Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • WinSho
    Uzależniony
    • 2008
    • 945

Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Zamieszczone przez g69
    ..Plotki głoszą, że Meike AF 85 mm f/1.4 będzie pierwszym licencjonowanym przez Canona obiektywem niezależnego producenta wyposażonym w autofokus i bagnet RF. Premiera nowego modelu ma odbyć się jeszcze w tym miesiącu.. za optycznymi.

Czyzby Canon odczuwa odpływ klientów? Chodza słuchy,że Sigma negocjuje umowe. Chyba będzie podobnie jak u Nikona,że będą zezwalali co można dopuścić do produkcji a co nie.
    Jak ja się cieszę, że już nie muszę w tym uczestniczyć i czekać aż coś się może pojawi a może i nie a to coś co się pojawi i tak będzie pewnie droższe niż to co już od dawna jest w Sony.
    Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
    www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
    https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
    https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• g69
      Początki nałogu
      • 2020
      • 312

Drozsze na pewno. Widać to u Nikona,że szkła które do niego idą pod zmieniona nazwą ,są wyraznie droższe niż ich odpowiedniki pod Sony. Ale chyba cos by musiało być na rzeczy skoro już myślą o dopuszczaniu szkieł obcych producentów.

Komentarz

• WinSho
        Uzależniony
        • 2008
        • 945

Zamieszczone przez g69
        Drozsze na pewno. Widać to u Nikona,że szkła które do niego idą pod zmieniona nazwą ,są wyraznie droższe niż ich odpowiedniki pod Sony. Ale chyba cos by musiało być na rzeczy skoro już myślą o dopuszczaniu szkieł obcych producentów.
        Właśnie to analizowałem wybierając kolejny, po Canonie, system. Porównałem sobie ceny wszystkich obiektywów, oczywiście tych w kręgu moich zainteresowań, no i sorry Nikon ale wypadasz dużo drożej a i tak nie wszystko masz
        Sony i Canon czy tam Nikon już nie ogarniam
        www.facebook.com/KadryZpodrozy2025
        https://www.instagram.com/photo_shoot_travel/
        https://500px.com/p/photo_travel_shoot

Komentarz

• atsf
          Pełne uzależnienie
          • 2007
          • 5119

Zamieszczone przez g69
          ..Plotki głoszą, że Meike AF 85 mm f/1.4 będzie pierwszym licencjonowanym przez Canona obiektywem niezależnego producenta wyposażonym w autofokus i bagnet RF. Premiera nowego modelu ma odbyć się jeszcze w tym miesiącu.. za optycznymi.
          Obiektyw ten można wyrwać na Aliexpress już od jakiegoś czasu za nawet ca 760 PLN, a więc o jakiej premierze mowa?
          EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• g69
            Początki nałogu
            • 2020
            • 312

..pierwszym licencjonowanym przez Canona..

Meike AF 85 mm f/1.4
            Plotki głoszą, że Meike AF 85 mm f/1.4 będzie pierwszym licencjonowanym przez Canona obiektywem niezależnego producenta wyposażonym w autofokus i bagnet RF. Premiera nowego modelu ma odbyć się jeszcze w tym miesiącu, a poniżej prezentujemy jego specyfikację:
            Konstrukcja: 13 elementów w 8 grupach,
            Mocowanie filtrów: 77 mm,
            12 listków przysłony,
            Minimalna odległość ostrzenia: 0.98 m,
            Przełącznik AF/MF,
            Waga: 800 g,
            Dostępne mocowania: Nikon Z, Sony E, Canon RF, L-mount.

z optycznych.

Komentarz

• Przemek_PC
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 2462

Na Aliexpress można kupić wszystko pytanie tylko co to tak naprawdę będzie i jak to będzie działać. Przykladowo dysk zewnętrzny SSD Samsung o pojemności 1TB za śmiesznie niską cenę. Problem pojawi się kiedy zacznie korzystać się z niego i raz że prędkość odczytu/zapis jakaś taka mała będzie jak na SSD a do tego po zapisaniu 32GB danych więcej zapisać się nie da. Po rozebraniu dysku okaże się, że w środku jest karta SD albo pendrive. Są też większe dyski typu 20, 30 czy nawet 60TB...

