Porównanie FF i APS-C - kto znajdzie różnicę.....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Kolekcjoner
    Obertroll
    • 2006
    • 18793

Odp: Porównanie FF i APS-C - kto znajdzie różnicę.....

Jeśli chodzi o podobanie się to mnie się kolory bardziej podobają z fujika. No ale to też pewnie więcej kwestia obróbki niż puszki..
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Komentarz

• mysiaty
      Coś już napisał
      • 2012
      • 95

Zamieszczone przez candar

Wnioski wyciągnijcie sami
      Wnioski:
      1.to zabawa, 7osób to troche za mało do wyciagania wniosków.
      2.Moja teza-Tobie też bardziej podoba sie "prawe".Dowód:"prawe"sygnowałeś w dolnym lewym rogu, a lewego nie.
      3. 4:4
      Ostatnio edytowany przez mysiaty; 47550.

Komentarz

• marfot
        Pełne uzależnienie
        • 2007
        • 4605

Gdybym musiał wybierać to wybrałbym prawe jako FF ponieważ wydawało mi się, że w odblaskach na suwaku widoczna jest lekka fioletowa CA znak rozpoznawczy C85/1.8. No nie ma to wiele wspólnego z magią pełnej klatki .
        https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
        EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Komentarz

• robertskc7
          Pełne uzależnienie
          • 2010
          • 1513

2.2 na 85 a na 56 jaka przysłona? Mi też się prawego bardziej obróbka podoba i byłem pewny, że to Fuji i jego kolorki.
          www.robertzbiec.pl

Komentarz

• p0m
            Uzależniony
            • 2010
            • 698

mamy 2019r. a Ci nadal "wierzą" w jakąś magię... omg.
            ebe ebe

Komentarz

• niki68
              Bywalec
              • 2011
              • 239

Dla mnie (fotografa przyrody) magia w przypadku FF polega na tym, że jak leżę rano na pływadełku i mam na ISO 3200 czas 1/50 to jeśli nie poruszę, to z tego zdjęcia jeszcze coś zrobię. Z APSC przy takim ISO nawet nie robię i tyle bo jest szajs kompletny. To tak z innej perspektywy FF kontra APSC. Od kiedy kupiłem FF APSC leży i czeka na dobre światło bo wtedy się przyda.

Komentarz

• candar
                Pełne uzależnienie
                • 2008
                • 3410

Zamieszczone przez mysiaty
                Wnioski:
                1.to zabawa, 7osób to troche za mało do wyciagania wniosków.
                2.Moja teza-Tobie też bardziej podoba sie "prawe".Dowód:"prawe"sygnowałeś w dolnym lewym rogu, a lewego nie.
                3. 4:4
                jasne teraz będzie szukanie teorii spiskowych
                tu masz cały kadr z fuji z podpisem mnie się podobają obie wersje i obie były podpisane przy wstawianiu na FB

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez robertskc7
                2.2 na 85 a na 56 jaka przysłona? Mi też się prawego bardziej obróbka podoba i byłem pewny, że to Fuji i jego kolorki.
                canon EF 85 1.8 na pełnym otwarciu trochę mydli - dlatego został przymknięty do 2.2
                fuji XF 56 1.2 jest ostre od 1.2 i na takiej przysłonie była fota

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez marfot
                Gdybym musiał wybierać to wybrałbym prawe jako FF ponieważ wydawało mi się, że w odblaskach na suwaku widoczna jest lekka fioletowa CA znak rozpoznawczy C85/1.8. No nie ma to wiele wspólnego z magią pełnej klatki .
                to prawda znakiem rozpoznawczym EF 85 1.8 jest zawsze CA trafiłeś idealnie w sedno sprawy

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez p0m
                mamy 2019r. a Ci nadal "wierzą" w jakąś magię... omg.
                ja już dawno przestałem wierzyć ale tych co w nią wierzę nie przekonasz

niektórzy to nawet opowiadają jak ludzie walczyli z dinozaurami https://aszdziennik.pl/125539,ewa-ko...-KLDJEYvguDDG4 i też w to wierzą

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Kolekcjoner
                Jeśli chodzi o podobanie się to mnie się kolory bardziej podobają z fujika. No ale to też pewnie więcej kwestia obróbki niż puszki..
                Mam podobnie I to niekoniecznie jest kwestia obróbki. To są generalnie prawie nie ruszane JPGi z puszek fuji i sony
                i mnie też bardziej odpowiadają kolory z fuji niż z sony - w obu aparat był pomiar punktowy, choć wydaje mi się że sprawdzałem ekspozycję w EVF
                Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Bangi
                  Moderator
                  • 2010
                  • 5499

Miałem oko
                  SAMOLOTY CB
                  SAMOLOTY lotnictwo.net
                  SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• radiki
                    Początki nałogu
                    • 2014
                    • 341

Re: Porównanie FF i APS-C - kto znajdzie różnicę.....

