Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • solti
    Pełne uzależnienie
    • 2005
    • 1159

Odp: Co nowego nas czeka u Canona (wątek spekulacyjny)....

Zamieszczone przez marfot
    Jakoś nie ma chyba przestrzeni na następcę 7DII.
    No nie wiem. Ja np. na niego czekam. Może niezbyt intensywnie, bo w dotychczasowym kombo wiele mi nie brakuje (7D2 + R), ale przyszłościowo właśnie wymieniłbym 7D2 na jakiegoś następcę bezlusterkowego (AF w R to jednak zupełnie nowa jakość w stosunku do naprawdę dobrego w 7D2). Ktoś może powiedzieć, że przecież wchodzi R6, ale on nie ma cropa 7D2 wymienię dopiero, jak pojawi się sensowny, trochę szybszy, z lepszą matrycą następca, z AF w standardzie R lub lepszym. I który będzie jednak cenowo bliżej 7D2, niż R6. Mam dziwne wrażenie, że nie jestem jedynym, który czeka na coś takiego, choć oczywiście mam tez świadomość, że nie będzie do aparat dla mas.
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Komentarz

• Jacek_Z
      Moderator
      • 2005
      • 2726

Zamieszczone przez Jacek
      Wszystko co jest mechaniczne, ruchome ma ograniczoną żywotność, i ma prawo się zepsuć, stąd moje pytanie.
      Na razie sa migawki mechaniczne, bo sama migawka elekteroniczna ma swoje ograniczenia i nie zawsze sie ja da użyć. Ale w większości da się. Więc mechaniczne robią w bezlustrach małe przebiegi.
      Biorąc pod uwagę, że mechaniczne migawki mają podawane przebiegi (zalezy od modelu) do 500.000 zdjęć (a bywa, że padaja po ponad 1 mln) to ja bym się migawką nie martwił za bardzo, szczególne jesli będziesz robił większość na elektronicznej. Ile lat potrzebujesz na zrobienie miliona zdjęć? Sprzęt sie zestarzeje szybciej moralnie niż padnie.
      Wiem, można mieć pecha, no ale jest też gwarancja.
      Ostatnio edytowany przez Jacek_Z; 4025.
      Nikony, Canony (EOS 50e, AE1, AV1, T70) Olympus, Pentaxy, Minolta, Leica, Hasselblad, Rolleiflex, Voigtlander, FKD (Praktica, Zenit, FED, Zorkij, Kiev, Smiena i to nie wszystko)

Komentarz

• marfot
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 4605

Zamieszczone przez solti
        Mam dziwne wrażenie, że nie jestem jedynym, który czeka na coś takiego, choć oczywiście mam tez świadomość, że nie będzie do aparat dla mas.
        Użytkownicy 7DII prawdopodobnie nie zaakceptują niczego mniejszego niż R6.
        Do tego to samo sterowanie, IBIS, AF itd. i tylko mały sensor po to żeby był mały . Jak Olympus m1x - taki cudak na zakończenie kariery.
        Gęsta matryca FF, z której można wykroić przyzwoite 18 Mpx przy cropie 1.6 trafiła do kosztownego R5. Trzeba się przeorientować na FF.
        https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
          Uzależniony
          • 2017
          • 514

Jakoś nie ma chyba przestrzeni na następcę 7DII.
          Tanie to to nie będzie jak ma być solidne.
          Jest szybkie R6 a z R5 można wykroić cropa o dostatecznej rodziałce.
          7D II startował z ceną 6500. Jakby następca miał kosztować i 8500 to i tak dużo mniej niż 20000 za R5.
          Dla spottersów to dodatkowa różnica czy kupią zooma do 400 czy do 600mm np. https://www.bhphotovideo.com/c/compa...EG_1082152-REG -zresztą Canon nie ma zooma do 600mm
          albo stałoogniskowy 400 vs. 600mm https://www.bhphotovideo.com/c/compa...EY_1433722-REG

Komentarz

• solti
            Pełne uzależnienie
            • 2005
            • 1159

Trzeba się przeorientować na FF.
            Bez sensu! FF i tak mam, tylko do innych celów. A nie mam zamiaru płacić 'milionów' i zaśmiecać dysku bezsensownymi gigabajtami danych tylko po to, żeby z matrycy R5 wykroić cropa... Potrzebne jest porządne aps-c i to nie będzie żaden cudak. I masz rację - taka puszka musi mieś konkretne, spore gabaryty, żeby była dobrze wyważona z ciężkimi szkłami i wygodnie się trzymała
            Jeśli miałbym kiedykolwiek myśleć o czymś pokroju R5, to tylko po to, żeby korzystać z tego jako z FF, a nie kombinować jak przysłowiowy koń pod górkę Na ten moment zdecydowanie mi to nie grozi. R raczej zostanie ze mną na dłużej. 7D2 zresztą pewnie też, bo na wymarzoną puszkę aps-c przyjdzie mi pewnie jeszcze sporo poczekać, co zresztą w sumie całkiem mi pasuje. Na ten moment w budżecie nie mam zaplanowanych kolejnych wydatków foto w najbliższym czasie.
            Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
            galeria.solti.pl

Komentarz

• Tom77
              Pełne uzależnienie
              • 2008
              • 2875

Zamieszczone przez Jacek
              Wszystko co jest mechaniczne, ruchome ma ograniczoną żywotność, i ma prawo się zepsuć, stąd moje pytanie.
              Brak części mechanicznych nie jest wyznacznikiem żywotności. 40 letnie aparaty dalej działają, pytanie czy elektronika w obecnym sprzęcie będzie działać po 10 latach

