Lasery a matryce aparatów / kamer

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marcinus
    Początki nałogu
    • 2018
    • 444

Odp: Lasery a matryce aparatów / kamer

Odleglosc jest mało istotna bo wiazka lasera jest praktycznie nierozbiezna. Wazne jest na ile skupiona padnie na matryce a to zalezy od tago jak daleko od ustaeionego punktu ostrosci a w zasadzie od plaszczyzny ostrosci jest laser. Jak w płaszczyźnie to bedzie najbardziej skupiony na matrycy a im dalej tym mniej skupiony wiec obejmie wieksza ilosc pikselu przez co natężenie na jeden piksel bedzie mniejsze.
    Canon EOS R + C RF 24-105/4L; C 100/2.8 L Macro; C 70-300/4.0-5.6 II

Komentarz

• jan pawlak
      Pełne uzależnienie
      • 2012
      • 4335

Zamieszczone przez Marcinus
      Odleglosc jest mało istotna bo wiazka lasera jest praktycznie nierozbiezna. Wazne jest na ile skupiona padnie na matryce a to zalezy od tago jak daleko od ustaeionego punktu ostrosci a w zasadzie od plaszczyzny ostrosci jest laser. Jak w płaszczyźnie to bedzie najbardziej skupiony na matrycy a im dalej tym mniej skupiony wiec obejmie wieksza ilosc pikselu przez co natężenie na jeden piksel bedzie mniejsze.
      Z klawiatury "mi to wyjąłeś"

jp
      puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
      Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
      http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
      public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• Bangi
        Moderator
        • 2010
        • 5499

Dziś trafiłem na artykuł
        SAMOLOTY CB
        SAMOLOTY lotnictwo.net
        SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• candar
          Pełne uzależnienie
          • 2008
          • 3410

Re: Odp: Lasery a matryce aparatów / kamer

Zamieszczone przez Bangi
          Dużo dobrych rad. Ale jakby najważniejsze podsumowanie: "W przypadku wesel możemy zawrzeć w umowie informację, że nie zgadzamy się na światła laserowe lub poprosić o ich wyłączenie. Kiedy w grę wchodzi duży koncert, fotografowie radzą sobie inaczej: zabierają słabszy sprzęt. W razie uszkodzenia matrycy, część wynagrodzenia pokrywa koszty naprawy."

Jakby nowego znaczenia nabiera fakt umieszczenia podczas sprzedaży aparatu informacji: "tyko zdjęcia, nigdy nie filmowano". A i tak lepiej dołożyć do nowego aparatu bo będzie pewność, ze nie rzucano aparatem o betonową podłogę, nie topiono w deszczu i rzece oraz nie nagrywano pokazów laserowych na weselach i koncertach.
          Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Bangi
            Moderator
            • 2010
            • 5499

No dobra, ale co z "kamerunami". Jakoś nie słychać, by Oni się skarżyli. W necie problem jest opisywany raczej w kontekście foto.

Co do sprzedaży to ja mam w zwyczaju sprzedając aparat wrzucać zdjęcie nieba (RAW) na mocnym przymknieciu i dużym zoomie, wtedy można sobie spokojnie przeanalizować jej stan. Jak kupowałem używki to też prosiłem o takie zdjęcie. Jak ktoś nie ma nic do ukrycia, to nie robi problemu.
            Ostatnio edytowany przez Bangi; 34794.
            SAMOLOTY CB
            SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• Kolekcjoner
              Obertroll
              • 2006
              • 18793

Zamieszczone przez Bangi
              No dobra, ale co z "kamerunami". Jakoś nie słychać, by Oni się skarżyli. W necie problem jest opisywany raczej w kontekście foto.
              Nie wiem jak na weselach ale na imprezach unika się laserów. Bardzo podobny efekt można uzyskać przy pomocy głów z pryzmatem (nie wiem czy nie lepszy). Klienci boją się laserów ze względu na odszkodowania. Dodatkowo dobry efekt laser daje na dymie, a z tym też bywa różnie - nie zawsze się da używać dymu ze względu na czujki. U nas w firmie laser leży i się kurzy od lat.
              "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
              Kapitan Wagner

Komentarz

• FlatEric
                Uzależniony
                • 2007
                • 574

Przy kręceniu jednego z odcinków "Poszukiwaczy historii" zjarali sobie w plenerze matrycę laserem ze sprzętu geodezyjnego - nie pomnę co to było, bodaj skaner 3D. Efektem była seria zielonych kropek na środku matrycy.
                SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
                Analogowy DeviantArt
                Wypociny formalne
                Wypociny techniczne

Komentarz

• candar
                  Pełne uzależnienie
                  • 2008
                  • 3410

Re: Lasery a matryce aparatów / kamer

Forum Video

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: lasery.JPG
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 49,3 KB
ID: 2088586
                  Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Bangi
                    Moderator
                    • 2010
                    • 5499

Zamieszczone przez FlatEric
                    Przy kręceniu jednego z odcinków "Poszukiwaczy historii" zjarali sobie w plenerze matrycę laserem ze sprzętu geodezyjnego - nie pomnę co to było, bodaj skaner 3D. Efektem była seria zielonych kropek na środku matrycy.
                    A to ciekawe, jeśli dobrze kojarzę to tego lasera chyba nawet nie widać.
                    SAMOLOTY CB
                    SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

• FlatEric
                      Uzależniony
                      • 2007
                      • 574

No dobrze mi się wydawało, to był skaner laserowy, na nagraniu od 4:19 (acz chyba najpierw trzeba reklamy przetrzymać): https://www.ipla.tv/wideo/wiedza/Pos...asonId=5003107
                      Nie wiem, czym oni to kręcili w tym momencie, używają i kamer, i Sony alfa z obiektywami Canona.
                      SX160 IS, a przedtem wadliwy A530 wymieniony w ramach gwarancji na wadliwy A550.
                      Analogowy DeviantArt
                      Wypociny formalne
                      Wypociny techniczne

Komentarz

• Bangi
                        Moderator
                        • 2010
                        • 5499

Nieźle sobie załatwili sprzęt, co za pech. Ciekawe, czy gdyby kamera nie była tak blisko tego skanera, to też by się tak stało.
                        SAMOLOTY CB
                        SAMOLOTY lotnictwo.net

Komentarz

Pracuję...