Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Uzytkownik analoga nauczony jest dokonywania brutalnej selekcji, juz na etapie wstepnym. Analog uczy dyscypliny myslowej, dyscypliny przy doborze kadru, kompozycji.
Analog to wspanialy nauczyciel fotografii.
Analog lagodzi obyczaje i uczy szacunku dla innych, co widac po postach jednych a nie widac w postach innych.
Czesc.Ch.
Ten fragment mi sie podoba...
Wedlug tej zamej zasady oficerowie marynarki zaczynaja od zaglowcow, a jacht za szmatka pociaga bardziej niz kajak z motorkiem, choc plynie szybciej i wymaga mniej umiejetnosci.
I to prawda, jak mialem ctery rolki filmu w torbie w srodku nigdzie, to dobrze musialem kombinowac co chce miec na tej skonczonej liczbie klatek. Teraz najczesciej selekcja dokonuje sie na ekranie PC nie w plenerze. Lubie fakt braku ogranicznia ktore film stwarzal ale fakt, dyscyplina spadla...
Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:
A kto wam kaze pstrykac seriami? przeciez mozna sobie kupic karte 16MB i miec jeszcze mniej "klatek" do dyspozycji, dlaczego zakladacie ze jak ktos ma cyfre to juz nie mysli nad kadrem, kompozycja, swiatlem, tlem... przeciez robienie zdjec to nie jest naciskanie spustu migawki a do tego chcecie sprowadzic fotgrafowanie cyfra... a co was ogranicza w analogu? przeciez tez mozecie wziasc reklamowke z filmami i pstryckac do bolu... co za problem?
kolega pisze o "duszy" aparatu, pisząc jednocześnie „Moje analogowe graty mialy 5kl/sek” IMHO „dusze” to mogły mieć aparaty typu „DRUCH” gdzie żeby zrobić foto to trzeba było się przyłożyć a nie lustrzanka której elektronika się aż wylewa i wali serią jak „Kałasznikow” - gdzie w niej ta dusza przecież obecne cyfrowe lustra to tylko zmiana elementu światłoczułego
Kiedy mialem "skonczona" ilosc klatek do sfocenia, to planowalem dokladnie miejsce, w ktorym stane, kadr, ilosc fotek dla podobnej pozycji, czy ewentualny braecketing naswietlania ciaglego, lub blyskiem. Dziwne ale 40 fotek starczalo by zilustrowac przebieg tej czy innej imprezy. Malo bylo bubli.
Dzis ogladam prace fotoamatorow i troche przypominaja mi film. Masa klatek, podobnych, niemal bez roznicy. Na jednym tonie, na jednym swietle z jednej pozycji. Bez pomyslu. Na ilosc. 500 sztuk z imprezy. Jakos mnie to nie przekonuje. Ale jesli takie sa wymagania rynku ( podyktowane mozliwosciami cyfry), taka moda cyfrowa. De gustibus non disputandum.
Sam lapie sie na niejakiej utracie dyscypliny w momencie gdy siegam po cyfre.
Ciekaw jestem kiedy swiat znudzi sie 100 kanalami w TV, setkami elektronicznych gadzetow i wieloma tysiacami fotek w kompie? Musi sie znudzic, nie ma czasu na trawienie takiej ilosci dziel.
Wiec moze powsciagliwosc to cnota a nie przywara.
Jak duzo czasu zabiera nam selekcja naszych fotek, trudno jest wyrzucac, calkiem udane technicznie fotki.
Nie wspomne o obrobce- jesli ma byc dokladna! Zamieniamy sie w stworzenia, nie focace, tylko przygarbione przy komputerze. Siedzimy robimy swoje i by nie zwariowac wpadamy na forum pogadac. Po trzech latach czeka nas szalenstwo.
No i tu przedstawiam jeszcze jedna przewage analoga.
Przyroda i my. Lekki analog, trzy staleczki. Lekki statyw na plecach. Podchodzimy za blisko, wracamy, za daleko, lekko w bok. Tak to jest piekne panowie.
Czy mozna tak samo z cyfra? Nie mozna! Cyfra nie ma duszy!
Czesc.Ch.
kolega pisze o "duszy" aparatu, pisząc jednocześnie „Moje analogowe graty mialy 5kl/sek” IMHO „dusze” to mogły mieć aparaty typu „DRUCH” gdzie żeby zrobić foto to trzeba było się przyłożyć a nie lustrzanka której elektronika się aż wylewa i wali serią jak „Kałasznikow” - gdzie w niej ta dusza przecież obecne cyfrowe lustra to tylko zmiana elementu światłoczułego
Tak, na pewnym etapie, gdzies okolo 1990 roku, posiadlem droga zakupu eosa 600- niestety musialem.
Nic nie zmienilo mojej milosci do AE1 i checi posiadania A1( niespelnionej nigdy, ale jeszcze to kupie w dobrym egzemplarzu).
Masz racje eos600 to byl krok w kierunku degrengolady moralnej.
Czesc.Ch.
Mi się wydaje,że Chomsky jest po prostu sentymentalny.Brakuje mu tych starych czasów analogowej świetności.Dobrze myślę? Przyznam szczerze,że też mam sentyment do analoga.Nie mogę się pozbyć z domu starego Zenita 122.Nie zrobię nim już żadnego zdjęcia bo jest lekko uszkodzony,ale mimo wszystko za żadne skarby świata się go nie pozbędę (chociaż zrobiłem nim tylko jedną kliszę).Fakt,przynam się bez bólu,że gdybym miał pieniądze to kupiłbym cyfrę,ale napewno oddałbym Zenita do naprawy i od czasu do czasu używałbym go.
