Jak archiwizujecie zdjecia

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • chifre
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 22

po pierwsze na dysku wewnętrznym na którym pracuje,
    po drugie dysk zewnętrzny przez usb,
    po trzecie na płytkach dvd,
    a wszystko to skatalogowane w folderach z datą i nazwą wydarzenia, w środku przeważnie rawy także jpegi.
    30D+Grip | 50e+Grip | 17-40 f4L | 24-70 f/2.8L | 80-200/4.5-5.6 II | 550EX | 055MF3 M/F + 322RC2 | 680B | 650 AW | 75 AW

Komentarz

• obserwator
      Bywalec
      • 2006
      • 137

Zamieszczone przez MagdaS
      Wiem, wiem odkopuję niezły staroć, ale chyba lepsze to niż zakładanie nowych wątków o tych samych tematach.

Było już napisane sporo o tym na czym archiwizować - dobre nośniki DVD bąź CD, najlepiej ze 2 kopie i co kilka lat sprzawdzania i przegrywanie.

Ale zastanawiam się jak archiwizujecie zdjęcia, które obrabiacie? Pytam ponieważ do tej pory miałam kompakta więć robiłam katalogi data-wydarzenia (np 2008-01-30-imieniny cioci) i tam wrzucałam wszystkie zdjęcia. Nie obrabiane po psostu jpgi od razu z aparatu.

Teraz mam 40d i zastanawiam się jak to mądrze zrobić i sie nie pogubić czy jesli robicie RAWY to obrabiacie je i archiwizujecie juz tylko jpg czy też archiwizujecie zarówno oryginalnego RAWA jak i JPG z niego? To samo pytanie odnosnie jpgów które obrabiacie zapisujecie dwie wersje tą bez obróbki i tą juz po?

Ciekawa jestem również jak rozwiązujecie to w praktyce czy np na jednych płytach sa oryginały na innych zdjecia obrobione dopokazywania czy też po prostu w danym katalogu robicie osobne foldery? Ale w takim razie czy każde archwizowane zdjęcie poddajecje jakiejs obróbce ? Wtedy na plytach wyszloby 2razy wiecej zdjęć...

Wiem, że pytań dużo ale mam zamiar na nowo poprzegrywać i posegregowac wszystkie zdjęcia i nie mam jeszcze koncowej wizji jak sie za to zabrać.. Będe wdzięćzna, za pomoc - z gory dziekuje
      Magda, Magda... posiadam Aperture, tam są skatalogowane wszystkie zdjęcia, ich pliki źrodłowe, pod nimi wszystkie wersje obrobione. Jednym kliknięciem robiony jest backup, albo automatycznie w dowolych ostępach czasowych. Fizycznie jest to jeden plik, który ma już u mnie 250GB. Jego backup jest na dysku drugim, i za pomocą automatora sam przenoszony jest na dysk zenętrzny.
      W razie wojny. Instaluję Aperture od nowa, podpinam do niego plik backupu i wszystko jest w ty msamym miejscu z tymi samymi zmianami - cudeńko.

http://www.kadr.org.pl - ... zapraszam...

Komentarz

• szuwary
        Dopiero zaczyna
        • 2009
        • 30

Zamieszczone przez obserwator
        Magda, Magda... posiadam Aperture, tam są skatalogowane wszystkie zdjęcia
        (...)
        W razie wojny. Instaluję Aperture od nowa, podpinam do niego plik backupu i wszystko jest w ty msamym miejscu z tymi samymi zmianami - cudeńko.
        A co to jest za plik dokładnie? Bo jeśli nie da się z niego wyciągnać zdjęcia w inny sposób niż tym programem, to uważam, że to mało rozsądne.

Komentarz

• obserwator
          Bywalec
          • 2006
          • 137

Sam decydujesz co i jak. Jak chcesz, to jest po staremu ,czyli w folderach. Ale ja wybrałem domyślnie (jeden plik o nazwie Aperture library). A co znaczy wyciągnąć zdjęcie. W nomenklaturze Aperture i apple, tyle co odpalić*aperture, które i tak jest non stop otwarte i wyeksportować dowolny plik, czy to źródło w postaci DNG/raw/nef czy też jpg, tiff itp. itd... albo jeden albo hurtem, w dowolne docelowe miejsce na ziemii i poza nią.
          I wcale nie jest to nierozsądne.