Komentarz

• Eberloth
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 2663

Zamieszczone przez g69
                ..pierwszym licencjonowanym przez Canona..
                No może coś drgnie.
                https://www.canonrumors.com/the-firs...ar-from-meike/

I jeszcze:
                https://www.canonrumors.com/canon-ex...rty-rf-future/
                Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                Fumare humanum est!

Komentarz

• g69
                  Początki nałogu
                  • 2020
                  • 312

Chyba zdecydowana większość krytykowała te zamykanie bagnetu,więc większy wybór na pewno poprawi sprzedawalność korpusów Canona i popularność systemu. Przecież do przyrody 600ki w ludzkich cenach ma od dawna Sony,Panasonic teraz Nikon i Fuji a Canon 500ke i to za dwukrotnośc kwoty. Tylko ktoś z zakonu Canona lub opłacany przez przedstawicieli może tego nie krytykować.

Komentarz

• pawel.guraj
                    Pełne uzależnienie
                    • 2013
                    • 1283

Zamieszczone przez g69
                    Chyba zdecydowana większość krytykowała te zamykanie bagnetu,więc większy wybór na pewno poprawi sprzedawalność korpusów Canona i popularność systemu. Przecież do przyrody 600ki w ludzkich cenach ma od dawna Sony,Panasonic teraz Nikon i Fuji a Canon 500ke i to za dwukrotnośc kwoty. Tylko ktoś z zakonu Canona lub opłacany przez przedstawicieli może tego nie krytykować.
                    Bagnet EF też zwsze był zamknięty i Canon nigdy nie licencjnował żadnego 3rd party.
                    Po prostu protokół EF jest na tyle prosty że producenci zewnętrzni "zhakowali" go na tyle, żeby zbudować działające szkła.
                    Tu się nic nie zmieniło poza tym że w protokole RF Canon wprowadził szyfrowanie komunikacji i reverse-engineering się skończył.
                    Swoją drogą dziwię się, że zrobili to tak późno - w EF też się dało, przynajmniej dla nowszych szkieł. Choć oczywiście szyfrowanie wymaga większej wydajności interfejsu - może tu był problem.

Właśnie z tego powodu nigdy nie kupowałem kundli do Canona - mając świadomość, że to działa na zasadzie powiązanych sznurków i za każdym upgrade softu od Canona trzeba się liczyć że coś przestanie działać dopóki producent nie obczai co przegapił w trakcie "podglądania protokołu".

p,paw
                    Ostatnio edytowany przez pawel.guraj; 50675.
                    https://pawel.online | R5mk2 | RF 14-35 f/4 L | RF 24-105 f/4 L | RF 70-200 f/4 L| RF 100-500 f/4.5-7.1 L | RF 50 f/1.8 STM | RF 1.4x | Na blogu: Nowy Jork

Komentarz

• cybulski
                      Pełne uzależnienie
                      • 2022
                      • 1248

Zamieszczone przez g69
                      A jeśli mnie mało interesuje ogniskowa powyżej 200 to też muszę krytykować?

Czy powinienem sypać głowę popiołem że Canon specjalnie dla moich potrzeb zrobił mały zoom RF70-200/4L jeszcze mniejszy niż wersja EF, i że dla mnie to strzał w 10tk?powinienem sypać głowę popiołem?

Nawet sobie przejrzałem konkurentów. No kuźwa nikt chyba nie ma tak małej fajnej 70-200/4. Czy muszę ciągle pisać że inni nie mają na ich forach. Sony chyba ma ale wydaje się większy jak wersja ef. No i droższy o 50procent.
                      To nie wiem jak to ten zakon ma działać?
                      linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• g69
                        Początki nałogu
                        • 2020
                        • 312

Zamieszczone przez cybulski
                        A jeśli mnie mało interesuje ogniskowa powyżej 200 to też muszę krytykować?

