Porównanie FF i APS-C - kto znajdzie różnicę.....

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zdebik
    Pełne uzależnienie
    • 2013
    • 4087

Odp: Porównanie FF i APS-C - kto znajdzie różnicę.....

Zamieszczone przez candar
    żadnej sensownej puszki do której można je podpiąć
    mój entuzjazm jakoś został za drzwiami i cały czas czeka na wejście smoka
    Pewnie czekają aż 5d4 zejdzie ze sceny, to chyba najpopularniejsza puszka C dla pro na rynku.
    https://500px.com/Rafal_S

Komentarz

• djtermoz
      Uzależniony
      • 2004
      • 995

Ciekawe porównanie. Według mnie w tej chwili dla zwykłego zaawansowanego amatora (np. mnie) aparat FF jest prawie do niczego niepotrzebny. Kupiłbym aparat FF gdybym:
      1. potrzebował bardzo wysoką rozdzielczość i rozpiętość tonalną do naprawdę dużych wydruków,
      2. musiał robić zdjęcia z bardzo małą głębią ostrości,
      3. potrzebował specjalnych obiektywów (np. tilt-shift), niedostępnych w innych systemach.

Prawda jest taka, że obecne małe matryce APS-C (np. w Fuji X-T2) mają rozpiętość tonalną i poziom szumów taki jak pełnoklatkowy Canon 6D. Przy oglądaniu zdjęć na ekranie monitora albo przy wydrukach 25x20cm różnic praktycznie nie widać.

Te 10 lat temu wyboru nie było - lustrzanka FF dawała naprawdę świetną jakość obrazu. Dzisiaj mam lepszą jakość np. w małym Fuji i nie muszę dźwigać torby pełnej ciężkich eLek.

Fuji X-T2, 23mm @f/2
      djtermoz@pbase

Komentarz

• mirror
        Pełne uzależnienie
        • 2018
        • 1535

internety piszą ze nawet m43 jest takie samo a nawet lepsze niż fullframe - ja dodam tylko od siebie że nikon 1 mojej małżowinki jest bardzo fajny jest prawie taki jak m43 czyli bardzo podobny do fullframe tak właściwie to bez różnicy, a szkła jakie lekkie, odpowiednik 70-300 można schować do małej kieszonki koszulki polo a korpus do kieszeni spodni i nie trzeba wydawać takiej kasy na korpus i obiektywy i dźwigać najlepszego na świecie apsc fuji.
        Ostatnio edytowany przez mirror; 58955.
        EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• radiki
          Początki nałogu
          • 2014
          • 341

Re: Porównanie FF i APS-C - kto znajdzie różnicę.....

Chyba śnisz na jawie sugerując się cyferkami, które Fuji raczyło z czapy napisać na Twoim aparaciku: https://youtu.be/QVuI89YWAsw . Uległeś łatwo i bezkrytycznie chwytom marketingowym, zestawiając ze sobą zupełnie różne wartości ISO.

Komentarz

• michalko
            Bywalec
            • 2013
            • 133

Marketingowcy robią ludziom wodę z mózgu...
            EFM+22mm; 5D+50mm

Komentarz

• PiKa
              Bywalec
              • 2015
              • 105

To samo można napisać o pełnej klatce i średnim formacie. Dlaczego kupujecie FF zamiast aparatu z większą matryca dająca mniejsze szumy? Godzicie się na pewne kompromisy bo jest taniej, lżej, mniej miejsca zajmuje. Tak samo z FF i mniejszymi matrycami.

Komentarz

• mirror
                Pełne uzależnienie
                • 2018
                • 1535

Zamieszczone przez PiKa
                To samo można napisać o pełnej klatce i średnim formacie. Dlaczego kupujecie FF zamiast aparatu z większą matryca dająca mniejsze szumy? Godzicie się na pewne kompromisy bo jest taniej, lżej, mniej miejsca zajmuje. Tak samo z FF i mniejszymi matrycami.
                kupujemy ff ale nikomu nie wmawiamy że jest równie dobry, a nawet lepszy od średniego formatu.
                EOS 3, 5D, R5

Komentarz

• michalko
                  Bywalec
                  • 2013
                  • 133

Panowie tyle jest świetnych aparatów, a tak mało dobrych fotografów!
                  EFM+22mm; 5D+50mm

Komentarz

• candar
                    Pełne uzależnienie
                    • 2008
                    • 3410

Zamieszczone przez michalko
                    Panowie tyle jest świetnych aparatów, a tak mało dobrych fotografów!

