Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • atsf
    Pełne uzależnienie
    • 2007
    • 5119

Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Zamieszczone przez Kolekcjoner
    Różnie ale przeważnie część się prędzej czy później pojawiała. Także to jest mocny wyznacznik nad czym pracują.
    Od zawsze wiadomo, nad czym pracują. To są tacy specjaliści, że i byka potrafią wydoić
    EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• robertskc7
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 1513

W sumie ma w D nad czym pracuje canon bo wszystko co niezbędne do robienia zdjęć mam i jest dostępne u C lub w innych systemach - dostępne w wersji do wyboru i koloru.
      Także jedyne na czym pracują, to jak wypompować kasę z userów systemu RF, a że dali takie fory Sony i 3rd party to niech się k***wa dwoją i troją teraz na własne życzenie.
      www.robertzbiec.pl

Komentarz

• Jacek_Z
        Moderator
        • 2005
        • 2726

Zamieszczone przez capo-di_tutti-capi
        W przeciągu ostatniego miesiąca opublikowano zgłoszenia patentowe Canon

i podnoszony wizjer
        https://asobinet-com.translate.goog/..._x_tr_pto=wapp
        Marzę o czymś podobnym. Serio. Ale nie w bezlustrach, a w lustrzankach, jako alternatywę wizjera optycznego. Bo gdy w lustrzance pracuje się w trybie LV to patrzenie na wyświetlacz LCD w ostrym słońcu, gdy w dodatku mamy jeszcze duży obiektyw to praca na zoombie jest praktycznie wykluczona.
        Dziwne, że Canon i Nikon tego nie zrobili, nie chcieli "ratować" linii lustrzankowej. Przecież lustrzanka w LV to bezlusterkowiec. Lustrzanka może mieć wszystkie zalety bezlustra, nie pozbywając się swoich zalet. Byłoby to takie 2 w 1.
        Postulowałem to już w 2018, jak tylko C i N wypuścili bezlustra.
        Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• Przemek_PC
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 2462

Lustrzanka ma jeszcze w ogóle jakieś zalety w stosunku do obecnego bezlusterkowca?

Komentarz

• Mamrot
            Bywalec
            • 2012
            • 224

Zamieszczone przez Jacek_Z
            Bo gdy w lustrzance pracuje się w trybie LV to patrzenie na wyświetlacz LCD w ostrym słońcu, gdy w dodatku mamy jeszcze duży obiektyw to praca na zoombie jest praktycznie wykluczona.
            Do pracy na zoombie możesz użyć monitora podglądowego, tak jak robią to "komeruni".
            Ekran jest większy i ma wystarczająco dużo niutków do pracy w plenerze.
            Możesz użyć kominka i praca na zoombi będzie identyczna jak za dawnych czasów praca na średnim formacie bez pryzmatu

Komentarz

• atsf
              Pełne uzależnienie
              • 2007
              • 5119

Marzę o czymś podobnym. Serio. Ale nie w bezlustrach, a w lustrzankach, jako alternatywę wizjera optycznego. Bo gdy w lustrzance pracuje się w trybie LV to patrzenie na wyświetlacz LCD w ostrym słońcu, gdy w dodatku mamy jeszcze duży obiektyw to praca na zoombie jest praktycznie wykluczona.
              Dziwne, że Canon i Nikon tego nie zrobili, nie chcieli "ratować" linii lustrzankowej. Przecież lustrzanka w LV to bezlusterkowiec. Lustrzanka może mieć wszystkie zalety bezlustra, nie pozbywając się swoich zalet. Byłoby to takie 2 w 1.
              Postulowałem to już w 2018, jak tylko C i N wypuścili bezlustra.
              Dokładnie to samo postulowałem od paru lat, a nawet to, że w sanki lustrzanki można by wpinać EVF tak, jak w bezlusterkowca pozbawionego EVF.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Przemek_PC
              Lustrzanka ma jeszcze w ogóle jakieś zalety w stosunku do obecnego bezlusterkowca?
              Tak. Jest to optyczny wizjer.
              EOS 550D, 6D, M2, M5, 80D, 7D II, kit 18-55 IS, EF-S 55-250 IS STM, EF-M 4-5,6/11-22 STM, EF-M 3,5-5,6/18-55 STM, EF-M 2/22 STM, EF 3,5-4,5/28-70, EF 1,8/50 Mk 1 i STM, EF 100-400L II, Tamron 100-400, Olympusy OM-1, OM-2N, OM-4, OM-10, stałki i zoomy Zuiko od 24 do 200 mm.

Komentarz

• Jacek_Z
                Moderator
                • 2005
                • 2726

Zamieszczone przez Mamrot
                Do pracy na zoombie możesz użyć monitora podglądowego, tak jak robią to "komeruni".
                Ekran jest większy i ma wystarczająco dużo niutków do pracy w plenerze.
                Możesz użyć kominka i praca na zoombi będzie identyczna jak za dawnych czasów praca na średnim formacie bez pryzmatu
                Trzymałeś na zoombie teleobiektyw 40 cm, waga 3 kg?
                Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
                  Uzależniony
                  • 2017
                  • 514

Marzę o czymś podobnym. Serio. Ale nie w bezlustrach, a w lustrzankach, jako alternatywę wizjera optycznego.
                  Wizjer do HDMI nie jest rozwiązaniem?

https://www.bhphotovideo.com/c/searc...cessories_1894

https://www.bhphotovideo.com/c/produ...iewfinder.html
                  Ostatnio edytowany przez capo-di_tutti-capi; 58021.