Czy powinienem sypać głowę popiołem że Canon specjalnie dla moich potrzeb zrobił mały zoom RF70-200/4L jeszcze mniejszy niż wersja EF, i że dla mnie to strzał w 10tk?powinienem sypać głowę popiołem?

Nawet sobie przejrzałem konkurentów. No kuźwa nikt chyba nie ma tak małej fajnej 70-200/4. Czy muszę ciągle pisać że inni nie mają na ich forach. Sony chyba ma ale wydaje się większy jak wersja ef. No i droższy o 50procent.
                        To nie wiem jak to ten zakon ma działać?
                        Tak właśnie działa jak w tym momencie piszesz.. )

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez pawel.guraj
                        Bagnet EF też zwsze był zamknięty i Canon nigdy nie licencjnował żadnego 3rd party.
                        Po prostu protokół EF jest na tyle prosty że producenci zewnętrzni "zhakowali" go na tyle, żeby zbudować działające szkła.
                        Tu się nic nie zmieniło poza tym że w protokole RF Canon wprowadził szyfrowanie komunikacji i reverse-engineering się skończył.
                        Swoją drogą dziwię się, że zrobili to tak późno - w EF też się dało, przynajmniej dla nowszych szkieł. Choć oczywiście szyfrowanie wymaga większej wydajności interfejsu - może tu był problem.

Właśnie z tego powodu nigdy nie kupowałem kundli do Canona - mając świadomość, że to działa na zasadzie powiązanych sznurków i za każdym upgrade softu od Canona trzeba się liczyć że coś przestanie działać dopóki producent nie obczai co przegapił w trakcie "podglądania protokołu".

p,paw
                        Tak,ale oburzenie poszło jak zaczeli blokować szkła Viltroxa oficjalnie.. w EF gorzej pewnie działały,ale działały... podobnie z Samyangiem było??

Komentarz

• cybulski
                          Pełne uzależnienie
                          • 2022
                          • 1248

Zamieszczone przez g69
                          Skoro tu mam np taki RF 70-200/4L, bo długo nad nim myślałem czy zmienić z wersji EF. Miałem okazję pobawić się u kogoś RFem, na początku myślę no za mały chiba ale zmierzyłem swoje mniejsze inserty i okazało się że wejdzie, EF nie wchodził. Musiałem brać większy. Dwa do dwóch i mam wersję RF. EF idzie na sprzedaż. No jaki to ja jestem niezadowolony z tego Canona
                          linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• Przemek_PC
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 2462

Jednym słowem dałeś się wydoić z kasy. I czym się tu chwalić?

Komentarz

• cybulski
                              Pełne uzależnienie
                              • 2022
                              • 1248

Zamieszczone przez g69

--- Kolejny post ---

Tak,ale oburzenie poszło jak zaczeli blokować szkła Viltroxa oficjalnie.. w EF gorzej pewnie działały,ale działały... podobnie z Samyangiem było??
                              Żeby to zrozumieć, to Samyang z bagnetem RF ma chyba myk taki ze to jest protokół EF wsadzony w RF aby podpinać bez przelotki. Zrobili to sami a powinni zacząć od rozmów z Canonem o licencji na pełny RF. Trwało by to ale w końcu by się pewnie dogadali do dziś.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Przemek_PC
                              Jednym słowem dałeś się wydoić z kasy. I czym się tu chwalić?
                              Czyli że jest gdzieś u konkurencji równie mały i można go mieć za mniej niż 5500 po promocjach? No Sony stary chyba większy, tańszy, chyba teraz ale nowy 9tysi i też chyba większy? Mniejszy rozmiar jest dla mnie tutaj kluczowy wręcz.
                              Ostatnio edytowany przez cybulski; 71039.

Komentarz

• Przemek_PC
                                Pełne uzależnienie
                                • 2005
                                • 2462

Chodzi o to, że juz wcześniej kupiłeś wersję EF a teraz znów kupiłeś ten sam obiektyw RF.

Komentarz

Pracuję...