Soft do sklejania panoramy
Zwiń
X
-
-
Nie chodzi tylko o najnowsze PTGui 7.2 Pro
PTGui nawet to stare w wersji 5.0 po prostu oferuje dużo lepsze rozwiązania. Daje możliwości używania jako plug-inów enblend, smartblend, autopano. Ma bardzo efektywne własne algorytmy "blendowania" i "auto-łączenia". Daje możliwości wyboru punktu perspektywy, prostowania horyzontu. Daje możliwości określenia "punktów wspólnych" ręcznie. CS3 bardzo ładnie układa maski ale... błędów automatu nie sposób usunąć. PTGui robi to wszystko o niebo lepiej
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Aż tak nie analizowałem ficzerów PTGui, ale mam taka jedną panoramke, która jest dla mnie swego rodzaju wskaźnikiem... sęk w tym, że była robiona na 17 mm, co było dodatkowym utrudnieniem. PF poległ, PTGUi się strasznie męczył, nawet ręczne definiowanie control pointów nie pomagało i tworzył jakieś poprzestawiane abstrakcje... póki co tylko CS3 poradził sobie, i to na zasadzie "ładuje pliki i sklejaj se sam" :-)
Oczywiście nie jest to jakaś wyrocznia możliwości programu :-)
Inna sprawa, że mam CS3 i już nie chcę pakować kasy w kolejny/inny soft, starając się wycisnąć z CS3 co sie da...
pozdr.
pozdr.Komentarz
-
PTGui wykorzystuje pano12.dll i wymaga doinstalowania modułów PanoTools (np. ze strony: http://www.photocreations.ca/panotools/) o czym zresztą lojalnie uprzedzają na swoich stronach. PanoTools dostępne na ich stronie nie obsługuje fisheye i obiektywów szerokokątnych - nie wiem może to kwestia licencji, że nie mogą tego publikować u siebie - ale podają link do darmowych bibliotek które potrafią sobie poradzić z wide angle.Aż tak nie analizowałem ficzerów PTGui, ale mam taka jedną panoramke, która jest dla mnie swego rodzaju wskaźnikiem... sęk w tym, że była robiona na 17 mm, co było dodatkowym utrudnieniem. PF poległ, PTGUi się strasznie męczył, nawet ręczne definiowanie control pointów nie pomagało i tworzył jakieś poprzestawiane abstrakcje... póki co tylko CS3 poradził sobie, i to na zasadzie "ładuje pliki i sklejaj se sam" :-).....
EDIT: Panorama z linku należy do trudnych bo ma mało "punktów wspólnych" a chmury tylko przeszkadzają (w rzeczywistości zapieprzają zwykle jak dzikie i trzeba się mocno spieszyć z obracaniem aparatu - na długich czasach takich jak na tym zdjęciu to zaczyna być naprawdę dobra zabawa)
PTGui umożliwia sporo trików z podmianą źródeł włącznie - "przymiarkę" robimy na małych plikach a na koniec podmieniamy zdjęcia
i generujemy panoramkę finalną.
Równie dobrze mógłbym podać sporo przykładów z którymi CS3 radzi sobie "tak sobie"
ale fakt, że CS3 robi to zupełnie przyzwoicie
Ostatnio edytowany przez Janusz Body; 194.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
to i ja się dorzucę, bo właśnie męczę parę programów, a przy okazji odświeżę swoją czynną obecność na forum
1. Panorama Maker 4 PRO - jest powalający - swoją szybkością i starannością, podstawowe zalety to szybkość i staranność łączenia jpg oraz bezpośrednia obsługa RAW (ale łączy wtedy wolniej), bezpośredni plugin do sterownika drukarki oraz możliwość druku wielkoformatowego na wielu arkuszach papieru - wada - nie poradził sobie z linią morza przy łączeniu panoramy robionej z wysokiego klifu
2. Panorama Factory 4.5 - rozbudowany, wielofunkcyjny, dobrze łączący (tę morską panoramę np...) ale nie obsługuje RAW
Oba programy świetnie radzą sobie z budynkami foconymi szerokim kątem i w ciasnych ujęciach
więc polecam oba
NIE polecam
tego z zestawu programów Canona - nie radzi sobie w wielu sytuacjach i tego z PS CS, bo nie jest w stanie sprawnie zgrać jasności zdjęć i często widać wstrętne przejścia i linie łączenia
poza tym żaden prosty program nie poradzi sobie sensownie z architekturą z ciasnych ujęciach20Dset
maj łeb...Komentarz
-
witam czytaczy
ja mam jeden pomysl ktory z rzadka moze pomoc uratowac panoramke
jak widzimy ze pogoda sie zmienia, jest nieco niebieskiego nieba i nieco chmur to proponuje robic wszystkie fotki sprawnie szybko poniewaz zmieniajace sie oswietlenie moze byc pozniej widoczne jako ciemniejsze jasniejsze fotografie/ laczenia.Komentarz
-
A czy PTgui potrafi zapisać parametry łączenia obrazów po to, aby potem np. dać w ich miejsce obrazy tych samych obiektów inaczej naświetlone i aby w rezultacie po sklejeniu do hdr np. 3 różnie naświetlonych panoram nie było rozjazdów?
