Naskorbie wieczorem przepis
"Poprawianie" zdjęcia w PS'ie.
Zwiń
X
-
-
-
-
-
-
-
-
Uzyskac dobry kolor nie jest latwo.Zamieszczone przez WoodlandPikczer, widzę że jesteś zwolennikiem zdjęć czarno-białych.
Jesli zdjecie jest kolorystycznie spaprane a ma potencjal na B&W to czemu tego nie wykorzystac?
Poza tym nie do wszystkiego pasuje kolor jak i nie do wszystkiego B&W. Trzeba umiec to wyczuc.
Wg mnie te zdjecia, ktore zamienilem na non-color lepiej wygladaja wlasnie w ten sposob.
I jeszcze jedno. Co do pierwszego przeze mnie przerobionego, to moglo wystepowac i tak i tak, ale ostatnie to kolorystycznie... nic ciekawego sie nie dzialo.
Polecam strone goscia, ktory umie swietnie wydobyc zarowno kolor jak i czern i biel.
Ostatnio edytowany przez Pikczer; 2878.Komentarz
-
Masz rację. Jednak ja nie zawsze potrafię stwierdzić i ocenić, które zdjęcie nadaję się do przeróbki na B&W, a które nie. To juz wyższa szkoła jazdy. Według mnie różnica między kiczem, a sztuka jest bardzo cienka. Poniżej zdjęcie, które zastawiałem się czy lepiej przerobić na B&W czy tylko trochę poprawić w PS (kontrast, ostrość i takie tam :wink: )?Zamieszczone przez PikczerUzyskac dobry kolor nie jest latwo.
Jesli zdjecie jest kolorystycznie spaprane a ma potencjal na B&W to czemu tego nie wykorzystac?
Poza tym nie do wszystkiego pasuje kolor jak i nie do wszystkiego B&W. Trzeba umiec to wyczuc.
Wg mnie te zdjecia, ktore zamienilem na non-color lepiej wygladaja wlasnie w ten sposob.
I jeszcze jedno. Co do pierwszego przeze mnie przerobionego, to moglo wystepowac i tak i tak, ale ostatnie to kolorystycznie... nic ciekawego sie nie dzialo.
Polecam strone goscia, ktory umie swietnie wydobyc zarowno kolor jak i czern i biel.
http://www.mattstuart.com/
Czym staram się robić zdjęcia - szczegóły tutaj.Komentarz
-
Wg mnie zdjecie to jest najlepsze z tego co wczesniej zamieszczales.
Zarowno kolory (troszke za duzo czerwonego), ostrosc, jak i calosc jest ok. Fajnie oddana pustka na placu gdzie tylko gosc sobie zamiata (ciekaw jestem tylko co?). Jedyne co bym zmienil, to kadrowanie. Staraj sie unikac kadru centralnego
Ostatnio edytowany przez Pikczer; 2878.Komentarz
-
Ja kto co zamiata? Zobacz jaka kupa gruzu za nim
Komentarz
-
Komentarz
-
-
Ja w kwestii porządkowej. Z wątku zrobiła się galeria a nijak nie pasuje do software. Może by tak Moderatorzy przenieśli gdzie trzeba.
Janusz,
Old enough to know better - but I do it anyway.Komentarz
-
Trochę racja, ale w zdecydowanej większości :smile: chodzi o to jak poprawiać zdjęcia w PS, aby było "dobrze". Więc IMHO software to dobre miejsce.Zamieszczone przez Janusz BodyJa w kwestii porządkowej. Z wątku zrobiła się galeria a nijak nie pasuje do software. Może by tak Moderatorzy przenieśli gdzie trzeba.Czym staram się robić zdjęcia - szczegóły tutaj.Komentarz

Komentarz