Fakt, mam szczęście że poznałem to miejsce. Ale materiały można im też wysyłać pocztą :-D A koszty... z jednej rolki robię tylko kilka dużych skanów więc aż tak drogo nie jest. Resztę zdjęć których nie będę publikował oglądam pod lupką. Zwykłe laby to jak wspomniałeś całkowita porażka (to jeszcze zależy gdzie).
Analog vs Cyfra
Zwiń
X
-
-
czas, czas i jeszcze raz czas
swego czasu miałem całkiem fajną umowę z jednym takim skanerzystą, który po otrzymaniu wysłanych przeze mnie negatywów skanował je i wrzucał mi je na mój komp via internet. super układ ale jednak... czas.... może ja jakiś durny po prostu jestem, że mi się tak spieszy - więc kupiłem cyfraka
dodam, że nawet posiadanie całkiem przyzwoitego skanera i samodzielnego skanowania w domu niewystarcza. znajomy kupił sobie Epsona (chyba Perfection V700 Foto lub Perfection V750 Pro - niepamiętam) i skanowaliśmy z marnym (jak za tą cenę urządzenia!) skutkiem. pewnie był to problem z naszej strony, bo zdaję sobie sprawę z faktu, że skanować też trzeba umieć. czyli: tak, jak w cyfrze jest problem z (dobrym) przerobieniem zdjęć na B&W tak w analogu jest problem z (dobrym) domowym skanowaniem (nawet na dobrym sprzęcie) ! a uczyć mi się tego nie chce, by potem przez pół godziny (lub i dłużej!) skanować jedną klatkę - cyfra szybsza
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.plKomentarz
-
Trudno nie przyznać Ci racji, niemniej problem ten dotyczy głównie materiałów kolorowych. Czarno-białe, z zupełnie zadowalającym na amatorskie potrzeby skutkiem, można skanować na prostych domowo - biurowych skanerach płaskich, z sensowną przystawką, np Epson V100, kosztujący około 350 zł.Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutajKomentarz
-
Poniewaz Kubaman sie juz dobrze wyspal zacytuje mu jego wlasne slowa z watku o mak.III
Cytat:Napisał Dzygit-Dublin
sie ma
jescze jeden mark 3 i foty do pokazania.
Napisal Kubaman;
"ja pierniczę, czy ten aparat kupują w pierwszej linii sami onanisci beztalencia? Jedyne co widzę, to podniecanie się wysokimi ISO, podczas gdy ani kadru, ani światła, ani ostrości ani nic zupełnie nie ma na tych wszystkich zdjęciach. Koszmar."
Co Ci sie stalo? Przekonalismy Cie? Piszesz jak Chomsky! Identycznie!
Widzisz, myslisz tak ja my tylko tak udajesz.
Czesc.Ch.Analog ma "dusze".Komentarz
-
-
haha, kiedy to pisałem, zastanawiałem się czy przypadkiem McKane tego od razu nie podlinkuje jako dowód czegoś tam
Chomsky, ja - w przeciwieństwie do ciebie - nie twierdzę, że cyfra determinuje jakąś postawę, podobnie jak analog jej nie determinuje. Aparat to narzędzie pracy, rzemieślnika lub twórcy, wsjo rawno. Głupek będzie głupkiem, artysta artystą, a amator pasjonat pozostanie amatorem pasjonatem.
Moja perspektywa jest inna, bo nie zakładam z góry, że jak ktoś ma kaskę i ochotę na Mk3, to musowo jest beztalencie, szpaner i ignorant. Tym się różnimy. Zresztą, założę się, że gdy cyfry nie było, byli również kolesie kupujący EOSa 1V tylko po to, aby się pobawić. Ale to ich prawo. Ja tylko marudzę, ze nie mam na co popatrzeć.Komentarz
-
Aby domowym skanerem wyciągnąć wszystkie detale ze slajdu (nie wspominając o negatywie) trzeba by robić dla każdej klatki HDR (przy skanowaniu) :-)dodam, że nawet posiadanie całkiem przyzwoitego skanera i samodzielnego skanowania w domu niewystarcza. znajomy kupił sobie Epsona (chyba Perfection V700 Foto lub Perfection V750 Pro - niepamiętam) i skanowaliśmy z marnym (jak za tą cenę urządzenia!) skutkiem. pewnie był to problem z naszej strony, bo zdaję sobie sprawę z faktu, że skanować też trzeba umieć.
Komentarz
-
Bagnet odbitki (tradycyjne z powiekszalnika) chce robic z negatywu, skanowac nie potrzebuje bo to samo ujecie powtarzam DSLR'em;-) ale znowu irytuje mnie jakosc odbitek z cyfry. 300DPI to zdecydowanie za malo...1Dx, 5D III, 33, 650, 20 2.8 , 24L, S35 1.4, 50L, 85L II, C70-210 3.5-4.5, 600EX-RT, 580EX,
Było: 1Ds mk II, 1D mk III, 6D, 5D, 40D,600D, 350D, Z16 2.8, 24L II, 35L, 85 1.8, 50 1.4, 24-70L II, 24-70L, T28-75, 28 1.8, 35 2.0, T S-M-C 50 1.4., 430EX IIKomentarz
-
-
http://www.bykom-stop.avx.pl/
Najnowsze fotografie cegiel znajdziesz w mojej galerii http://canon-board.info//showthread.php?t=11296
Komentarz
-
Komentarz
-
-
http://www.allegro.pl/item189277638_...mate_plus.html
Pracowałem kiedyś na takim. 2600 dpi optyczne, daje radę.
To jakiego DSLR-a mogę kupić za 4 stówy?
Na wypadek, gdyby jeszcze ktoś próbował argumentować cenami skanerów: baardzo ostatnio staniały.
JKomentarz
-
wierzę Ci na słowo - bo nie próbowałem skanować swoich B&W negatywów.Trudno nie przyznać Ci racji, niemniej problem ten dotyczy głównie materiałów kolorowych. Czarno-białe, z zupełnie zadowalającym na amatorskie potrzeby skutkiem, można skanować na prostych domowo - biurowych skanerach płaskich, z sensowną przystawką, np Epson V100, kosztujący około 350 zł.
niemniej jednak - jak ktoś chce posiadać dobrej jakości kolorowe zdjęcia - to mamy problem ze skanowaniem - i cyfra tutaj wygrywa, bo nie trzeba się godzinami męczyć na skanowaniem każdej klatki. ale jeśli z kolei ktoś ma cyfraka i oczekuje dobrych B&W fot - to porządna konwersja zajmuje sporo czasu i niemało umiejętności - więc lepiej od razu zainwestować w tani skaner+analoga
350d, KIT 18-55, 50/f1.8, 100-300/f4.5-5.6 USM, 420EX. www.gawryl.plKomentarz
-
Ciekawy sprzęt, ale ma jedną wadę: Tylko 3.6D. Kontrastowa Velvia potrzebuje ~ 4.8. Provia odrobinę więcej, gdyż ma mniejszy kontrast.http://www.allegro.pl/item189277638_...mate_plus.html
Pracowałem kiedyś na takim. 2600 dpi optyczne, daje radę.
To jakiego DSLR-a mogę kupić za 4 stówy?
Na wypadek, gdyby jeszcze ktoś próbował argumentować cenami skanerów: baardzo ostatnio staniały.
J
Ale szczerze mówiąc to mi by nawet nie przeszkadzało kilkukrotne skanowanie jednej klatki z różnymi ekspozycjami. Nigdzie mi się nie spieszy :-)
Komentarz
Komentarz