Do tej pory używałem Panorama Factory w trybie ręcznym, ale i tak robił błędy (rozjazdy). Ponadto jakoś za cholerę nie mam pojęcia, jak zrobić w PF panoramę pionową
60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje fotyKomentarz
-
Jeśli będą to identyczne zdjęcia to wystarczy je podmienić w katalogu na te same nazwy i ponownie otworzyć PTGUI oraz zapisany wcześniej projekt i wygenerować panoramę.A czy PTgui potrafi zapisać parametry łączenia obrazów po to, aby potem np. dać w ich miejsce obrazy tych samych obiektów inaczej naświetlone i aby w rezultacie po sklejeniu do hdr np. 3 różnie naświetlonych panoram nie było rozjazdów?
Do tej pory używałem Panorama Factory w trybie ręcznym, ale i tak robił błędy (rozjazdy). Ponadto jakoś za cholerę nie mam pojęcia, jak zrobić w PF panoramę pionową
Komentarz
-
-
Potrzebuję program do panoram, który umożliwi mi poskładanie przynajniej 6 zdjeć z rzędzie i przynajmniej 3 rzędy czyli łącznie 18 klatek. Zna ktoś?>>>--------> założyłem sobie bloga <--------<<<Komentarz
-
"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."Komentarz
-
Darmowy Autostitch też daje radę. Bez Twojego udziału.
Warunek - muszą być "zakładki".Pozdrawiam,
PirxKomentarz
-
photostich canona jest jednym z najslabszych programow na rynku do sklejania panoram.
i nie chodzi tutaj o mala ilosc opcji , mozliwosci korekt recznych , nie - te wodotryski wystepujace .
najwiekszym bledem photosticha jest widoczne skladanie zakladek.
program usrednia jakos zakladki przez co spada na nich wyraznie rozdzielczosc.
tam wystepuje zamazanie.
w zdjeciach ze statywu jeszcze jest jako tako , w zdjeciach z reki bywa juz czasami marnie.
nie mowie o tym, ze ten program przy wiekszej liczbie zdjec potrafi robic glupstwa jak np wklejenie zdjecia do gory nogami.
zdecydowanie odradzam uzywanie tego programu . sa inne bezplatne lepiej pracujace. na ten program szkoda czasu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
teoretycznie taka mozliwosc oczywiscie istnieje.witam czytaczy
ja mam jeden pomysl ktory z rzadka moze pomoc uratowac panoramke
jak widzimy ze pogoda sie zmienia, jest nieco niebieskiego nieba i nieco chmur to proponuje robic wszystkie fotki sprawnie szybko poniewaz zmieniajace sie oswietlenie moze byc pozniej widoczne jako ciemniejsze jasniejsze fotografie/ laczenia.
robie sporo panoram i w praktyce nigdy mi sie nie zdazylo.
zrobienie kilku zdjec to kilka kilkanascie sekund.
duzo wiekszym niebezpieczenstwem jest zmiana warunkow naswietlenia spowodowana roznym , zmieniajacym sie kadrem i jesli korzystamy z automatycznego balansu bieli dla kazdego kadru zostaje wyliczony inny odcien ( a takze czesto i luminancja)
nastawa balansu bieli ma znaczenie jesli korzystamy z gotowych jpegow z puszki. jesli korzystamy z rawow to w kompie nalezy dobrac taki sam balans dla wszystkich kadrow i zrownac ogolna jasnosc zdjec.
niektore programy do panoram pozwalaja na indywidualna zmiane jasnosci kazdego z kadrow ( np panorama studio) .Komentarz
-
Drogi kolego, zerknij czasami na daty, zanim coś napiszesz
To było 6 lat temu...
Pozdrówka!"Nie wiesz i pytasz - wstydzisz się raz;
Nie wiesz i nie pytasz - wstydzisz się całe życie"
50D; SIGMA 17-50 f/2.8; TAMRON 70-200 f/2.8; Peleng 8mm / E-400; ZD17,5-45; ZD40-150
tylko... czy to jest ważne??? "Galeria - zapraszam."Komentarz
-
Komentarz
Komentarz