Porównanie FF i APS-C - kto znajdzie różnicę.....
Zwiń
X
-
-
Odp: Porównanie FF i APS-C - kto znajdzie różnicę.....
Ciekawe porównanie. Według mnie w tej chwili dla zwykłego zaawansowanego amatora (np. mnie) aparat FF jest prawie do niczego niepotrzebny. Kupiłbym aparat FF gdybym:
1. potrzebował bardzo wysoką rozdzielczość i rozpiętość tonalną do naprawdę dużych wydruków,
2. musiał robić zdjęcia z bardzo małą głębią ostrości,
3. potrzebował specjalnych obiektywów (np. tilt-shift), niedostępnych w innych systemach.
Prawda jest taka, że obecne małe matryce APS-C (np. w Fuji X-T2) mają rozpiętość tonalną i poziom szumów taki jak pełnoklatkowy Canon 6D. Przy oglądaniu zdjęć na ekranie monitora albo przy wydrukach 25x20cm różnic praktycznie nie widać.
Te 10 lat temu wyboru nie było - lustrzanka FF dawała naprawdę świetną jakość obrazu. Dzisiaj mam lepszą jakość np. w małym Fuji i nie muszę dźwigać torby pełnej ciężkich eLek.
Fuji X-T2, 23mm @f/2Komentarz
-
internety piszą ze nawet m43 jest takie samo a nawet lepsze niż fullframe - ja dodam tylko od siebie że nikon 1 mojej małżowinki jest bardzo fajny jest prawie taki jak m43 czyli bardzo podobny do fullframe tak właściwie to bez różnicy, a szkła jakie lekkie, odpowiednik 70-300 można schować do małej kieszonki koszulki polo
a korpus do kieszeni spodni i nie trzeba wydawać takiej kasy na korpus i obiektywy i dźwigać najlepszego na świecie apsc fuji.
Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.EOS 3, 5D, R5Komentarz
-
Re: Porównanie FF i APS-C - kto znajdzie różnicę.....
Chyba śnisz na jawie sugerując się cyferkami, które Fuji raczyło z czapy napisać na Twoim aparaciku: https://youtu.be/QVuI89YWAsw . Uległeś łatwo i bezkrytycznie chwytom marketingowym, zestawiając ze sobą zupełnie różne wartości ISO.Komentarz
-
Marketingowcy robią ludziom wodę z mózgu...EFM+22mm; 5D+50mmKomentarz
-
To samo można napisać o pełnej klatce i średnim formacie. Dlaczego kupujecie FF zamiast aparatu z większą matryca dająca mniejsze szumy? Godzicie się na pewne kompromisy bo jest taniej, lżej, mniej miejsca zajmuje. Tak samo z FF i mniejszymi matrycami.Komentarz
-
kupujemy ff ale nikomu nie wmawiamy że jest równie dobry, a nawet lepszy od średniego formatu.EOS 3, 5D, R5Komentarz
-
Panowie tyle jest świetnych aparatów, a tak mało dobrych fotografów!
EFM+22mm; 5D+50mmKomentarz
-

BTW - korpus GFX XG może trochę namieszać na rynku https://www.mirrorlessrumors.com/fuj...make-this-cam/Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6
obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.comKomentarz
-
Przecież nie napisałem, że APS-C jest lepsze zawsze i wszędzie tylko, że obecnie aparaty APS-C dorównują jakością zdjęć aparatom FF sprzed kliku lat (np. 6D). Wg mnie to w zupełności wystarczy dla amatora w większości przypadków.
Jeśli śnię to mnie obudźcie - tutaj kilka fotek zrobionych dzisiaj Canonem 6D i Fuji X-T2 przy ekwiwalentnych ogniskowych i przysłonach. Zdjęcia z Fuji specjalnie zrobiłem przy wyższym ISO, żebyście potem nie mówili, że patrzę na "złe ISO", itp.
Które jest które? Wszystkie to cropy 100%
Komentarz
-
Znowu rebusy.Przecież nie napisałem, że APS-C jest lepsze zawsze i wszędzie tylko, że obecnie aparaty APS-C dorównują jakością zdjęć aparatom FF sprzed kliku lat (np. 6D). Wg mnie to w zupełności wystarczy dla amatora w większości przypadków.
Jeśli śnię to mnie obudźcie - tutaj kilka fotek zrobionych dzisiaj Canonem 6D i Fuji X-T2 przy ekwiwalentnych ogniskowych i przysłonach. Zdjęcia z Fuji specjalnie zrobiłem przy wyższym ISO, żebyście potem nie mówili, że patrzę na "złe ISO", itp.
Które jest które? Wszystkie to cropy 100%
[ATTACH=CONFIG]1826[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]1827[/ATTACH]
[ATTACH=CONFIG]1828[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]1829[/ATTACH]
[ATTACH=CONFIG]1830[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]1831[/ATTACH]
Ale co chcesz udowodnić i komu?
| R3 | R5 | RF 85L | RF 135L IS | RF 15-35L IS | RF 24-70L IS | RF 70-200L IS | RF 100-500L IS | RF 1,4x |Komentarz
-
tak bardzo zabawne jest wyobrażanie sobie gości przed klawiaturą, którzy z siłą trolla i pianą na ustach próbują coś udowodnić w internecie
ebe ebeKomentarz
-
Nic nie muszę udowadniać z "siłą trolla" czy "pianą na ustach". Po prostu zostałem wywołany do tablicy przez kilku panów tutaj, którzy twierdzą że śnię, ulegam marketingowi, itp. Zamiast wdawać się w jałowe dyskusje i przepychanki lepiej po prostu od razu pokazać zdjęcia. Niech zdjęcia mówią same za siebie i każdy sam zadecyduje czy w przeciętnych warunkach oba aparaty dają taką samą jakość obrazu czy nie.Komentarz
-
Proponuje zapiąć coś jasnego do 6D i wyskoczenie na jakiś koncert i wtedy porównanie cropów.
| R3 | R5 | RF 85L | RF 135L IS | RF 15-35L IS | RF 24-70L IS | RF 70-200L IS | RF 100-500L IS | RF 1,4x |Komentarz
-
Z 6d nie będzie cropow bo nie wpuszczą na koncert z wielkim aparatem?
Komentarz
Komentarz