi się strasznie męczył, nawet ręczne definiowanie control pointów nie pomagało i tworzył jakieś poprzestawiane abstrakcje... póki co tylko CS3 poradził sobie, i to na zasadzie "ładuje pliki i sklejaj se sam" :-)

Oczywiście nie jest to jakaś wyrocznia możliwości programu :-)
        Inna sprawa, że mam CS3 i już nie chcę pakować kasy w kolejny/inny soft, starając się wycisnąć z CS3 co sie da...

pozdr.

pozdr.

Komentarz

• Janusz Body
          Moderator
          • 2004
          • 5757

Zamieszczone przez brzoza
          Aż tak nie analizowałem ficzerów PTGui, ale mam taka jedną panoramke, która jest dla mnie swego rodzaju wskaźnikiem... sęk w tym, że była robiona na 17 mm, co było dodatkowym utrudnieniem. PF poległ, PTGUi się strasznie męczył, nawet ręczne definiowanie control pointów nie pomagało i tworzył jakieś poprzestawiane abstrakcje... póki co tylko CS3 poradził sobie, i to na zasadzie "ładuje pliki i sklejaj se sam" :-).....
          PTGui wykorzystuje pano12.dll i wymaga doinstalowania modułów PanoTools (np. ze strony: http://www.photocreations.ca/panotools/) o czym zresztą lojalnie uprzedzają na swoich stronach. PanoTools dostępne na ich stronie nie obsługuje fisheye i obiektywów szerokokątnych - nie wiem może to kwestia licencji, że nie mogą tego publikować u siebie - ale podają link do darmowych bibliotek które potrafią sobie poradzić z wide angle.

EDIT: Panorama z linku należy do trudnych bo ma mało "punktów wspólnych" a chmury tylko przeszkadzają (w rzeczywistości zapieprzają zwykle jak dzikie i trzeba się mocno spieszyć z obracaniem aparatu - na długich czasach takich jak na tym zdjęciu to zaczyna być naprawdę dobra zabawa)

PTGui umożliwia sporo trików z podmianą źródeł włącznie - "przymiarkę" robimy na małych plikach a na koniec podmieniamy zdjęcia i generujemy panoramkę finalną.

Równie dobrze mógłbym podać sporo przykładów z którymi CS3 radzi sobie "tak sobie" ale fakt, że CS3 robi to zupełnie przyzwoicie
          Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.

Janusz,
          Old enough to know better - but I do it anyway.

Komentarz

• Tytus
            Pełne uzależnienie
            • 2004
            • 1358

Zamieszczone przez jadeit
            ja triala Panorama Maker 4 Pro
            jak dla mnie wypas i skok jakości łączenia od czasów 3

pozdrawiam
            to i ja się dorzucę, bo właśnie męczę parę programów, a przy okazji odświeżę swoją czynną obecność na forum

1. Panorama Maker 4 PRO - jest powalający - swoją szybkością i starannością, podstawowe zalety to szybkość i staranność łączenia jpg oraz bezpośrednia obsługa RAW (ale łączy wtedy wolniej), bezpośredni plugin do sterownika drukarki oraz możliwość druku wielkoformatowego na wielu arkuszach papieru - wada - nie poradził sobie z linią morza przy łączeniu panoramy robionej z wysokiego klifu

2. Panorama Factory 4.5 - rozbudowany, wielofunkcyjny, dobrze łączący (tę morską panoramę np...) ale nie obsługuje RAW

Oba programy świetnie radzą sobie z budynkami foconymi szerokim kątem i w ciasnych ujęciach

więc polecam oba

NIE polecam

tego z zestawu programów Canona - nie radzi sobie w wielu sytuacjach i tego z PS CS, bo nie jest w stanie sprawnie zgrać jasności zdjęć i często widać wstrętne przejścia i linie łączenia

poza tym żaden prosty program nie poradzi sobie sensownie z architekturą z ciasnych ujęciach
            20Dset
            maj łeb...

Komentarz

• Akaro

witam czytaczy
              ja mam jeden pomysl ktory z rzadka moze pomoc uratowac panoramke
              jak widzimy ze pogoda sie zmienia, jest nieco niebieskiego nieba i nieco chmur to proponuje robic wszystkie fotki sprawnie szybko poniewaz zmieniajace sie oswietlenie moze byc pozniej widoczne jako ciemniejsze jasniejsze fotografie/ laczenia.

Komentarz

• Sempoo
                Początki nałogu
                • 2007
                • 273

A czy PTgui potrafi zapisać parametry łączenia obrazów po to, aby potem np. dać w ich miejsce obrazy tych samych obiektów inaczej naświetlone i aby w rezultacie po sklejeniu do hdr np. 3 różnie naświetlonych panoram nie było rozjazdów?

Do tej pory używałem Panorama Factory w trybie ręcznym, ale i tak robił błędy (rozjazdy). Ponadto jakoś za cholerę nie mam pojęcia, jak zrobić w PF panoramę pionową
                60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty

Komentarz

• kompi
                  Coś już napisał
                  • 2007
                  • 55

Zamieszczone przez Sempoo
                  A czy PTgui potrafi zapisać parametry łączenia obrazów po to, aby potem np. dać w ich miejsce obrazy tych samych obiektów inaczej naświetlone i aby w rezultacie po sklejeniu do hdr np. 3 różnie naświetlonych panoram nie było rozjazdów?

