Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Słuchajcie. Wczoraj poszedłem sobie na koncert znanego krakowskiego muzyka. Pomyślałem co mi tam - wezmę ulubionego 300D z 28-80 f3,5-5,6, więc na warunki koncertowe żadne szaleństwo ale nie w tym rzecz. Koncert był w klubie studenckim, więc to niby większy luzik niż w jakiejś "oficjalnej" sali a obsługiwała go mniej mi znana firma ochroniarska. Jak tylko wyciągnąłem aparat już jeden z ochroniarzy mi oznajmił, że jest zakaz fotografowania bo "artysta sobie nie życzy" i może się to skończyć wyprowadzeniem z sali. Powiedziałem dobra i pomyślałem, że i tak parę fotek zrobię. Ale jak próbowałem pstryknąć to następny ochroniarz do mnie z tą samą gatką, tylko bardziej jakiś taki "niemiły" był Oczywiście flashe (nie miałem zamiaru używać takiego ustrojstwa) błyskały na lewo i na prawo, ale ja z braku siedzącego miejsca byłem blisko "panów w czerni", a tamci z flashami w kompaktach to byli jak to ujął pan bodyguard z "plakietkami"
Oczywiście olałem robienie zdjęć, nie będę sie szarpał bo nie ma o co, ale chciałbym wiedzieć czy artysta na publicznym występie może sobie nie życzyć fotografowania go? Czy "rządzą" jakieś wewnętrzne przepisy takich imprez?
pewnie ze moze sobie zyczyc, natomiast to czy to jest OK to inna sprawa..
Przyznam, że byłem zdegustowany i uważam, że to nieładnie. Ja wiem, że może sobie nie życzyć na takiej zasadzie jak przechodzień na ulicy może sobie nie życzyć kolesia z puszką (raz mi gość grający na harmonijce ustej jeśli dobrze pamiętam na Rynku krakowskim normalnie zwiał sprzed obiektywu - od tego czasu zbieram na tele ). Ale poza "kulturą" czy są na to jakieś przepisy?
To nie był występ publiczny, tylko w lokalu prywatnym najpewniej. I tu raczej wola artysty bezpośrednio nie ma znaczenia, tylko ustalenia organizatora/właściciela klubu.
Dobra, dobra. Poszukam :rolleyes: Człowiek już sobie wątku założyć nie może jak go coś wkurzy
Zamieszczone przez Tomasz Golinski
To nie był występ publiczny, tylko w lokalu prywatnym najpewniej. I tu raczej wola artysty bezpośrednio nie ma znaczenia, tylko ustalenia organizatora/właściciela klubu.
No tak, w sumie nie publiczny. Ale argumentem było, że artysta ??: Aaa chrzanić, pójdę na inny koncert, może się gdzieś zlitują
Może zapytać artystę jak było ?? I co to za "Artysta"
Eee, nie mam go jak zapytać, ale chętnie bym poznał jego opinię. Koncert był na prawdę świetny! A grał pan Grzegorz Turnau. Covery Beatlesów nawet były na tapecie, miodzio Tym bardziej żałuję, że ten incydent nieco mi popsuł wrażenia. Ale cóż, będe próbował dalej i zabierał aparat na koncerty. I jeszcze tylko jakbym miał IS :rolleyes:
A ja powiem ze rozumiem tego typu zakazy. Bo ludzie sa totalnymi debilami (przepraszam jesli kogos uraze)!!!
Jak mozna np na jazzowym koncercie, podchodzic pod scene (wiadomo nie ma barierek, ochroniarzy, no totalnie zero barier) i walic przez caly koncert zdjecia z flahem, prosto w oczy artystom ??!! Ostatnio jak bylem w Toruniu na Jazz Od Nowa to bylo tak na obu koncertach, dopiero jak Trzaska poprosil ze sceny ( z wlasciwym sobie poczuciem humoru ) zeby ludzie darowali sobie blyskanie lampami to sie uspokoilo na 45 minut, ale wszedl nastepny artysta i dwaj a piac od nowa !Toz nawet swiety by sie zdenerwowal, ludzie grajacy na scenie tez chca grac jak najlepiej a do tego ptrzebuja jakiegos tam klimatu / komfortu.
U mnie np w Żaku ( kto jest z 3miasta ten powinien znac klub ) zakazu nie ma, umowa jest jasna zero fleszy, i ludzie sie tego w 99% trzymaja i jest milo i sympatycznie.
Moja rada, na przyszlosc zadzwon , lub wyslij maila do organizatora, bardzo czesto bez problemu zgadzaja sie na fotografowanie przez takich zapalencow jak my, kwestia pogadania. Potem mozna sie smialo i legalnie powolywac na organizatora. Z panami w czerni nie warto sie szturchac :razz:
Komentarz