Mam swojego 300D od 3 miesiecy i przez ten czasu narobilem sporo zdjec, wszytkie mam na dysku. Zajmują juz dosyć sporo. Przymierzam sie do zgrania isc wszystkich na płyty, ale chce je jakos pokatalogowac zeby bylo latwo cokolwiec znajesc. Jak wy to ronicie?
Jak archiwizujecie zdjecia
Zwiń
X
-
-
1. Przy kazdym zgrywaniu zdjec od razu segreguje je na katalogi z nazwami "okazja-data" np "Slub-Torun-07.08.2004" .
2. Wewnatrz katalogu RAWY oddzielnie (najczesciej w podkatalogu o nazwie 'd' ) JPGi, oddzielnie , wszelka obrobka, galeryjki, miniaturki itp wszystko juz wewnatrz nazwanego katalogu.
3. Nagrywam na CD tylko RAWY i ew. galerie jesli mam zrobiona, jesli nie to nie problem - BreezeBrowser ma fajna opcje przegladania w trybie Extra Large Thumbnails, jak i wyciagania zaszytych JPG, jak i generowania Proofs (miniaturek do wgladu).
4. Nagrywam w takich samych katalogach jak zgralem, na plycie podpisuje tak samo wypisujac nazwy katalogow, czyli mam i okazje i date. -
-
A CZY KTOŚ SŁYSZAŁ-CZYTAŁ, ŻE TAKI "BYLE JAKI" CD-r TO SZLAG TRAFIA PO KILKU LATACH LEŻAKOWANIA ???
-podobno jakieś zmiany chemiczne- i foty szlag trafia !!!50D; 70-200 4L; 17-40 4L; LowePro (na brzuchu).Komentarz
-
-
kupilem sobie nagryware dvd, bo mam ciezki palec na spuscie i za miekie serce do kasowania potem (nie smiej sie, muflon).
czytalem jednak, ze plyty dvd (np. esperanzy) szlag trafia szybciutko (czasem nawet po nagraniu sie nie da czytac), a niestety firmowe sa wciaz drogie... I wlasnie kombinuje co robic...30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy
Komentarz
-
To samo slyszalem dlatego powstrzymalem sie od inwestycji w DVD-R i pozyczania nagrywarki (a paru znajomych ma). Ja nagrywam na CD-R TDK, zamierzam po max 2 latach lezakowania zgrac znowu na podobnej lub lepszej jakosci. Czytalem ze tylko zlote CD-R do nagrywania muzyki maja trwalosc 5 lat i wiecej, ale w momencie gdy potrzebowalem nagrac nie stac mnie bylo na chocby kilkanascie tego typu plyt - moze za ok 2 lata wlasnie na takie nagram... albo w pracy skorzystam ze streameraZamieszczone przez Tomasz Golinskiczytalem jednak, ze plyty dvd (np. esperanzy) szlag trafia szybciutko (czasem nawet po nagraniu sie nie da czytac), a niestety firmowe sa wciaz drogie... I wlasnie kombinuje co robic...
(40GB tasiemka... mniam, tylko jak to odczytac w razie naglej potrzeby ?
).
Komentarz
-
Ja się już od jakiegoś czasu przymierzam do zgrania archiwum mp3/fotek na LTO2 w pracy (200GBZamieszczone przez Vitezalbo w pracy skorzystam ze streamera
(40GB tasiemka... mniam, tylko jak to odczytac w razie naglej potrzeby ?
).
).
Komentarz
-
Marudzicie. Firmowe płyty DVD-R można dostać już za ok. 2.5zł Jakby ktoś był zainteresowany, to na priva (Verbatimy). Nie polecam tanich płyt - z doświadczenia wiem, że często nie można na nich już nic przeczytać po 2-3 miesiącach od nagrania.
[ Dodano: Pią 01 Paź, 2004 06:49 ]
Tylko żebyś się kiedyś nie zdziwił jak potem nic nie odczytasz. U nas z reguły przy każdej nowej dostawie taśm, przynajmniej 1/4 jest na dzień dobry 'walnięta'Zamieszczone przez muflonJa się już od jakiegoś czasu przymierzam do zgrania archiwum mp3/fotek na LTO2 w pracy (200GB
).