Do tej pory używałem Panorama Factory w trybie ręcznym, ale i tak robił błędy (rozjazdy). Ponadto jakoś za cholerę nie mam pojęcia, jak zrobić w PF panoramę pionową
                  Jeśli będą to identyczne zdjęcia to wystarczy je podmienić w katalogu na te same nazwy i ponownie otworzyć PTGUI oraz zapisany wcześniej projekt i wygenerować panoramę.
                  http://pano360.pl |
                  Canon 400D | KIT | Sigma 8/3.5 | Canon 55-250 IS

Komentarz

• Baloniew

Do panoram "3D" Bixorama
                    Ostatnio edytowany przez Gość; 4499.

Komentarz

• zonk
                      Bywalec
                      • 2007
                      • 203

Potrzebuję program do panoram, który umożliwi mi poskładanie przynajniej 6 zdjeć z rzędzie i przynajmniej 3 rzędy czyli łącznie 18 klatek. Zna ktoś?
                      >>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<

Komentarz

• dziobolek
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 2634

Zamieszczone przez zonk
                        Potrzebuję program do panoram, który umożliwi mi poskładanie przynajniej 6 zdjeć z rzędzie i przynajmniej 3 rzędy czyli łącznie 18 klatek. Zna ktoś?
                        Wypróbuj Microsoft ICE.
                        Darmowy automat, radzi sobie świetnie w większości przypadków.

Pozdrówka!
                        "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                        Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                        tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• Pirx
                          Początki nałogu
                          • 2006
                          • 485

Darmowy Autostitch też daje radę. Bez Twojego udziału.
                          Warunek - muszą być "zakładki".
                          Pozdrawiam,
                          Pirx

Komentarz

• Wyspa Bahama
                            Zablokowany
                            • 2010
                            • 196

Zamieszczone przez Vitez
                            Podpisuje sie pod tym - dziala baaardzo sprawnie A kolejna wskazowka - uzyj blokady ekspozycji/manual by kazde zdjecie do sklejenia bylo tak samo naswietlone a nie wyszlo pozniej jak przejscie dla pieszych aka zebra
                            photostich canona jest jednym z najslabszych programow na rynku do sklejania panoram.

i nie chodzi tutaj o mala ilosc opcji , mozliwosci korekt recznych , nie - te wodotryski wystepujace .
                            najwiekszym bledem photosticha jest widoczne skladanie zakladek.
                            program usrednia jakos zakladki przez co spada na nich wyraznie rozdzielczosc.
                            tam wystepuje zamazanie.
                            w zdjeciach ze statywu jeszcze jest jako tako , w zdjeciach z reki bywa juz czasami marnie.

nie mowie o tym, ze ten program przy wiekszej liczbie zdjec potrafi robic glupstwa jak np wklejenie zdjecia do gory nogami.

zdecydowanie odradzam uzywanie tego programu . sa inne bezplatne lepiej pracujace. na ten program szkoda czasu.
                            !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
                            Zamieszczone przez Akaro
                            witam czytaczy
                            ja mam jeden pomysl ktory z rzadka moze pomoc uratowac panoramke
                            jak widzimy ze pogoda sie zmienia, jest nieco niebieskiego nieba i nieco chmur to proponuje robic wszystkie fotki sprawnie szybko poniewaz zmieniajace sie oswietlenie moze byc pozniej widoczne jako ciemniejsze jasniejsze fotografie/ laczenia.
                            teoretycznie taka mozliwosc oczywiscie istnieje.
                            robie sporo panoram i w praktyce nigdy mi sie nie zdazylo.
                            zrobienie kilku zdjec to kilka kilkanascie sekund.

duzo wiekszym niebezpieczenstwem jest zmiana warunkow naswietlenia spowodowana roznym , zmieniajacym sie kadrem i jesli korzystamy z automatycznego balansu bieli dla kazdego kadru zostaje wyliczony inny odcien ( a takze czesto i luminancja)

nastawa balansu bieli ma znaczenie jesli korzystamy z gotowych jpegow z puszki. jesli korzystamy z rawow to w kompie nalezy dobrac taki sam balans dla wszystkich kadrow i zrownac ogolna jasnosc zdjec.
                            niektore programy do panoram pozwalaja na indywidualna zmiane jasnosci kazdego z kadrow ( np panorama studio) .
                            Ostatnio edytowany przez Wyspa Bahama; 32707. Powód: Automerged Doublepost

Komentarz

• dziobolek
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 2634

Drogi kolego, zerknij czasami na daty, zanim coś napiszesz
                              To było 6 lat temu...

Pozdrówka!
                              "Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
                              Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"

50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
                              tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."

Komentarz

• Wyspa Bahama
                                Zablokowany
                                • 2010
                                • 196

Zamieszczone przez dziobolek
                                Drogi kolego, zerknij czasami na daty, zanim coś napiszesz
                                To było 6 lat temu...

Pozdrówka!
                                oznacza to , ze od 6-ciu lat ten program marnie sklada panoramy.
                                ostatnio uzywalem nie tak dawno .
                                moja uwaga odnosi sie do ostatnich wersji.

Komentarz

Pracuję...