Cytat z chomskiego: To tylko puszka, przedmiot , kawalek plastiku, matalu itd.
a Ty tu o "degrengoladzie moralnej" No bez przesady.
Chomsky, podobaja mi sie niektore twoje uwagi - jak mam nadzieje zauwazyles - ale troche czasem tez przesadzasz.
Jak juz mowilem - ta umowna "dusza" nie ma nic wspolnego z cyfra czy analogiem a z pewna tendecja projektowania aparatow wywolana nie matryca tylko postepem elektorniki w obsludze aparatu i wspomaganiu automatyka fotografujacego. Zgadzam sie, ze w jakims momencie - gdzis rzeczywiscio ok pierwszysch plastikowych EOSow - nastapilo "magnetowidowanie" aparatow - wielopoziome menu, wielofunkcyjne guziczki, "beepy" etc.
Zasada "minimalna kostrukcaj dla wystarczajacej jakosci" zapanowala i tu jak we wszystkich innych dziedzinach zycia... Ale to jeszcze nie upadek moralny. To populizacja...
Zaczynalem DRUHEM...teraz tez mam plastikowy aparat.:rolleyes:
No i tu przedstawiam jeszcze jedna przewage analoga.
Przyroda i my. Lekki analog, trzy staleczki. Lekki statyw na plecach. Podchodzimy za blisko, wracamy, za daleko, lekko w bok. Tak to jest piekne panowie.
Czy mozna tak samo z cyfra? Nie mozna! Cyfra nie ma duszy!
Tego tekstu już nie rozumiem zupełnie. Z cyfrą może być jeszcze lżej, np. z A510 Ale również 300d, stałki M42, lekki statyw. Można.
A ja cyfrą nie robię masówy, nic ponad to co potrzebuję (więcej niż robiłem analogiem ale tam też miałem sporą selekcję) A powód jest prozaiczny - żywotność migawki, której wymiana nieco kosztuje i pozbawia mnie "zabawki" na jakiś (czasem spory) czas serwisowania. Dyscyplina nie jest sprawą możliwości a wewnętrznych rygorów wobec nich. "Hulaj dusza piekła nie ma" czasem nie popłaca
A ja cyfrą nie robię masówy, nic ponad to co potrzebuję (więcej niż robiłem analogiem ale tam też miałem sporą selekcję) A powód jest prozaiczny - żywotność migawki, której wymiana nieco kosztuje i pozbawia mnie "zabawki" na jakiś (czasem spory) czas serwisowania. Dyscyplina nie jest sprawą możliwości a wewnętrznych rygorów wobec nich. "Hulaj dusza piekła nie ma" czasem nie popłaca
no tak daleko w przyszłość to ja bym nie wybiegał trzeba ładnych pare tyś. strzałów żeby oddać swoja puche do serwisu a to troche trwa, no chyba że jesteś zawodowcem ale w tym przypadku zarobisz na taka wymianę. Tu raczej chodzi o koszt dobrego materiału światłoczułego, a jezeli chodzi o dyscypline przy robieniu fotek, to taki analog bardzo dobrze jej uczy - poprzez kieszeń
Kami- tak wtedy uleglem tej degrengoladzie, w jakims stopniu mezczyzni kochaja zabawki i ja skusilem sie na eosa 600 i 5- przyznam, ze zacne to byly aparaty, sluzyly dlugo i sluza komus dalej. Juz wtedy czulem cos nie tak. Szukalem dalmierzowca, 6x6, kombinowalem. Jednak koniecznosc podporzadkowala mnie systemowi ( EF) Canona- bardzo go sobie w analogu chwalilem w ciaglej pracy.
Festyk- mezczyzna nie wstydzi sie sentymentow, wspomnienia zyc nie daja.
marabut- tak masz racje, najpiekniejsze sa rzeczy proste, skontruowane pod potrzeby rzeczywiste a nie zabawki z wodotryskami.
Tomasz G.- tak troche sobie zartuje oczywista, da sie podejsc do kadru ze wszystkim i miec radoche, ale skoro juz zaczalem z ta "dusza" to musze jakos brnac dalej. Tym bardziej, ze kilku kolegow powaznie twierdzi, iz w specyfikacji aparatow nie ma pozucji "dusza".
Raf- gratuluje rozsadku, pamietasz jednak posty w ktorych licytowano sie iloscia wystrzelanych fotek, na jednym spacerze. Pozniej te dlugie "galerie" jednakowych fotek. Nie zebym wysmiewal, wiem, ze na poczatek kazdy przesadza i foci wszystko co sie rusza- normalne. Ale technologia cyfrowa utrwala w wielu te nawyki.
Czesc.Ch.
Ogólnie mówiąc: współczesne życie jest za łatwe. Samochody, komórki, komputery, dslry... Kiedyś było ciekawiej, dzikie zwierzęta biegały po lasach i zjadały podróżnych i klisze się prześwietlały. Wiadomo, że ułatwienia demoralizują słabszych psychicznie (Też daje się ponieść fantazji )
Komentarz