Komentarz

• Mamrot
                    Bywalec
                    • 2012
                    • 224

Na zombie fotografuję tylko z żabiej lub ptasiej perspektywy i przez myśl by mi nie przeszło, że można na zoobie fotografować dłuższą optyką z ręki, ale to Ty masz takie zapotrzebowanie, nie ja.
                    Używam takowego do filmowania i dedykowany monitor poza wagą (oddzielne zasilanie) jest lepszy, ma więcej funkcji niż wysyłany sygnał z aparatu po HDMI.
                    Ostatnio edytowany przez Mamrot; 46600.

Komentarz

• Przemek_PC
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 2462

[MENTION=11382]atsf[/MENTION] Zaletą lustrzanki jest wizjer optyczny przy czym postulujesz o dodanie EVF do lustrzanki? To się że tak powiem kupy nie trzyma.

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
                        Uzależniony
                        • 2017
                        • 514

Kiedyś był elektroniczny wizjer na optyczny lustrzanek.

Multi Video Camera Attachments for Viewfinders, GOKO MVC-10 easily displays real-time images to a monitor from SLR viewfinders. Free from Live View noise and camera overheating. Easily upgrades your SLR camera to include the Live View feature by the simple mounting of MVC-10W on its viewfinder, regardless of whether the SLR is film or digital. GOKO International Co., Ltd. Japan.

Komentarz

• atsf
                          Pełne uzależnienie
                          • 2007
                          • 5119

[MENTION=11382]atsf[/MENTION] Zaletą lustrzanki jest wizjer optyczny przy czym postulujesz o dodanie EVF do lustrzanki? To się że tak powiem kupy nie trzyma.
                          Kupy to się nie trzyma myślenie, że tylko to, co zrobią producenci, jest jedynie słuszne.

Otóż od dawna każda lustrzanka jest klasycznym bezlusterkowcem w trybie LV, a do tego wystarczy podnieść lustro, jednakże wtedy nie ma celownika, a więc dołączany w sankach, lub oddzielnie wbudowany w korpus, by się przydał, i byłby aparat hybrydowy łączący zalety jednego i drugiego systemu, używane w zależności od preferencji i potrzeb, ale nie dało by się ludziom wcisnąć całej masy nowych obiektywów, o które nikt nie prosił Ludzie potrzebują optyki do bezlusterkowców tylko dlatego, że są bezlusterkowce

Komentarz

• Kolekcjoner
                            Obertroll
                            • 2006
                            • 18793

Zamieszczone przez atsf
                            Kupy to się nie trzyma myślenie, że tylko to, co zrobią producenci, jest jedynie słuszne.

Otóż od dawna każda lustrzanka jest klasycznym bezlusterkowcem w trybie LV, a do tego wystarczy podnieść lustro, jednakże wtedy nie ma celownika, a więc dołączany w sankach, lub oddzielnie wbudowany w korpus, by się przydał, i byłby aparat hybrydowy łączący zalety jednego i drugiego systemu, używane w zależności od preferencji i potrzeb, ale nie dało by się ludziom wcisnąć całej masy nowych obiektywów, o które nikt nie prosił Ludzie potrzebują optyki do bezlusterkowców tylko dlatego, że są bezlusterkowce
                            No jasne. Tak samo jak potrzebują optyki do lustrzanek tylko dlatego że są lustrzanki. Przecież były celowniki ramkowe i jakoś dawali rady. W głowach się poprzewracało zupełnie od tych wynalazków ...

BTW: jeszcze takiego zgłosili:
                            Canon RF 24-300mm f/4-5.6L IS USM

z drugim wariantem zaczynającym się od F2.8
                            Ostatnio edytowany przez Kolekcjoner; 5969.
                            "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                            Kapitan Wagner

Komentarz

• Jacek_Z
                              Moderator
                              • 2005
                              • 2726

@atsf Zaletą lustrzanki jest wizjer optyczny przy czym postulujesz o dodanie EVF do lustrzanki? To się że tak powiem kupy nie trzyma.
                              Wbrew pozorom sie trzyma, i to z dwóch powodów. W pewnych sytuacjach wizjer optyczny jest lepszy w ogóle (czarne studio, low key i błysk). Dla mnie wizjer optyczny jest lepszy zawsze. Nie lubię elektronicznego. To dlaczego go chcę? Bo w trybie lustrzankowym NIE MA eyefocusa, a to jest dla mnie (praawie) jedyna zaleta bezlustra.

Nie. Niby tak, ale nie. Chcę większej wygody.

To by było coś czego bym chciał. Tylko zrobić styki w lustrzance https://www.bhphotovideo.com/c/produ...amera_pro.html

Zamieszczone przez Mamrot
                              Na zombie fotografuję tylko z żabiej lub ptasiej perspektywy i przez myśl by mi nie przeszło, że można na zoobie fotografować dłuższą optyką z ręki, ale to Ty masz takie zapotrzebowanie, nie ja.
                              Używam takowego do filmowania i dedykowany monitor poza wagą (oddzielne zasilanie) jest lepszy, ma więcej funkcji niż wysyłany sygnał z aparatu po HDMI.
                              No jasne. Jeszcze może zaraz usłyszę że mam miec klatkę i gimball.
                              Nie filmuję aparatem. Ja tylko fotografuję. Jesli już coś chce filmować to robie to smartfonem.

Kiedyś był elektroniczny wizjer na optyczny lustrzanek.

https://www.gokocamera.com/english/soldout/mvc-10w.php
                              Ciekawostka, ale nic dziwnego, że nie zrobiło sie to popularne.

Komentarz

• Mamrot
                                Bywalec
                                • 2012
                                • 224

To by było coś czego bym chciał. Tylko zrobić styki w lustrzance ......
                                No to ja czegoś nie rozumiem.
                                Piszesz o braku możliwości pracy na zoombie długą optyką w plenerze a wstawiasz odchylany konwencjonalny podgląd elektroniczny.

Komentarz

Pracuję...