Komentarz

• marfot
                Pełne uzależnienie
                • 2007
                • 4605

Zamieszczone przez Tom77
                Brak części mechanicznych nie jest wyznacznikiem żywotności. 40 letnie aparaty dalej działają, pytanie czy elektronika w obecnym sprzęcie będzie działać po 10 latach
                Albo tak krytyczna mieszanka mechaniki i elektroniki jak IBIS
                https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
                EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• Tom77
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 2875

Albo tak krytyczna mieszanka mechaniki i elektroniki jak IBIS
                  W sony padała stabilizacja na potęgę, przynajmniej w korpusach pokroju A300

Komentarz

• rysz
                    Początki nałogu
                    • 2010
                    • 271

Zamieszczone przez Tom77
                    Tylko, że zdecydowana większość 40-letnich aparatów ma dużo mniejszy przebieg (liczbę wykonanych zdjęć), niż przeciętny aparat cyfrowy po kilku latach użytkowania. Im więcej zdjęć, tym szybsze zużycie części mechanicznych.

A czy współczesne aparaty wytrzymają 10 lat? A czemu miałyby nie wytrzymać? Mój 40D ciągle działa i mia się dobrze, a ma już grubo ponad dekadę. Starsze sprzęty też działają.
                    Największym ograniczeniem żywotności elektroniki są starzejące się akumulatory, ale przy współczesnej technologii 10 lat pracy nie jest żadnym wyzwaniem (wspomnianym wyżej 40D ciągle mogę zrobić grubo ponad 1000 zdjęć na oryginalnym akumulatorze i cały czas dostępne są zamienniki). Problematyczne bywają też kondensatory, ale raczej te słabej jakości, które padają dość szybko. Przyzwoite są niemal nieśmiertelne.

Komentarz

• becekpl
                      Pełne uzależnienie
                      • 2009
                      • 4318

Zamieszczone przez rysz
                      A czemu miałyby nie wytrzymać?
                      bo jest taka urban legenda mówiąca o tym ze każdy współczesny "rzecz" jest gorszy i bardziej awaryjny od starego
                      coś jak to, że na naszym forumie każdy nowy canon jest okrzyknięty gorszym od starego
                      i tak w kółko
                      Nie mamy pańskiego płaszcza i co pan nam zrobi?
                      Cham się uprze i mu daj. No skąd ja wezmę, jak nie mam!

Komentarz

• candar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 3410

Zamieszczone przez Tom77
                        W sony padała stabilizacja na potęgę, przynajmniej w korpusach pokroju A300
                        W szkłach typu canon 70-200 f/2.8 L USM IS tez padała stabilizacja i musiałem przebierać kupując używkę. Nie zmienia to faktu, że IBIS jest faktycznie bardziej awaryjny.
                        Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• solti
                          Pełne uzależnienie
                          • 2005
                          • 1159

Zamieszczone przez rysz
                          A czemu miałyby nie wytrzymać? Mój 40D ciągle działa i mia się dobrze, a ma już grubo ponad dekadę. Starsze sprzęty też działają.
                          Największym ograniczeniem żywotności elektroniki są starzejące się akumulatory, ale przy współczesnej technologii 10 lat pracy nie jest żadnym wyzwaniem (wspomnianym wyżej 40D ciągle mogę zrobić grubo ponad 1000 zdjęć na oryginalnym akumulatorze i cały czas dostępne są zamienniki). Problematyczne bywają też kondensatory, ale raczej te słabej jakości, które padają dość szybko. Przyzwoite są niemal nieśmiertelne.
                          Mój 30D też nadal ma się dobrze. Tyle tylko, że 30D, rocznik 2007, ma niecałe 20 tysięcy przebiegu, a 7D2, rocznik chyba 2016, ma już ponad 80 tysięcy przebiegu. Jest subtelna różnica
                          galeria.solti.pl

Komentarz

• Tom77
                            Pełne uzależnienie
                            • 2008
                            • 2875

Zamieszczone przez becekpl
                            bo jest taka urban legenda mówiąca o tym ze każdy współczesny "rzecz" jest gorszy i bardziej awaryjny od starego
                            coś jak to, że na naszym forumie każdy nowy canon jest okrzyknięty gorszym od starego
                            i tak w kółko
                            Nigdzie nie pisałem ze nowe jest gorsze

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez rysz
                            Tylko, że zdecydowana większość 40-letnich aparatów ma dużo mniejszy przebieg (liczbę wykonanych zdjęć), niż przeciętny aparat cyfrowy po kilku latach użytkowania. Im więcej zdjęć, tym szybsze zużycie części mechanicznych.

A czy współczesne aparaty wytrzymają 10 lat? A czemu miałyby nie wytrzymać? Mój 40D ciągle działa i mia się dobrze, a ma już grubo ponad dekadę. Starsze sprzęty też działają.
                            To raczej kwestia dużej ilości elektroniki i jej zawodności. 40D ma jej niewiele

Komentarz

• Kolekcjoner
                              Obertroll
                              • 2006
                              • 18793

Ciekawe co oni kombinują? Kolejny bagnet? Jakaś paranoja.
                              https://www.canonrumors.com/there-is...g-in-2020-cr2/
                              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
                              Kapitan Wagner

Komentarz

• capo-di_tutti-capi
                                Uzależniony
                                • 2017
                                • 514

[MENTION=5969]Kolekcjoner[/MENTION]ze nie denerwuj się.

another RF mount camera coming

Komentarz

Pracuję...