BTW - korpus GFX XG może trochę namieszać na rynku https://www.mirrorlessrumors.com/fuj...make-this-cam/
                    Dawniej A1, F1N, EOS 50, 5, 3, 10D, 7D, 5D MARK I i II i III , M DYNAX 505si , 7000 i 8000i , P K1000, ME SUPER, SUPER A , Fuji X-E1, X-T1, X-T2 , Nex5, A7 I ,II i III. Nikon F-601, 801s , Z6 obecnie: A7 IV , Nikon J1, Canon F1N , Kodak SIX20 , WELTI Ic i M42 moja strona II MM II IG II FB II 35photo II 500px II 1x.com

Komentarz

• djtermoz
                      Uzależniony
                      • 2004
                      • 995

Przecież nie napisałem, że APS-C jest lepsze zawsze i wszędzie tylko, że obecnie aparaty APS-C dorównują jakością zdjęć aparatom FF sprzed kliku lat (np. 6D). Wg mnie to w zupełności wystarczy dla amatora w większości przypadków.

Jeśli śnię to mnie obudźcie - tutaj kilka fotek zrobionych dzisiaj Canonem 6D i Fuji X-T2 przy ekwiwalentnych ogniskowych i przysłonach. Zdjęcia z Fuji specjalnie zrobiłem przy wyższym ISO, żebyście potem nie mówili, że patrzę na "złe ISO", itp.

Które jest które? Wszystkie to cropy 100%

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: A1.jpg
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 920,3 KB
ID: 2087622 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: B1.jpg
Rozmiar: 997,1 KB
ID: 2087623

Nazwa: A2.jpg
Rozmiar: 554,7 KB
ID: 2087624 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: B2.jpg
Rozmiar: 619,5 KB
ID: 2087625

Nazwa: A3.jpg
Rozmiar: 673,3 KB
ID: 2087626 Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: B3.jpg
Rozmiar: 546,0 KB
ID: 2087627
                      djtermoz@pbase

Komentarz

• dan_jo
                        Coś już napisał
                        • 2012
                        • 72

Zamieszczone przez djtermoz
                        Przecież nie napisałem, że APS-C jest lepsze zawsze i wszędzie tylko, że obecnie aparaty APS-C dorównują jakością zdjęć aparatom FF sprzed kliku lat (np. 6D). Wg mnie to w zupełności wystarczy dla amatora w większości przypadków.

Jeśli śnię to mnie obudźcie - tutaj kilka fotek zrobionych dzisiaj Canonem 6D i Fuji X-T2 przy ekwiwalentnych ogniskowych i przysłonach. Zdjęcia z Fuji specjalnie zrobiłem przy wyższym ISO, żebyście potem nie mówili, że patrzę na "złe ISO", itp.

Które jest które? Wszystkie to cropy 100%

[ATTACH=CONFIG]1826[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]1827[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]1828[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]1829[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]1830[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]1831[/ATTACH]
                        Znowu rebusy.
                        Ale co chcesz udowodnić i komu?
                        | R3 | R5 | RF 85L | RF 135L IS | RF 15-35L IS | RF 24-70L IS | RF 70-200L IS | RF 100-500L IS | RF 1,4x |

Komentarz

• p0m
                          Uzależniony
                          • 2010
                          • 698

tak bardzo zabawne jest wyobrażanie sobie gości przed klawiaturą, którzy z siłą trolla i pianą na ustach próbują coś udowodnić w internecie
                          ebe ebe

Komentarz

• djtermoz
                            Uzależniony
                            • 2004
                            • 995

Zamieszczone przez p0m
                            tak bardzo zabawne jest wyobrażanie sobie gości przed klawiaturą, którzy z siłą trolla i pianą na ustach próbują coś udowodnić w internecie
                            Nic nie muszę udowadniać z "siłą trolla" czy "pianą na ustach". Po prostu zostałem wywołany do tablicy przez kilku panów tutaj, którzy twierdzą że śnię, ulegam marketingowi, itp. Zamiast wdawać się w jałowe dyskusje i przepychanki lepiej po prostu od razu pokazać zdjęcia. Niech zdjęcia mówią same za siebie i każdy sam zadecyduje czy w przeciętnych warunkach oba aparaty dają taką samą jakość obrazu czy nie.
                            djtermoz@pbase

Komentarz

• dan_jo
                              Coś już napisał
                              • 2012
                              • 72

Zamieszczone przez djtermoz
                              Niech zdjęcia mówią same za siebie i każdy sam zadecyduje czy w przeciętnych warunkach oba aparaty dają taką samą jakość obrazu czy nie.
                              Proponuje zapiąć coś jasnego do 6D i wyskoczenie na jakiś koncert i wtedy porównanie cropów.
                              | R3 | R5 | RF 85L | RF 135L IS | RF 15-35L IS | RF 24-70L IS | RF 70-200L IS | RF 100-500L IS | RF 1,4x |

Komentarz

• PiKa
                                Bywalec
                                • 2015
                                • 105

Z 6d nie będzie cropow bo nie wpuszczą na koncert z wielkim aparatem?

Komentarz

Pracuję...