Lewe wybrałem jako FF tylko ze względu na kompresję, patrząc na szczebelki płotka i budynki w tle. Ogólnie zdjęcie i bokeh podobały mi się bardziej na fotce po prawej, a jak jeszcze piszesz, że to f2.2 to masz tu właśnie magię FF. 85 1.8 nie jest mydlana na 1.8, chyba, że masz skopany egzemplarz. I na 1.8 różnica byłaby dużo bardziej znacząca na korzyść FF.
                    Ostatnio edytowany przez radiki; 51570.

Komentarz

• marlo
                      Bywalec
                      • 2010
                      • 187

Fajnie, że się szybko rozstrzygnęło, nie czekaliśmy jak w telenoweli
                      Skoro pudło, to teraz wypadało by się wykręcać metodą polityków, że za małe te zdjęcia były, że postać inaczej ustawiona itp
                      Choć czytając niektóre wpisy przed werdyktem, faktycznie jak bym polityków słuchał - wieczne wymijające odpowiedzi, zamiast po prostu wskazać 50 / 50 :P

Ale serio, to mz. kolory z Fuji przyjemniejsze
                      Ostatnio edytowany przez marlo; 35411.

Komentarz

• candar
                        Pełne uzależnienie
                        • 2008
                        • 3410

))))))))))))))))

Zapewne magię FF byłoby bardziej widać gdyby fota EF 85 f/1.8 byłaby strzelona na przysłonie f/1.2

No kocham po prostu takie wypowiedzi
                        Ostatnio edytowany przez candar; 18138.
                        Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• Radetzky
                          Dopiero zaczyna
                          • 2013
                          • 29

Ale przyznasz, że żeby osiągnąć niemal identyczny rezultat trzeba wydać więcej pieniędzy na sprzęt dla APS-C (Canon 85mm F1.8 vs Fujinon XF 56mm F1.2)?

Komentarz

• radiki
                            Początki nałogu
                            • 2014
                            • 341

Re: Odp: Porównanie FF i APS-C - kto znajdzie różnicę.....

Porównałeś przymknięte FF do najjaśniejszej opcji APS-C i się podniecasz, że podobnie

Komentarz

• candar
                              Pełne uzależnienie
                              • 2008
                              • 3410

Zamieszczone przez Radetzky
                              Ale przyznasz, że żeby osiągnąć niemal identyczny rezultat trzeba wydać więcej pieniędzy na sprzęt dla APS-C (Canon 85mm F1.8 vs Fujinon XF 56mm F1.2)?
                              GO ze szkła APS-C XF 56 f/1.2 jest podobne (celowo nie piszę takie samo) do GO ze szkła FF 85 f/1.2
                              Rozmiary, konstrukcja i praca pod światło szkła XF 56 f/1.2 to bajka. No i jasność obiektywu daje możliwość pracy w naprawdę słabych warunkach oświetleniowych. Owszem jest EF 85 1.2 L ale trzykrotna różnica ceny nie przekłada się równocześnie na trzykrotnie lepszą jakość. A o jakości EF 85 1.8 napisano już kilogramy recenzji

Tak więc takie porównania cenowo/jakościowe nie bardzo mają jakikolwiek sens. Osobiście wolę porównywać wykonane nimi zdjęcia

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez radiki
                              Porównałeś przymknięte FF do najjaśniejszej opcji APS-C i się podniecasz, że podobnie
                              Przelicz sobie 56 mm przez crop factor

ps
                              Ja się nie w ogóle nie podniecam wykazałem tylko jak teoretyzowanie i wiara w magię FF ma się do rzeczywistości w której trudno odróżnić zdjęcia z różnych formatów matryc

Komentarz

• Eberloth
                                Pełne uzależnienie
                                • 2008
                                • 2663

Powtórzę to, co już ktoś wcześniej napisał. Magia FF to głównie obróbka (możliwości matrycy w obszarze światła / cienie), oraz użyteczne wysokie ISO. Agresywna obróbka RAW da inny efekt na FF / crop i tu już będą wyraźnie różnice na korzyść FF. Przekłada się to oczywiście na możliwość wykonania dobrych jakościowo zdjęć FF w kiepskich warunkach oświetleniowych, gdzie cropem to sobie możemy... błysnąć lampą co najwyżej. Przy dobrym świetle różnice będą subtelne, głównie zależne od użytego szkła.
                                Sprzęt - dekielek z przyległościami.
                                Fumare humanum est!

Komentarz

Pracuję...