Komentarz

• sowask8
            Bywalec
            • 2006
            • 166

U mnie to wyglada skromnie 2 kopie w formie płyt dvd Oryginalne zdjecia RAW badz jpeg zdjecia obriobione w dodatkowym folderze i tyle Foldery nazwane data tak jak mi exportuje z lighrooma ewentualnei sobie podpisuje nazwe dodatkowo po dacie tak wiec zdjecia mam w folderach ułozone chronologicznie
            Canon pełna klatka i do przodu

http://www.soowsen.blogspot.com

Komentarz

• mate00sh
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 1312

Zamieszczone przez C80
              Ja mam zewnętrzny serwer NAS podpięty przez ruter do stacjonarnego i laptopa. A w NASie dwa dyski Barracuda 500GB z RAIDzie 1. Kiedyś zrobię selekcję i wywalę co niepotrzebne, a resztę wypalę (jak odpowiednio długo zaczekam to może na BlueRay).
              Jak jeszcze napiszesz, że masz Linksysa to oskarżę Cię o plagiat

Komentarz

• szwayko
                Pełne uzależnienie
                • 2004
                • 2085

Zamieszczone przez C80
                dwa dyski Barracuda 500GB
                Sprawdz te barracudy bo ostatnio zwlaszcza 500G maja blad w sfcie. Moj kolega akrat mial ten z pechowej serii. NA stronie seagate jest plik do sciagniecia z nowym softem.
                Tutaj troche opisu problemu:

Ja natomiast mam na notebooka oddzielny USB 2,5" 120GB jako systemowy (brak antywirusa i innych niepotrzebnych aplikacji - tylko do fotografii), wewnetrzny w notebooku sluzy do internetu i normanej pracy niefotograficznej. Obrobione zdjecia zrzucam na 500GB 3,5" USB. Dodatkowo w szafce mam drugi 500GB 3,5" USB gdzie od czasu do czasu robie idealna kopie plikow i struktury z tego pierwszego. Na razie jeszcze duzo wolnego miejsca.
                frickr FB
                www.szwajkowski.pl

Komentarz

• mate00sh
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 1312

Słyszałem o tym bug'u, ale dotyczy on Barracud 7200.11, a ja kupowałem jeszcze 7200.10. Odpukać chodzą wyśmienicie. "Dziewiątka" w kompie także

Komentarz

• Gringo997
                    Uzależniony
                    • 2007
                    • 516

ja trzymam zdjęcia na dysku na laptopie (zgrywam na niego zdjęcia tuż po ich zrobieniu) następnie robię kopię na zew 2,5calowy dysk, potem średnio 2 razy dziennie uaktualniam kopię o przerobione zdjęcia a gdy całość jest gotowa to nagrywam to wszystko jeszcze na płyty DVD aczkolwiek myślę o zakupie WD MyBook studio 2TB i robieniu kopi całego systemu i wszystkiego co na nim posiadam oraz kopii zdjęć (na maku mam time machine który robie kopie co godzinę i bardzo łatwo potem przywrócic stracony plik)
                    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Komentarz

• C80
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 855

Zamieszczone przez mate00sh
                      Jak jeszcze napiszesz, że masz Linksysa to oskarżę Cię o plagiat
                      Ufff. D-Link...

Zamieszczone przez szwayko
                      Sprawdz te barracudy bo ostatnio zwlaszcza 500G maja blad w sfcie. Moj kolega akrat mial ten z pechowej serii. NA stronie seagate jest plik do sciagniecia z nowym softem.
                      Tutaj troche opisu problemu:
                      http://www.gamikaze.pl/Blogi/Davka/M...3500320AS.aspx
                      Nie wiedziałem o tym problemie, ale używam dyski od ponad 9 miesięcy i nic się nie dzieje. Więc może mi się upiekło.
                      [Strona] [Sportowy fotodziennik]

Komentarz

• szuwary
                        Dopiero zaczyna
                        • 2009
                        • 30

Sam decydujesz co i jak. Jak chcesz, to jest po staremu ,czyli w folderach. Ale ja wybrałem domyślnie (jeden plik o nazwie Aperture library). A co znaczy wyciągnąć zdjęcie. W nomenklaturze Aperture i apple, tyle co odpalić*aperture, które i tak jest non stop otwarte i wyeksportować dowolny plik, czy to źródło w postaci DNG/raw/nef czy też jpg, tiff itp. itd... albo jeden albo hurtem, w dowolne docelowe miejsce na ziemii i poza nią.
                        I wcale nie jest to nierozsądne.
                        W sytuacji gdy chodzi o zdjęcia, które aktualnie trzymasz na komputerze to oczywiście nie robi różnicy. Ale wyobraź sobie, że za kilka(naście) lat będziesz miał inny komputer, na którym być może nie będzie już Aperture. Wpadnie Ci w ręce jakiś stary backup i nie będziesz miał jak się dobrać do tych zdjęć.
                        Dlatego uważam, że BACKUP powinno się przechowywać w jakimś "normalnym" (udokumentowanym, najlepiej otwartym) formacie.
                        Ale oczywiście masz rację - każdy robi jak mu wygodnie :cool:

Komentarz

• obserwator
                          Bywalec
                          • 2006
                          • 137

Kolego. Tak myślę, że co będę robił te kilkanaście lat, spał? Jakby co, to kopię systemu mam, kopię instalki także - skoro dbam o archiwum zdjęć liczące 250GB, nie ma problemu by zadbać i te kilka giga dodatkowo - to jedno. Druga rzecz, to Aperture to nie byle programik bez przysżłości. A trzecia rzecz - gwarantujesz tym samym, że Bill Gates się nie przekręci i nie stwierdzi, że supportuje za kilkanaście lat tylko swój format plików graficznych jpg2035 czy coś w tym guście? Myślę, że nie ma obaw by nie mieć kpod kontrolą jednego pliku - łatwo i przyjemnie.
                          Chyba, że się mylę i nagle ni z gruszki ni z piertruszki świat mnie zaskoczy....

Komentarz

• szuwary
                            Dopiero zaczyna
                            • 2009
                            • 30

(...) Aperture to nie byle programik bez przyszłości.
                            Tak. Kiedyś był taki edytor tekstu TAG. Wszyscy go używali. I nikt wtedy nie myślał, że kiedyś to się skończy

A trzecia rzecz - gwarantujesz tym samym, że Bill Gates się nie przekręci i nie stwierdzi, że supportuje za kilkanaście lat tylko swój format plików graficznych jpg2035 czy coś w tym guście?
                            Kto jak kto, ale ja to absolutnie daleki jestem od tego by zalecać opieranie się na "produktach" Billa G. Nie używam softu jego firmy od 10 lat.

Dobra, robi nam się tutaj off-topic. To ja jeszcze kończąc temat powiem, że podobnie jak kilka osób wypowiadających się tutaj: trzymam zdjęcia na dysku lokalnym + backup na dysku zewnętrznym + backup na DVD (kiedy zbierze się kolejne 4GB).
                            Płyty wypalam *2 - jedna zostaje u mnie, druga jedzie do domu rodziców.

Komentarz

• blum
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 509

Zamieszczone przez mate00sh
                              Słyszałem o tym bug'u, ale dotyczy on Barracud 7200.11
                              chyba nie tylko..
                              The affected products are Barracuda 7200.11, Barracuda ES.2 SATA, and DiamondMax 22.
                              sprawdzic mozna tutaj http://seagate.custkb.com/seagate/cr...p?DocId=207931

Komentarz

• obserwator
                                Bywalec
                                • 2006
                                • 137

Zamieszczone przez szuwary
                                Tak. Kiedyś był taki edytor tekstu TAG. Wszyscy go używali. I nikt wtedy nie myślał, że kiedyś to się skończy

Kto jak kto, ale ja to absolutnie daleki jestem od tego by zalecać opieranie się na "produktach" Billa G. Nie używam softu jego firmy od 10 lat.

Dobra, robi nam się tutaj off-topic. To ja jeszcze kończąc temat powiem, że podobnie jak kilka osób wypowiadających się tutaj: trzymam zdjęcia na dysku lokalnym + backup na dysku zewnętrznym + backup na DVD (kiedy zbierze się kolejne 4GB).
                                Płyty wypalam *2 - jedna zostaje u mnie, druga jedzie do domu rodziców.
                                No tak się Kolego składa, że ja mam za sobą Twoje chałupnicze sposoby archwizacji (i wcale nie twierdzę, że źle robisz), ale Ty nie wiesz o czym ja mówię, bo zbierasz na kolejne 4GB zdjęć, więc o Aperture nie masz zielonego pojęcia. Nie mniej jednak moje archiwum to ok 30 tyś rawów/nefów - sprytne nimi zarządzanie jest naprawdę istotne.
                                Więc pora odróżnić archiwum programu tag - na dyskietce, do autoloaderów itp. na których zapisuje się archiwa dokumentów w dużych firmach. I też powiesz im, że jak można coś w zamkniętej taśmie przechowywać bez dostępu, bo siedzi taki magazynek w napędzie, w razie gdyby prądu zabrakło? Nie lepiej na dyskietce?
                                Farsa kolego . Ale wszystko przed nami. I broń boże nie namawiam Cię na program Aperture, tylko na pewną*ideę archwizacji, która akurat w aperture mi odpowiada, ale Tobie oczywiście nie musi... tylko na litośc nie głoś farmazonów.
                                Ostatnio edytowany przez obserwator; 7676.

Komentarz

Pracuję...