No i łatwo tutaj o 'single point of failure'. Ja tak czy siak polecam nagrywarkę DVD. Za 450zł można kupić bardzo dobrego Pioneera DL (przyda się jak płyty DL stanieją) i archiwizować na płytach DVD.
Komentarz
-
-
No wayZamieszczone przez salTylko żebyś się kiedyś nie zdziwił jak potem nic nie odczytasz. U nas z reguły przy każdej nowej dostawie taśm, przynajmniej 1/4 jest na dzień dobry 'walnięta'Zamieszczone przez muflonJa się już od jakiegoś czasu przymierzam do zgrania archiwum mp3/fotek na LTO2 w pracy (200GB
).
Ja w pracy kazdy backup na LTO robię w trzech kopiach i każdą weryfikuję w innym napędzie (to dość ważne dane, satelity i takie tam). Może z raz na 20x zdarza się, że coś nie przejdzie weryfikacji za pierwszym razem - wtedy nagrywam od nowa i jest OK. Przez ponad rok pracy raz zdarzyła mi się taśma, która odmówiła posłuszeństwa. A nie robię wcale sporadycznie - na miesiąc mam do zgrania minimum 200-300GB archiwum plus normalny backup systemu/home (też w sumie ze 300GB).
Hmm, coś tu niedawno było o tym, że na polski rynek trafia wybrakowany towar :-DKomentarz
-
5 lat to dalej malo - mi pasowalo by cos co moglbym pozniej dzieciom pokazac. A jakos nie bardzo odpowiada mi re-archiwizowanie co kilka lat. Ale chyba rzeczywiscie poki co nie ma innego wyjscia. Moje archiwum ze zdejciami jest na roznej jakosci plytach CD. Ale caly czas gleboko wierze, ze za kilka lat pojawi sie nowy powszechny system o wiele bardziej trwaly (powiedzmy 25-30 lat). Ew. juz i stniejace (CD. DVD) zostana na tyle udoskonalone nosniki, ze wreszcie archiwum bedzie bezpiczne. Ale nawet jesli, to czy za 25 lat w uzyciu nadal beda czytniki CD / DVD ?Zamieszczone przez VitezTo samo slyszalem dlatego powstrzymalem sie od inwestycji w DVD-R i pozyczania nagrywarki (a paru znajomych ma). Ja nagrywam na CD-R TDK, zamierzam po max 2 latach lezakowania zgrac znowu na podobnej lub lepszej jakosci. Czytalem ze tylko zlote CD-R do nagrywania muzyki maja trwalosc 5 lat i wiecej,
Z ta achiwizacja to nie taka prosta sprawa.EOS 300D + dotatki + Digital Ixus
"Zawsze nadchodzi godzina w historii, kiedy ten, który ośmieli się powiedzieć,
że dwa i dwa to cztery, jest karany śmiercią. (Albert Camus)Komentarz
-
E. To Ty tam jakiś detal maszZamieszczone przez muflonA nie robię wcale sporadycznie - na miesiąc mam do zgrania minimum 200-300GB archiwum plus normalny backup systemu/home (też w sumie ze 300GB).
U nas hurtownia, więc błędy wyskakują całkiem często (niektóre taśmy siedzą w bibliotece już 5 lat i zaczyna im odwalać...)
[ Dodano: Sob 02 Paź, 2004 07:15 ]
Zainwestuj w płyty DVD-RAM.Zamieszczone przez eternus5 lat to dalej malo - mi pasowalo by cos co moglbym pozniej dzieciom pokazac.Komentarz
-
Płyty CD to loteria - przekonalem sie o tym chcac po roku przypomniec sobie ulubione mptrojki - z pieciu plyt odczytalem trzy. Natomiast widzialem reklamy specjalnych, dlugowiecznych plyt CD, wedlug producenta trwalosc wynosi 100 lat, wiec jest szansa, ze wytrzymaja polowe tego czasu, a to juz chyba przyzwoicie byloby... Czy ktos wie, jakie to plyty, bo ja zapomnialem
Pozdr - JaW
Moja galeria Fotojaw
Moje zdjęcia na plfoto
Kiedyś miałem: 300D, Canon 28-135 IS, Canon 100mm Macro USM, Canon 50mm f/1.8, 550EXKomentarz
-
Witam!
Mam nadzieje, że pomoże ten artykuł z SMP:
Pozdrawiam i udanego weekendu
RudiKomentarz
Komentarz